Ξενάγηση με κλειστά μάτια στον "Κήπο" της Αγνής Παπαδέλη-Ρωσσέτου και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μια παράσταση-μυσταγωγία σε ένα χώρο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος ετοίμασε η χορεύτρια και χορογράφος γύρω από τις έννοιες του γκροτέσκο και της παραμόρφωσης.

Ο κήπος Λήδα Τουλουμπάκου©

Στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τη νέα της παράσταση "Ο κήπος" μας προσκαλεί η Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου από 23 έως 28 Ιουνίου. Η χορογράφος και χορεύτρια με σπουδές στη Κρατική Σχολή Χορού και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, τις οποίες συνέχισε πάνω στο χορό και τον αυτοσχεδιασμό στις Βρυξέλλες, δημιούργησε ένα δικό της ύφος στην κίνηση με βάση το οποίο το σώμα ως πρωταγωνιστής ανασύρει μνήμες από το φανταστικό. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει συνεργαστεί με έναν μεγάλο αριθμό καταξιωμένων καλλιτεχνών και οργανισμών στον χορό, την υποκριτική, την σκηνοθεσία καθώς και τις εικαστικές τέχνες, όπως οι Δημήτρης Παπαϊωάννου, Kendell Geers, Ερμίρα Γκόρο, Εθνικό Θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Φεστιβάλ Αθηνών, κ.ά. Το 2009-2014 ιδρύει μαζί με την Ηρώ Αποστολέλλη την ομάδα "Carnation". Το 2015 ξεκινά τις προσωπικές χορογραφικές της απόπειρες. Ένα μικρό δείγμα έργων της είναι τα "Blossom" (Φεστιβάλ Αθηνών 2015), "Ένας πολύ Ειρηνικός ωκεανός" (MIRfestival 2021) και τώρα "Ο κήπος".

Ο κήπος
Λήδα Τουλουμπάκου©

Η παράσταση συνδυάζει την τυφλή ξενάγηση των θεατών στον χώρο (από τις 6.40 μ.μ. καθημερινά με ραντεβού) και το χορευτικό κουιντέτο που κινείται γύρω από τις έννοιες του γκροτέσκο και της παραμόρφωσης (9.30 μ.μ.). Κατευθυντήριοι άξονες της παράστασης είναι ο χώρος- ο οποίος παρουσιάζει και ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον-, οι αισθήσεις πέρα από αυτή της όρασης, οι γκροτέσκες φόρμες, οι ονειρικές/εφιαλτικές φιγούρες. Οι θεατές καθοδηγούνται από τους χορευτές/τριες που αναλαμβάνουν ρόλο μυσταγωγών σε μια κιναισθητική γνωριμία του χώρου. Ελλείψει της όρασης, η ακοή, η αφή και η όσφρηση εντείνονται. Αυτή η σωματική προετοιμασία για την παρακολούθηση του θεάματος προκύπτει κυρίως ως ανάγκη μετά την περίοδο σωματικής αποξένωσης που έφερε ως συνέπεια η πανδημία. 

Ο κήπος
Λήδα Τουλουμπάκου©

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος θα φιλοξενήσει την παράσταση, αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό σωματείο του Υπουργείου Πολιτισμού, θέτοντας ως στόχο του την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς, αλλά και την συνδικαλιστική έκφραση των επαγγελματιών του κλάδου. Παράλληλα, έχει αναπτύξει μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν εκτός από ημερίδες, συνέδρια και εκθέσεις (φωτογραφίας, τέχνης), ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο χώρος του προσφέρεται για παραστάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κήπος

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Μια μυσταγωγική χορογραφία-ωδή στις έννοιες του γκροτέσκο, της ασχήμιας και της παραμόρφωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταίες παραστάσεις για τον "Παιχνιδοποιό"

Το βραβευμένο θρίλερ του χολιγουντιανού σταρ Γκάρντνερ ΜακΚέυ παίζεται για λίγο ακόμα στο θέατρο Μικρό Γκλόρια με τους Ραφίκα Σαουίς και Γιώργη Παρταλίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2023

"Αυτές που δεν προλάβατε": Ένα έργο για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Η θεατρική ομάδα b.p.m. theater group παρουσιάζει το νέο ελληνικό έργο της Δανάης Λιοδάκη στο ΠΛΥΦΑ.

Η "Φαλακρή τραγουδίστρια" της ομάδας ΘΕΑΜΑ για τρεις ακόμα παραστάσεις

Το έργο του Ιονέσκο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σοφίας Σταυρακάκη με διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα στο θέατρο Ίσον.

To "Dark Vanilla Jungle" μιλά για την κακοποίηση κάπου ανάμεσα στο ρεαλισμό και το όνειρο

Το έργο του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϊ φέρνει στο προσκήνιο την κακοποίηση και τη βία που δέχεται ένα κορίτσι από το περιβάλλον του.

Ο Πάρις Ρούπος λέει "Όχι Μανάδες"!

Η νέα stand up comedy παράσταση του Ρούπου κατεβάζει ακόμα περισσότερο το dimmer στον ήδη σκοτεινό κόσμο των αστείων του.

Ανοιχτό κάλεσμα για την Παραμυθένια Ορχήστρα των "Μορφών Έκφρασης"

Μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές μπορούν να συμμετάσχουν στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα "Καλοκαίρι 2023" του θεάτρου.

Παράταση για το "Ανατολικά της Εδέμ" του Στάινμπεκ

Η θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου από την Ανδρονίκη Αβδελιώτη συνεχίζεται στο "Αγγέλων Βήμα".