"Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου": 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση της Γεωργίας Ανδρέου

H σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου μας δίνει πέντε tips για την παράσταση "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου".

Γεωργία Ανδρέου

1. Ένας ανάστροφος καθρέφτης της δυστυχίας

Η παράσταση, με κύρια συστατικά το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, ενορχηστρώνει τη μελωδία της δυστυχίας. Σαν μια απάντηση σε όλους τους παιάνες ευτυχίας που μας γρονθοκοπούν ανελέητα όλο αυτό το ανυπέρβλητα δυστυχισμένο διάστημα αρρώστιας, εγκλεισμού και απομόνωσης. Η παράσταση στήθηκε σαν ένας ανάστροφος καθρέφτης της δυστυχίας, που αντανακλά όλες τις παγίδες που βάζουμε στον εαυτό μας, καθημερινά, αναζητώντας την ευτυχία, και τελικά μας οδηγούν στο να είμαστε ακόμα περισσότερο δυστυχισμένοι. 

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου
Ερρίκος Ανδρέου©

2. Χιουμοριστικό και σοβαρότατο φιλοσοφικό εγχειρίδιο της "δυστυχίας"

Βασίζεται στο έργο του ψυχολόγου Paul Watzlawick "The Situation Is Hopeless But Not Serious”, ένα χιουμοριστικό και σοβαρότατο φιλοσοφικό εγχειρίδιο της "δυστυχίας". Στην Ελλάδα κυκλοφορεί σε μετάφραση Αντώνη Γκίκα από τις εκδόσεις "Αλήστου Μνήμης". Το βιβλίο ξεπήδησε σε μια εποχή όπου τα τηλέφωνα είχαν ακόμα καντράν και ο κόσμος ήταν γεμάτος εγχειρίδια τύπου "φτιάξτο μόνος σου". Κάπως έτσι, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, ενώ σήμερα η ζωή μας κατακλύζεται από "πετυχημένους" συμβούλους ευτυχίας ή ψυχικής υγείας, influencers και life coachers, που ουρλιάζουν μες το αυτί μας "πώς να γίνουμε ευτυχισμένοι με μερικά απλά βήματα" ή πως "το νόημα της ζωής είναι να είσαι αυθόρμητος". Φτάνει πια με τον ψυχαναγκασμό να είμαστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι ή αυθόρμητοι, πετυχημένοι ή αλάνθαστοι, ατσαλάκωτοι - αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας βουλιάξει σε τόνους δυστυχίας. Εμείς είμαστε απλά ανθρώπινοι, πολύ ανθρώπινοι. Και γελάμε και κλαίμε και πέφτουμε και σηκωνόμαστε και θυμώνουμε και στεναχωριόμαστε. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς δύσκολα συναισθήματα. Εμείς τα φέρουμε μέσα μας με το μερίδιο που τους αναλογεί και κάνουμε χώρο για να δεχτούμε την ευτυχία, που τόσο απλόχερα μας προσφέρεται καθημερινά. 

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου
Ερρίκος Ανδρέου©

3. Βήμα στη νέα γενιά

Η επιλογή των ηθοποιών έγινε με τη σκέψη να δοθεί βήμα στη νέα γενιά. Αυτή η νέα γενιά είναι οι συνεχιστές του θεάτρου και ήδη φέρουν μια καθαρή, φρέσκια πνοή απαλλαγμένη από εμμονές και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Όλοι οι ηθοποιοί, εκτός από την Αλεξάνδρα Ζώη που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, οι Μάνος Ζούρας, Πάνος Κορογιαννάκης, Θωμάς Σιάκας και Αντώνης Φλώρος, είναι νέοι ηθοποιοί που πρόσφατα αποφοίτησαν από τη δραματική σχολή Δήλος της Δήμητρας Χατούπη. Η ιδέα ήταν, έμπειροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες να πλαισιώσουν τα νέα παιδιά δίνοντάς τους γνώση, εμπειρία και όραμα για το θέατρο. Αγαπώ το θέατρο και αγαπώ όλους όσους αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτό. Αυτή την αγάπη, την επιμονή και την καθαρή ματιά στα πράγματα θέλησα να μεταφέρω στα νέα παιδιά. Με την ίδια στοργή και φροντίδα που την πήρα και εγώ από τους παλαιότερους στο ξεκίνημά μου. 

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου
Ερρίκος Ανδρέου©

4. Μια fusion παράσταση, δομείται και αποδομείται μπροστά στα μάτια των θεατών

Η παράσταση είναι fusion, συγχωνεύει πολλά και διαφορετικά είδη θεάματος. Κυριολεκτικά "χειροποίητη", φτιαγμένη από το τίποτα και από τα πάντα. Αυτή είναι η αλήθεια μας και με αυτήν πάμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο. Και πάμε να το χαρούμε. Όλοι οι συντελεστές βάλαμε τον καλύτερο εαυτό μας και χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε όλον τον επαγγελματισμό και την επινοητικότητά μας για να προσφέρουμε ένα άρτιο καλλιτεχνικά θέαμα. Η παράσταση δομείται και αποδομείται, συντίθεται και αποσυντίθεται μπροστά στα μάτια των θεατών, χωρίς να αρχίζει ή να τελειώνει, καταργεί τις θεατρικές συμβάσεις, ανατρέπεται και μετασχηματίζεται, οι θεατές κάθονται όπου θέλουν, φεύγουν όποτε θέλουν, παρεμβαίνουν αν θέλουν, αρκεί να μην αγγίζουν τους ηθοποιούς και να τηρούν όλα τα μέσα προστασίας κατά του Covid. 

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου
Ερρίκος Ανδρέου©

5. Μα πώς κατάφερα να γίνω ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μου;

Η συνταγή της δυστυχίας είναι στο χέρι του καθενός. Βλέπετε το παρελθόν μέσα από ένα ρόδινο φίλτρο που το κάνει να μοιάζει με χαμένο παράδεισο;  Πιστεύετε ότι πρέπει πάντα να κερδίζετε για να μη χάσετε; Τα φανάρια γίνονται κόκκινα για εσάς και είστε πάντα στη λάθος ουρά; Ψάχνετε να βρείτε έναν σύντροφο ακριβώς ίδιο με τον προηγούμενο, μετά από μια ολέθρια σχέση; Βάζετε υψηλούς και δύσκολους στόχους αναβάλλοντας διαρκώς το ξεκίνημά σας για να μην απογοητευτείτε; Αν ανήκετε σε αυτούς τους τυχερούς προνομιούχους, τότε είστε σε καλό δρόμο. Η δυστυχία για εσάς είναι μονόδρομος. Αν θέλετε να γίνετε κι εσείς δυστυχείς, μην αποδεχτείτε ποτέ τις ανάγκες σας, μην συμπεριλάβετε τους άλλους και παραμείνετε με το βλέμμα γερά καρφωμένο είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον, ποτέ στο τώρα. Με την σωστή καθοδήγηση της παράστασής μας θα φτάσετε στο επίπεδο της ιδιοφυΐας της δυστυχίας. Προσοχή όμως! Μην αναρωτηθείτε στην πορεία "Μα πώς κατάφερα να γίνω ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μου;".

Η μαύρη κωμωδία "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου", εμπνευσμένη από το ομώνυμο μπεστ σέλερ του Πολ Βατζλάβικ, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Γεωργίας Ανδρέου, που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μπάγκειον και τον Σεπτέμβριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζεται στο Ρομάντσο με τους Αλεξάνδρα Ζώη, Μάνο Ζούρα, Πάνο Κορογιαννάκη, Θωμά Σιέκα και Αντώνη Φλώρο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 50 '

Θεατρική διασκευή του κειμένου του διάσημου ψυχοθεραπευτή για την έννοια της ευτυχίας και το πώς φτιάχνουμε τη δυστυχία μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ένα γερό "MindFAQ" μάς ετοιμάζει ο Γιάννης Σαρακατσάνης στο "Τζένη Καρέζη"

Ο content creator φέρνει το YouTube υλικό του στο θέατρο και εξερευνά, μαζί με το κοινό, τη δύναμη, τα όρια και τα βραχυκυκλώματα της σκέψης, σε μία διαδραστική παράσταση γεμάτη χιούμορ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/06/2024

Οι πρεμιέρες του Φεστιβάλ Αθηνών για την εβδομάδα 13-19/6

Με τέσσερις νέες παραγωγές και μία σε επανάληψη συνεχίζεται η δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ στην Πειραιώς 260.

"Τότε, τώρα, πάντα": Ο Σταμάτης Φασουλής μιλάει για την επιθεώρηση του καλοκαιριού στο θέατρο Άλσος

Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη που ενορχηστρώνει σκηνοθετικά, συνυπογράφει και πρωταγωνιστεί με all star θίασο στη νέα επιθεώρηση του θεάτρου Άλσος (από 14/6), ένα είδος που γνωρίζει όσο λίγοι.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου συμπράττει με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Νέο μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι δύο φορείς ανανεώνοντας τη συνεργασία τους για όλους τους χώρους λειτουργίας και εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Οι αστέρες των μπαλέτων Μπολσόι χορεύουν σε ένα Grand Gala μπαλέτου χωρίς σύνορα

Δώδεκα κορυφαίοι χορευτές έρχονται στο Λυκαβηττό τον Οκτώβριο για να παρουσιάσουν τις καλύτερες στιγμές από σπουδαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Αντωνία Οικονόμου, πώς χορεύουν μέσα σε λευκό καμβά;

Η ανερχόμενη χορογράφος, σκηνοθέτης και performer μιλάει στο "α" με αφορμή τη νέα της δουλειά "Άτιτλον", μια αλληγορία για τον έρωτα, τη σύγκρουση, την μνήμη και το τραύμα με επιρροές από τη ζωγραφική και τη γλυπτική που τοποθετεί το γυναικείο σώμα στο επίκεντρο, η οποία θα παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο (11-13/6).

"Kill the movement": Η Ίρις Καραγιάν δημιουργεί μια χορογραφία-απάντηση στα βιώματα της εποχής

Για λίγες παραστάσεις θα δούμε στο Palm Tree-MCA τη νέα δουλειά της χορογράφου, η οποία θέτει τους δύο χορευτές της σε ένα φανταστικό περιβάλλον που θυμίζει εικονικό παιχνίδι.