Αττικό Άλσος: Νέα ημερομηνία για την παράσταση "Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη"

Η επίσημη παράσταση που σκηνοθετεί ο Αστέριος Πελτέκης σε παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ανεβαίνει σε νέα ημερομηνία.

Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη 'Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη' Χρήστος Μποζίκης©

"Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη”. Αυτή είναι η επίσημη παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις 19 Ιουλίου στο Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού" στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής "30 μέρες θέατρο”, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη με τους Θάνο Κοντογιώργη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Τερέζα Καζιτόρι, Νικόλα Βατικιώτη, Σπύρο Σιδέρη.

Το θεατρικό έργο αποτελεί το ένα μέρος του ομώνυμου τρίπτυχου προγράμματος που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco. To τρίπτυχο αποτελείται από έκθεση (που αποτελεί και μέρος του σκηνικού της παράστασης), θεατρικό έργο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παίχτηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, στις πόλεις που σχετίζονται με τον Ιωάννη Καποδίστρια, την Κέρκυρα, την Αίγινα, το Ναύπλιο και την Αθήνα.

Διαβάστε Επίσης

Η προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας έρχεται στο προσκήνιο μέσα από κείμενα που έγραψαν η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας, Πολυξένη Αδάµ-Βελένη, και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, Αστέριος Πελτέκης. 

Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη
Χρήστος Μποζίκης©

Το θεατρικό έργο είναι μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του µεγάλου αυτού άνδρα. Με σηµαντικές ανέκδοτες ιστορικές πληροφορίες, η πορεία του Καποδίστρια ιδωµένη από την οπτική των γυναικών που θυσίασε προς χάριν της µοναδικής γυναίκας που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή: της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας. Ένα οδοιπορικό στη ζωή του σπουδαίου πολιτικού, µε στάσεις στα σηµαντικότερα γεγονότα και τις σηµαντικότερες γυναικείες µορφές, που συνάντησε στη διαδροµή του. Μια διαδροµή, γεµάτη µε το ηµίφως της σκοτεινής σκακιέρας της διπλωµατίας. Μια διαδροµή γεµάτη κατασκοπεία, µυστικά, ίντριγκες αλλά και πολλή αφοσίωση και πίστη προς τον σκοπό της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους.

Τα δραµατοποιηµένα επεισόδια της ζωής του Καποδίστρια εναλλάσσονται µε αφηγήσεις ιστορικών στοιχείων σχετικών µε το κλίµα που επικρατούσε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, µε προσωπικά επιστολικά κείµενα του Καποδίστρια και των γυναικών της ζωής του, ενώ οι εναλλαγές σηµειοδοτούνται από χαρακτηριστικά µουσικά ιντερµέδια τα οποία συνοδεύονται από πρωτότυπη και διασκευασµένη µουσική σύνθεση, η οποία αποδίδεται ζωντανά από µουσικoύς, ηθοποιούς και τραγουδιστές επί σκηνής.Οι κρατήσεις θέσεων για την παράσταση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 9/7, μεταφέρονται ως έχουν για την ανωτέρω ημερομηνία.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιωάννης Καποδίστριας, στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Η παράσταση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης ξαναδιαβάζει την πορεία της ζωής του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, σε συνδυασμό με ιστορικές αφηγήσεις και µουσικά ιντερµέδια που ερμηνεύονται ζωντανά.

Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού»

Περιφερειακός Πολυγώνου-Γαλατσίου (είσοδος από την οδό Καρπενησιώτη, επί του περιφερειακού)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/08/2022

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 8 έως 14 Αυγούστου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 14/8.

Νάντια Δαλκυριάδου: Πού την έχουμε δει και τι σχεδιάζει για τη νέα θεατρική σεζόν;

Παίζει στο τηλεοπτικό "Κόκκινο ποτάμι", σκηνοθετεί Ρίτσο στο "Τζένη Καρέζη", έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άβατον και αναμένει με αγωνία τη νέα θεατρική σεζόν. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Νάντια Δαλκυριάδου.

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.