"Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου": 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση της Γεωργίας Ανδρέου

H σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου μας δίνει πέντε tips για την παράσταση "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου".

Γεωργία Ανδρέου

1. Ένας ανάστροφος καθρέφτης της δυστυχίας

Η παράσταση, με κύρια συστατικά το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, ενορχηστρώνει τη μελωδία της δυστυχίας. Σαν μια απάντηση σε όλους τους παιάνες ευτυχίας που μας γρονθοκοπούν ανελέητα όλο αυτό το ανυπέρβλητα δυστυχισμένο διάστημα αρρώστιας, εγκλεισμού και απομόνωσης. Η παράσταση στήθηκε σαν ένας ανάστροφος καθρέφτης της δυστυχίας, που αντανακλά όλες τις παγίδες που βάζουμε στον εαυτό μας, καθημερινά, αναζητώντας την ευτυχία, και τελικά μας οδηγούν στο να είμαστε ακόμα περισσότερο δυστυχισμένοι. 

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου
Ερρίκος Ανδρέου©

2. Χιουμοριστικό και σοβαρότατο φιλοσοφικό εγχειρίδιο της "δυστυχίας"

Βασίζεται στο έργο του ψυχολόγου Paul Watzlawick "The Situation Is Hopeless But Not Serious”, ένα χιουμοριστικό και σοβαρότατο φιλοσοφικό εγχειρίδιο της "δυστυχίας". Στην Ελλάδα κυκλοφορεί σε μετάφραση Αντώνη Γκίκα από τις εκδόσεις "Αλήστου Μνήμης". Το βιβλίο ξεπήδησε σε μια εποχή όπου τα τηλέφωνα είχαν ακόμα καντράν και ο κόσμος ήταν γεμάτος εγχειρίδια τύπου "φτιάξτο μόνος σου". Κάπως έτσι, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, ενώ σήμερα η ζωή μας κατακλύζεται από "πετυχημένους" συμβούλους ευτυχίας ή ψυχικής υγείας, influencers και life coachers, που ουρλιάζουν μες το αυτί μας "πώς να γίνουμε ευτυχισμένοι με μερικά απλά βήματα" ή πως "το νόημα της ζωής είναι να είσαι αυθόρμητος". Φτάνει πια με τον ψυχαναγκασμό να είμαστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι ή αυθόρμητοι, πετυχημένοι ή αλάνθαστοι, ατσαλάκωτοι - αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας βουλιάξει σε τόνους δυστυχίας. Εμείς είμαστε απλά ανθρώπινοι, πολύ ανθρώπινοι. Και γελάμε και κλαίμε και πέφτουμε και σηκωνόμαστε και θυμώνουμε και στεναχωριόμαστε. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς δύσκολα συναισθήματα. Εμείς τα φέρουμε μέσα μας με το μερίδιο που τους αναλογεί και κάνουμε χώρο για να δεχτούμε την ευτυχία, που τόσο απλόχερα μας προσφέρεται καθημερινά. 

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου
Ερρίκος Ανδρέου©

3. Βήμα στη νέα γενιά

Η επιλογή των ηθοποιών έγινε με τη σκέψη να δοθεί βήμα στη νέα γενιά. Αυτή η νέα γενιά είναι οι συνεχιστές του θεάτρου και ήδη φέρουν μια καθαρή, φρέσκια πνοή απαλλαγμένη από εμμονές και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Όλοι οι ηθοποιοί, εκτός από την Αλεξάνδρα Ζώη που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, οι Μάνος Ζούρας, Πάνος Κορογιαννάκης, Θωμάς Σιάκας και Αντώνης Φλώρος, είναι νέοι ηθοποιοί που πρόσφατα αποφοίτησαν από τη δραματική σχολή Δήλος της Δήμητρας Χατούπη. Η ιδέα ήταν, έμπειροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες να πλαισιώσουν τα νέα παιδιά δίνοντάς τους γνώση, εμπειρία και όραμα για το θέατρο. Αγαπώ το θέατρο και αγαπώ όλους όσους αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτό. Αυτή την αγάπη, την επιμονή και την καθαρή ματιά στα πράγματα θέλησα να μεταφέρω στα νέα παιδιά. Με την ίδια στοργή και φροντίδα που την πήρα και εγώ από τους παλαιότερους στο ξεκίνημά μου. 

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου
Ερρίκος Ανδρέου©

4. Μια fusion παράσταση, δομείται και αποδομείται μπροστά στα μάτια των θεατών

Η παράσταση είναι fusion, συγχωνεύει πολλά και διαφορετικά είδη θεάματος. Κυριολεκτικά "χειροποίητη", φτιαγμένη από το τίποτα και από τα πάντα. Αυτή είναι η αλήθεια μας και με αυτήν πάμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο. Και πάμε να το χαρούμε. Όλοι οι συντελεστές βάλαμε τον καλύτερο εαυτό μας και χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε όλον τον επαγγελματισμό και την επινοητικότητά μας για να προσφέρουμε ένα άρτιο καλλιτεχνικά θέαμα. Η παράσταση δομείται και αποδομείται, συντίθεται και αποσυντίθεται μπροστά στα μάτια των θεατών, χωρίς να αρχίζει ή να τελειώνει, καταργεί τις θεατρικές συμβάσεις, ανατρέπεται και μετασχηματίζεται, οι θεατές κάθονται όπου θέλουν, φεύγουν όποτε θέλουν, παρεμβαίνουν αν θέλουν, αρκεί να μην αγγίζουν τους ηθοποιούς και να τηρούν όλα τα μέσα προστασίας κατά του Covid. 

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου
Ερρίκος Ανδρέου©

5. Μα πώς κατάφερα να γίνω ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μου;

Η συνταγή της δυστυχίας είναι στο χέρι του καθενός. Βλέπετε το παρελθόν μέσα από ένα ρόδινο φίλτρο που το κάνει να μοιάζει με χαμένο παράδεισο;  Πιστεύετε ότι πρέπει πάντα να κερδίζετε για να μη χάσετε; Τα φανάρια γίνονται κόκκινα για εσάς και είστε πάντα στη λάθος ουρά; Ψάχνετε να βρείτε έναν σύντροφο ακριβώς ίδιο με τον προηγούμενο, μετά από μια ολέθρια σχέση; Βάζετε υψηλούς και δύσκολους στόχους αναβάλλοντας διαρκώς το ξεκίνημά σας για να μην απογοητευτείτε; Αν ανήκετε σε αυτούς τους τυχερούς προνομιούχους, τότε είστε σε καλό δρόμο. Η δυστυχία για εσάς είναι μονόδρομος. Αν θέλετε να γίνετε κι εσείς δυστυχείς, μην αποδεχτείτε ποτέ τις ανάγκες σας, μην συμπεριλάβετε τους άλλους και παραμείνετε με το βλέμμα γερά καρφωμένο είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον, ποτέ στο τώρα. Με την σωστή καθοδήγηση της παράστασής μας θα φτάσετε στο επίπεδο της ιδιοφυΐας της δυστυχίας. Προσοχή όμως! Μην αναρωτηθείτε στην πορεία "Μα πώς κατάφερα να γίνω ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μου;".

Η μαύρη κωμωδία "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου", εμπνευσμένη από το ομώνυμο μπεστ σέλερ του Πολ Βατζλάβικ, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Γεωργίας Ανδρέου, που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μπάγκειον και τον Σεπτέμβριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζεται στο Ρομάντσο με τους Αλεξάνδρα Ζώη, Μάνο Ζούρα, Πάνο Κορογιαννάκη, Θωμά Σιέκα και Αντώνη Φλώρο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 50 '

Θεατρική διασκευή του κειμένου του διάσημου ψυχοθεραπευτή για την έννοια της ευτυχίας και το πώς φτιάχνουμε τη δυστυχία μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.