Αττικό Άλσος: Νέα ημερομηνία για την παράσταση "Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη"

Η επίσημη παράσταση που σκηνοθετεί ο Αστέριος Πελτέκης σε παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ανεβαίνει σε νέα ημερομηνία.

Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη 'Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη' Χρήστος Μποζίκης©

"Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη”. Αυτή είναι η επίσημη παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις 19 Ιουλίου στο Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού" στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής "30 μέρες θέατρο”, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη με τους Θάνο Κοντογιώργη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Τερέζα Καζιτόρι, Νικόλα Βατικιώτη, Σπύρο Σιδέρη.

Το θεατρικό έργο αποτελεί το ένα μέρος του ομώνυμου τρίπτυχου προγράμματος που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco. To τρίπτυχο αποτελείται από έκθεση (που αποτελεί και μέρος του σκηνικού της παράστασης), θεατρικό έργο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παίχτηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, στις πόλεις που σχετίζονται με τον Ιωάννη Καποδίστρια, την Κέρκυρα, την Αίγινα, το Ναύπλιο και την Αθήνα.

Διαβάστε Επίσης

Η προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας έρχεται στο προσκήνιο μέσα από κείμενα που έγραψαν η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας, Πολυξένη Αδάµ-Βελένη, και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, Αστέριος Πελτέκης. 

Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη
Χρήστος Μποζίκης©

Το θεατρικό έργο είναι μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του µεγάλου αυτού άνδρα. Με σηµαντικές ανέκδοτες ιστορικές πληροφορίες, η πορεία του Καποδίστρια ιδωµένη από την οπτική των γυναικών που θυσίασε προς χάριν της µοναδικής γυναίκας που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή: της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας. Ένα οδοιπορικό στη ζωή του σπουδαίου πολιτικού, µε στάσεις στα σηµαντικότερα γεγονότα και τις σηµαντικότερες γυναικείες µορφές, που συνάντησε στη διαδροµή του. Μια διαδροµή, γεµάτη µε το ηµίφως της σκοτεινής σκακιέρας της διπλωµατίας. Μια διαδροµή γεµάτη κατασκοπεία, µυστικά, ίντριγκες αλλά και πολλή αφοσίωση και πίστη προς τον σκοπό της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους.

Τα δραµατοποιηµένα επεισόδια της ζωής του Καποδίστρια εναλλάσσονται µε αφηγήσεις ιστορικών στοιχείων σχετικών µε το κλίµα που επικρατούσε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, µε προσωπικά επιστολικά κείµενα του Καποδίστρια και των γυναικών της ζωής του, ενώ οι εναλλαγές σηµειοδοτούνται από χαρακτηριστικά µουσικά ιντερµέδια τα οποία συνοδεύονται από πρωτότυπη και διασκευασµένη µουσική σύνθεση, η οποία αποδίδεται ζωντανά από µουσικoύς, ηθοποιούς και τραγουδιστές επί σκηνής.



Οι κρατήσεις θέσεων για την παράσταση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 9/7, μεταφέρονται ως έχουν για την ανωτέρω ημερομηνία.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιωάννης Καποδίστριας, στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Η παράσταση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης ξαναδιαβάζει την πορεία της ζωής του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, σε συνδυασμό με ιστορικές αφηγήσεις και µουσικά ιντερµέδια που ερμηνεύονται ζωντανά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.