Αττικό Άλσος: Νέα ημερομηνία για την παράσταση "Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη"

Η επίσημη παράσταση που σκηνοθετεί ο Αστέριος Πελτέκης σε παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ανεβαίνει σε νέα ημερομηνία.

Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη 'Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη' Χρήστος Μποζίκης©

"Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη”. Αυτή είναι η επίσημη παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις 19 Ιουλίου στο Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού" στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής "30 μέρες θέατρο”, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη με τους Θάνο Κοντογιώργη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Τερέζα Καζιτόρι, Νικόλα Βατικιώτη, Σπύρο Σιδέρη.

Το θεατρικό έργο αποτελεί το ένα μέρος του ομώνυμου τρίπτυχου προγράμματος που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco. To τρίπτυχο αποτελείται από έκθεση (που αποτελεί και μέρος του σκηνικού της παράστασης), θεατρικό έργο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παίχτηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, στις πόλεις που σχετίζονται με τον Ιωάννη Καποδίστρια, την Κέρκυρα, την Αίγινα, το Ναύπλιο και την Αθήνα.

Διαβάστε Επίσης

Η προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας έρχεται στο προσκήνιο μέσα από κείμενα που έγραψαν η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας, Πολυξένη Αδάµ-Βελένη, και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, Αστέριος Πελτέκης. 

Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη
Χρήστος Μποζίκης©

Το θεατρικό έργο είναι μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του µεγάλου αυτού άνδρα. Με σηµαντικές ανέκδοτες ιστορικές πληροφορίες, η πορεία του Καποδίστρια ιδωµένη από την οπτική των γυναικών που θυσίασε προς χάριν της µοναδικής γυναίκας που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή: της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας. Ένα οδοιπορικό στη ζωή του σπουδαίου πολιτικού, µε στάσεις στα σηµαντικότερα γεγονότα και τις σηµαντικότερες γυναικείες µορφές, που συνάντησε στη διαδροµή του. Μια διαδροµή, γεµάτη µε το ηµίφως της σκοτεινής σκακιέρας της διπλωµατίας. Μια διαδροµή γεµάτη κατασκοπεία, µυστικά, ίντριγκες αλλά και πολλή αφοσίωση και πίστη προς τον σκοπό της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους.

Τα δραµατοποιηµένα επεισόδια της ζωής του Καποδίστρια εναλλάσσονται µε αφηγήσεις ιστορικών στοιχείων σχετικών µε το κλίµα που επικρατούσε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, µε προσωπικά επιστολικά κείµενα του Καποδίστρια και των γυναικών της ζωής του, ενώ οι εναλλαγές σηµειοδοτούνται από χαρακτηριστικά µουσικά ιντερµέδια τα οποία συνοδεύονται από πρωτότυπη και διασκευασµένη µουσική σύνθεση, η οποία αποδίδεται ζωντανά από µουσικoύς, ηθοποιούς και τραγουδιστές επί σκηνής.Οι κρατήσεις θέσεων για την παράσταση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 9/7, μεταφέρονται ως έχουν για την ανωτέρω ημερομηνία.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιωάννης Καποδίστριας, στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Η παράσταση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης ξαναδιαβάζει την πορεία της ζωής του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, σε συνδυασμό με ιστορικές αφηγήσεις και µουσικά ιντερµέδια που ερμηνεύονται ζωντανά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, χρόνος μετά": Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη "συναντά" τα νέα μέσα

"Ραντεβού" στη σκηνή του Bios με τη Σοφία Αποστόλου, την ηρωίδα-σύμβολο μιας προσωπικής αλλά και συλλογικής πληγής που προσπαθεί να βρει την ακολουθία της σ’ ένα ασαφές σήμερα. Σκηνοθετεί η Ελένη Παργινού.

"Art & Science Micro Forum III": Χορός και επιστήμη συναντιούνται ξανά στο Flux Laboratory Athens

Η τρίτη έκδοση του Art & Science Micro Forum εστιάζει στους εσωτερικούς μας κόσμους και στο πώς αυτοί επηρεάζουν εμάς και τους γύρω μας.

Ελλάδα, Ισπανία και Μοζαμβίκη χορεύουν στην Αθήνα

Ενώ ετοιμαζόμαστε για τις εκρηκτικές Onassis Dance Days, τρεις ακόμη παραστάσεις, μία εγχώρια και δύο διεθνείς, εμπλουτίζουν την πλουραλιστική χορευτική φυσιογνωμία της πρωτεύουσας.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 22 έως 28 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Στέλιος Κασόνγκο

Τα ζητήματα ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Χατζηνικολάου, που σκηνοθετεί ο ίδιος μαζί με την Ελένη Σκότη, και όπου μπλέκονται η μυθοπλασία και η βιογραφική μαρτυρία.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Η Μαρία Πρωτόπαππα αποσπάει το δράμα του Λόρκα από το χρονικό πλαίσιό του και καταθέτει ένα άχρονο/διαχρονικό σχόλιο πάνω στον πατριαρχικό και ταξικό πυρήνα του, με ενδιαφέροντα αν και άνισα αποτελέσματα.