Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη συντόνισε ωραία το ανσάμπλ των ηθοποιών -Μαρία Πετεβή, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ιωάννα Παππά, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Παντελής Δεντάκης- και έδωσε ώθηση, σε κάποιους από αυτούς, να μας χαρίσουν χορταστικές ερμηνείες. Αν δεν είδατε την παράσταση, έχετε άλλη μία ευκαιρία, καθώς η πολυσυζητημένη καλοκαιρινή παραγωγή ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεών της στο Ηρώδειο στις 30 Σεπτεμβρίου.
Περισσότεροι από 15.000 θεατές παρακολούθησαν στην Επίδαυρο την παράσταση που σηματοδοτεί το τρίτο ανέβασμα της "Ιφιγένειας εν Αυλίδι" από τον Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος τοποθετεί την ιστορία στο σήμερα, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον μας: "Στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια –και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων- για έναν μάταιο και άδικο πόλεμο. Η "Ιφιγένεια" είναι η τραγωδία της Ιστορίας. Μια ωδή σ’ αυτό που κάθε φορά θυσιάζεται – για να γεννηθεί η καινούργια εποχή ή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος καταστροφής; Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ βιώνουμε τα πρώτα συμπτώματα ενός δυστοπικού μέλλοντος, που εμείς απεργαστήκαμε, αναρωτιόμαστε ακόμη: "είναι άραγε δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος";”

Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Ελίνα Γιουνανλή©

Το ρόλο της Ιφιγένειας έχει αναλάβει η Μαρία Πετεβή, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νέας γενιάς ηθοποιών, δίνοντας μια αποκαλυπτική, χυμώδη και δυναμική ερμηνεία. Στο πλευρό της ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος ως Αγαμέμνων, η Ιωάννα Παππά ως Κλυταιμνήστρα, ο Άκης  Σακελλαρίου στο ρόλο του Μενέλαου, ο Γιώργος Χρυσοστόμου στο ρόλο του Αχιλλέα και ο Παντελής Δεντάκης στους ενοποιημένους, για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας,  ρόλους του Πρεσβύτη και των Αγγελιοφόρων.  Η μετάφραση είναι της Παναγιώτας Πανταζή, το σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, τα κοστούμια της Νίκης Ψυχογιού, η κίνηση της Σεσίλ Μικρούτσικου και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου.
Τον Χορό συνθέτουν οι Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτώρια Φώτα.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση αναδεικνύει τη σχέση της ευριπίδειας τραγωδίας, όπου ο Αγαμέμνονας αποφασίζει να θυσιάσει την κόρη του στο βωμό της εκστρατείας προς την Τροία, με τις σύγχρονες δυστοπίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τα μπαλέτα των γιορτών: Οι παραστάσεις χορού που αξίζει να δείτε

Τελευταία ευκαιρία για να κλείσετε θέση στα θεαματικά μπαλέτα που κάνουν παραμυθέια τα Χριστούγεννα 2025.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/12/2025

Ό,τι αγαπήθηκε, επιστρέφει: sold out παραστάσεις στο Θέατρο Μεταξουργείο

Το Θέατρο Μεταξουργείο συνεχίζει να επενδύει σε παραστάσεις με ψυχή, ουσία και διαχρονική αξία, με σταθερούς πρωταγωνιστές δημιουργούς και ερμηνευτές που το κοινό έχει ταυτίσει με την καλλιτεχνική του ταυτότητα, όπως η Άννα Βαγενά, η Γιασεμί και η Μαρία Κηλαηδόνη.

Η "Άζζα" κουβαλάει έναν κόσμο που δεν χωρά σε κατηγορίες

Ο Βλάσσης Χρυσικόπουλος δημιουργεί μια ηρωίδα που κινείται ανάμεσα στο όνειρο και στην ωμή πραγματικότητα στην παράσταση "Αζζα" που επιστρέφει στη "Σκηνή Brecht" 2510. Είναι μια διαφορετική, ανθρώπινη ιστορία για επιβίωση, αγάπη και αντοχή.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς γίνεται 'Μισάνθρωπος' για τα 50 χρόνια του Θεσσαλικού Θεάτρου

Δείτε τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες και το ατμοσφαιρικό βίντεο από την παράσταση - γιορτή για τα 50 χρόνια του ιστορικού Θεσσαλικού Θεάτρου, που θα δούμε στο θέατρο Φιλίπ το 2026.

Τελευταίες παραστάσεις για την συγκλονιστική "Πύλη της Κόλασης" του Γιάννη Καλαβριανού

Last call για την παράσταση που παίζεται δεύτερη χρονιά στο Αμφι-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Έφυγε ο Αλμπέρτο Εσκενάζη – Ο "Κεραυνός" ήταν η τελευταία του παράσταση

Η παράσταση "Κεραυνός" στο Τρένο στο Ρουφ υπήρξε η τελευταία σκηνοθετική και ερμηνευτική κατάθεση του Αλμπέρτο Εσκενάζη, το τελικό του ταξίδι πάνω στη σκηνή. Ο γνωστός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

3 παραστάσεις που αξίζει να δείτε: Τολμούν και μιλούν για τη μνήμη και την απώλειά της

Τρεις θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν αυτή τη σεζόν στην Αθήνα φωτίζουν τη λήθη όχι μόνο ως ασθένεια, αλλά ως υπαρξιακή δοκιμασία — για εκείνους που χάνουν τις αναμνήσεις τους και για όσους μένουν πίσω.