Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη συντόνισε ωραία το ανσάμπλ των ηθοποιών -Μαρία Πετεβή, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ιωάννα Παππά, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Παντελής Δεντάκης- και έδωσε ώθηση, σε κάποιους από αυτούς, να μας χαρίσουν χορταστικές ερμηνείες. Αν δεν είδατε την παράσταση, έχετε άλλη μία ευκαιρία, καθώς η πολυσυζητημένη καλοκαιρινή παραγωγή ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεών της στο Ηρώδειο στις 30 Σεπτεμβρίου.
Περισσότεροι από 15.000 θεατές παρακολούθησαν στην Επίδαυρο την παράσταση που σηματοδοτεί το τρίτο ανέβασμα της "Ιφιγένειας εν Αυλίδι" από τον Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος τοποθετεί την ιστορία στο σήμερα, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον μας: "Στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια –και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων- για έναν μάταιο και άδικο πόλεμο. Η "Ιφιγένεια" είναι η τραγωδία της Ιστορίας. Μια ωδή σ’ αυτό που κάθε φορά θυσιάζεται – για να γεννηθεί η καινούργια εποχή ή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος καταστροφής; Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ βιώνουμε τα πρώτα συμπτώματα ενός δυστοπικού μέλλοντος, που εμείς απεργαστήκαμε, αναρωτιόμαστε ακόμη: "είναι άραγε δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος";”

Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Ελίνα Γιουνανλή©

Το ρόλο της Ιφιγένειας έχει αναλάβει η Μαρία Πετεβή, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νέας γενιάς ηθοποιών, δίνοντας μια αποκαλυπτική, χυμώδη και δυναμική ερμηνεία. Στο πλευρό της ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος ως Αγαμέμνων, η Ιωάννα Παππά ως Κλυταιμνήστρα, ο Άκης  Σακελλαρίου στο ρόλο του Μενέλαου, ο Γιώργος Χρυσοστόμου στο ρόλο του Αχιλλέα και ο Παντελής Δεντάκης στους ενοποιημένους, για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας,  ρόλους του Πρεσβύτη και των Αγγελιοφόρων.  Η μετάφραση είναι της Παναγιώτας Πανταζή, το σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, τα κοστούμια της Νίκης Ψυχογιού, η κίνηση της Σεσίλ Μικρούτσικου και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου.
Τον Χορό συνθέτουν οι Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτώρια Φώτα.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση αναδεικνύει τη σχέση της ευριπίδειας τραγωδίας, όπου ο Αγαμέμνονας αποφασίζει να θυσιάσει την κόρη του στο βωμό της εκστρατείας προς την Τροία, με τις σύγχρονες δυστοπίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είναι το "Black Dot" της Όλγας Γερογιαννάκη;

Η Όλγα Γερογιαννάκη παρουσιάζει μια τελετουργική έρευνα ανάμεσα στο φως και τη σκιά, όπου η κίνηση ενώνει ιστορίες, μνήμες και ανθρώπινα αποτυπώματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2026

Οι πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (1 & 2/05)

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία 1 και 2 Μαϊου και ξεχωρίζουν.

Το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου γίνεται φέτος οικουμενική σκηνή: Το πρόγραμμα για το 2026

Φιλοξενεί επτά εμβληματικές παραστάσεις: Από το ρεμπέτικο και τη σύγχρονη περφόρμανς έως τη χορωδιακή κραυγή της Ουκρανίας, η τέχνη ανασκάπτει το παρελθόν για να φωτίσει το σήμερα.

Εννιά χρόνια επιτυχίας για την "Κυρά της Ρω"

Η επιτυχία της "Κυράς της Ρω" σφραγίζει εννέα χρόνια συγκίνησης. Μια παράσταση-σταθμός, που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, επιστρέφει για τελευταία φορά, τιμώντας τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και την ιστορική μνήμη μιας ολόκληρης πατρίδας.

Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την "Ιεροτελεστία" του Κώστα Τσιούκα

Η αναμέτρηση του χορογράφου Κώστα Τσιούκα με την εμβληματική "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" μοιάζει με ένα ξεσηκωτικό κάλεσμα αναγέννησης. Πριν δούμε την παράσταση στη σκηνή του Σφενδόνη (από 10 Μαϊου) μοιράζεται μαζί μας τα τρία βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα αυτής της παράστασης.

Γνωρίζουμε καλύτερα τον ηθοποιό Δημήτρη Τσιγκριμάνη

Ο ταλαντούχος ηθοποιός επισφραγίζει μία επιτυχημένη σεζόν με την ερμηνεία του στην παράσταση "Barrymore: ο άνθρωπος πίσω από το θρύλο" (Άνεσις, από 30/4) δίπλα στον Δημήτρη Καταλειφό.

Λένα Κιτσοπούλου και Λευτέρης Πανταζής στο πιο ανατρεπτικό "γλέντι" στην ιστορία των "Βακχών"

Η Λένα Κιτσοπούλου ισοπεδώνει τα στερεότυπα, στήνοντας ένα αιχμηρό γλέντι στην Πειραιώς 260. Με τον Λευτέρη Πανταζή στη σκηνή, οι "Βάκχες" γίνονται μια ωμή κραυγή ενάντια σε κάθε χούντα ιδεολογίας, θρησκείας και υποκρισίας.