"Τα μάτια τέσσερα" στο Ιλίσια-Βολανάκης: Ποιοί ηθοποιοί θα παίξουν στο έργο του Γιάννη Τσίρου;

Τα μάτια τέσσερα Αγγελική Κοκοβέ©

Μαρία Κατσανδρή, Χρήστος Σαπουντζής, Πανάγος Ιωακείμ και Ναταλία Σουίφτ αποτελούν το τελικό καστ της παράστασης "Τα μάτια τέσσερα" του Γιάννη Τσίρου που θα δούμε από 15 Οκτωβρίου στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου. Το διακεκριμένο το 2010 με βραβείο Δραματουργίας Κάρολος Κουν ελληνικό έργο, παρουσιάζει μέσα από μια νέα ματιά ο γνωστός ηθοποιός στην πρώτη του σκηνοθεσία (η δεύτερη για φέτος μαζί με τους "Τέλειους ξένους” στο θέατρο Αθηνά). Πρόκειται για μια σπουδή στην αδυναμία και το απύθμενο χάος των Αρχών και του Νόμου, σε μια κοινωνία που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και ο κοινωνικά αδύναμος είναι καταδικασμένος στη μοίρα του.

Τα μάτια τέσσερα

Η υπόθεση

Όταν η νεαρή Άννα συλλαμβάνεται για μια μικροκλοπή ο παππούς της θα κινήσει γη και ουρανό για να την συνδράμει. Η κατηγορία όμως που την βαραίνει είναι αδιαπραγμάτευτη. Αντίσταση κατά της αρχής. Και τότε ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός μπαίνει σε λειτουργία για την αντιμετώπιση του "κακουργήματος". Το αστυνομικό όργανο, άκαμπτο, εφαρμόζει το νόμο, ο νομοθέτης αποποιείται τις προσωπικές του σχέσεις με τον παραβάτη, ο δικαστής τηρεί τις δέουσες αποστάσεις. Μόνο ο δημοσιογράφος αναζητά "δικαίωση" για τον αδύναμο. Τότε η τηλεοπτική δημοσιοποίηση, γίνεται το έσχατο καταφύγιό του παραβάτη έτοιμο να τον κατασπαράξει.

Τα μάτια τέσσερα

Ο Γιάννης Τσίρος σημειώνει

"Ο νόμος είναι ίσος για όλους. Οι άνθρωποι, όμως, δεν είναι ίσοι. Οι κοινωνικά αδύναμοι παραβάτες είναι πιο ένοχοι. Τους έχω δει στο δικαστήριο να ικετεύουν για λίγη επιείκεια, προβάλλοντας ως ελαφρυντικό την ίδια την αδυναμία τους.  Ειδικά αν κάποιος βαρύνεται και με την κατηγορία για αντίσταση κατά της Αρχής, ο νόμος εξαντλεί επάνω του και το τελευταίο του γράμμα. Το μυρμήγκι δικάζεται σαν ελέφαντας. Και τιμωρείται παραδειγματικά.  Οι αδύναμοι παραβάτες εξαλείφονται, οι δυνατοί επιβιώνουν. Και ιδανικός τόπος αναπαραγωγής τους είναι η αδιάφορη κοινωνία. Οι "δυνατοί" δεν αντιστέκονται ποτέ στις Αρχές, τα ανομήματα τους είναι σχετικά γνωστά, ακόμα κι όταν οι ίδιοι δεν το ξέρουν, και τέλος ο κυνισμός τους, τους κάνει μονοδιάστατους. Επιβιώνουν απ’ το νόμο, αλλά τους λείπει ο χαρακτήρας. Αντιθέτως τα αδικήματα των "αδύναμων", αυτών των φτωχοδιάβολων που σέρνονται καθημερινά με χειροπέδες στα δικαστήρια, ξεχειλίζουν από δραματικές λεπτομέρειες. Επιπλέον η ανημποριά τους να ξεφύγουν απ’ την τσιμπίδα του νόμου, εκθέτει στο φως και μια άλλη πλευρά. Την πλευρά της ενάγουσας πολιτείας.  Ακόμα κι όταν το αδίκημά τους δεν ξεπερνά το απλό πλημμέλημα, αν αντισταθούν στις Αρχές, μοιάζει να θέτουν σε συναγερμό το πολιτειακό οικοδόμημα. Από τη σύλληψη λοιπόν του παραβάτη, μέχρι και την τιμωρία του, κάθε πολιτειακός εκπρόσωπος, γίνεται πρόσωπο απρόσωπο. Ρόλος.  Το αστυνομικό όργανο, άκαμπτο, εφαρμόζει το νόμο, ο νομοθέτης αποποιείται τις προσωπικές του σχέσεις με τον παραβάτη, ο δικαστής τηρεί τις δέουσες αποστάσεις. Μόνο ο δημοσιογράφος αναζητά "δικαίωση" για τον αδύναμο. Τότε η τηλεοπτική δημοσιοποίηση, γίνεται το έσχατο καταφύγιό του παραβάτη. Και το τίμημα της σωτηρίας, είναι η διαπόμπευση της αδυναμίας του. Άλλωστε, όπου κι αν βρεθούμε, ό, τι κι αν κάνουμε, όποιοι κι αν είμαστε, "δυνατοί" ή "αδύναμοι", όποια ιδεολογία κι αν έχουμε, θέλουμε ή δεν θέλουμε, κάποια στιγμή, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, οι πράξεις μας, οι αντιδράσεις μας, ακόμα και η αδράνειά μας, θα γίνουν εικόνα μιας τηλεόρασης. Δε μπορούμε να την αποφύγουμε. Ούτε να την αμφισβητήσουμε, γιατί τότε, ίσως στραφεί εναντίον μας".

Τα μάτια τέσσερα

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άννας Ζούλια και οι φωτισμοί της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου.

Τα μάτια τέσσερα

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα

Το σπαρακτικό έργο του Ρουμάνου συγγραφέα, που χωράει μέσα του την αιματοβαμμένη ιστορία των Βαλκανίων, συναντάει μια εμπνευσμένη σκηνοθεσία σε αυτή την επιδραστική παράσταση με την ξεχωριστή ταυτότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
30/11/2023

Οι έφηβοι γνωρίζουν τα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού και της λογοτεχνίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Τα παιδιά, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός στη σκηνή του ψηφιακού μας κόσμου", συνεργάζονται δημιουργικά σε τέσσερις υποομάδες: ομάδα Υποκριτικής, ομάδα Σκηνογραφίας - Ενδυματολογίας, ομάδα Ήχου και μουσικής και ομάδα Σκηνοθεσίας - βίντεο.

"Nέκυια": Η καθηλωτική ραψωδία του ομηρικού έπους με τον Γιάννη Αγγελάκα στη Στέγη

Μια μοναδική εμπειρία θέασης και ακρόασης με τον κορυφαίο δημιουργό της ελληνικής ροκ σκηνής στη μουσική, τον ίδιο και την Όλια Λαζαρίδου στην αφήγηση από σκηνής και τον ανερχόμενο πανευρωπαϊκά χορογράφο Χρήστο Παπαδόπουλο, στη σκηνοθεσία.

"Δωμάτιο του παιδιού": Ένα έργο που μιλά για την τραγικότητα της ύπαρξής μας στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Τελευταίες παραστάσεις για το έργο του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ με τον Γιώργο Χριστοδούλου και τη Βαλέρια Δημητριάδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο "Βυσσινόκηπος" του Άντον Τσέχοφ έρχεται στο θέατρο Θησείον

Το έργο, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Ντορίνα Ρεμεδιάκη και μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρώτα καρέ από τη "Μαντάμ Μποβαρί" με την Πέγκυ Τρικαλιώτη

Δυναμικά συνεχίζεται η παράσταση που έφερε το μυθιστόρημα του Φλομπέρ στο Αποθήκη και εμείς βλέπουμε χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.

ΧΟΡΟΣ: We are prepared for tragedy / Η Σοφία Μαυραγάνη, ευτυχώς για μας, δεν μπορεί να κατανοήσει ένα κείμενο αν δεν το δει

Η χορογράφος που παρουσιάζει τη νέα της παράσταση στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου μίλα για ένα έργο στα όρια της διάλεξης, του χορού, της συναυλίας και θεάτρου για τις τραγωδίες που αξίζει να ζούμε και εκείνες που δεν αξίζει να ζούμε.