Πανδαισία χρωμάτων και ρυθμών από το Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας

Invocacion Εθνικο Μπαλετο Ισπανιας

Το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα της χώρας καταγωγής του και ταυτόχρονα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Είχα την ευκαιρία να το δω στο Παλλάς (2008) και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (2011): Κάθε παράσταση είναι αποκάλυψη, χάρη στο ευρύ ρεπερτόριο και το εξαιρετικά καλό δυναμικό του, το οποίο διαρκώς ανανεώνεται. Μια γεύση από τη γενιά που αυτήν τη στιγμή πρωταγωνιστεί στο μπαλέτο, θα μας δώσει, στις 18 & 19 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, η παράσταση "Invocacion/Επίκληση", μια πολύχρωμη γιορτή γεμάτη ένταση και χαρά, που περιλαμβάνει όλα τα είδη και τις τάσεις του ισπανικού χορού. Έτσι, δεν θα το απολαύσουν μόνο οι φίλοι του σπανιόλικου φολκλόρ, αλλά κι εκείνοι που γοητεύονται από τη σύγχρονη έκφραση. Η δεκαπενταμελής ορχήστρα μουσικών θα οδηγήσει ζωντανά τα ρυθμικά βήματα των εξήντα χορευτών του μπαλέτου. 

Invocacion Εθνικο Μπαλετο Ισπανιας

Το "Invocacion" –η πρώτη παραγωγή του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Rubén Olmo– έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2020 στο Villamarta Theatre Jerez και περιλαμβάνει τέσσερις νέες χορογραφίες. Το "Invocacion bolera" σε χορογραφία Rubén Olmo βασίζεται σε χαρακτηριστικό είδος του ισπανικού χορού με χρήση καστανιετών, που εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα και συνδυάζει τους λαϊκούς χορούς της Ανδαλουσίας με τον πιο "ακαδημαϊκό" χορό. Ένα ακόμα έργο που έχει τη χορογραφική υπογραφή του Olmo είναι το "Jaulena". Επηρεασμένος από ένα χωριό της Γρανάδας, όπου συνυπάρχουν τρεις πολιτισμοί (χριστιανικός, εβραϊκός, αραβικός), δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα στα διαφορετικά στιλ χορού.

Invocacion Εθνικο Μπαλετο Ισπανιας

Η χορογραφία "Eterna Ιberia" του Antonio Najarro ρίχνει μια σύγχρονη ματιά στις ρίζες, αντλώντας έμπνευση από τη μουσική που έγραψε το 1963 ο Μoreno Buendía για το "Eterna Castilla". Συνδυάζει ομαδικές χορογραφίες, σόλο και pas de deux, με τη χρήση καστανιέτας, ισπανικής κάπας και καπέλου Cordovan. Το "De Lo Flamenco" είναι βασισμένο στο πρωτοπόρο, προσωπικό στιλ του Mario Maya (1937-2008). Είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας εντάσσει στο ρεπερτόριό του ένα δικό του έργο, παρότι υπήρξε εκ των δημιουργών του Ανδαλουσιανού Θεάτρου Φλαμένκο. Οι τέσσερις χορογραφίες ξετυλίγουν τις αισθητικές, ρυθμικές και χορευτικές αποχρώσεις της Ιβηρικής για να αποκαλυφθεί το ντουέντε, που έχει να κάνει με το συναίσθημα, το πάθος, την ανείπωτη συγκίνηση που μπορεί να προκαλέσει μια καλλιτεχνική έκφραση.

Περισσότερες πληροφορίες

Invocacion

  • Χορός
  • Διάρκεια: 120 '

Όλα τα είδη και οι τάσεις του ισπανικού χορού –από το φλαμένκο και το παραδοσιακό μπολερό μέχρι τον σύγχρονο χορό και το κλασικό μπαλέτο– ενώνονται σε μια παράσταση με πρωτότυπη ζωντανή μουσική και απρόσμενες εναλλαγές με 60 κορυφαίους χορευτές και τους 15 δεξιοτέχνες μουσικούς. Παρουσιάζονται τέσσερις νέες χορογραφίες: «Invocacion Bolera» και «Jaulena» σε χορογραφία του Ρουμπέν Όλμο, «Eterna Iberia» σε χορογραφία του Αντόνιο Ναχάρο και το αφιέρωμα στον Μάριο Μάια «De Lo Flamenco».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.