Οι "Αντιγονισμοί" ξεκινούν στην Πειραιώς 260

Ομιλητές και ομιλήτριες από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και από τον κόσμο των Γραμμάτων και των Τεχνών προσεγγίζουν από τη δική τους σκοπιά τη μορφή της Αντιγόνης συνδέοντάς την με το σήμερα

Πειραιώς 260 @Θωμάς Δασκαλάκης

Με την Αντιγόνη στο επίκεντρο και υπό μια σύγχρονη οπτική θα ανοίξουν την Τρίτη 7 Ιουνίου, στον Χώρο Β της Πειραιώς 260, οι "Αντιγονισμοί", σειρά συζητήσεων με επιμέλεια του Συγγραφέα και Συμβούλου του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε θέματα Λογοτεχνίας, Διονύση Καψάλη. Εστιάζοντας σε τέσσερις θεματικές ενότητες, ομιλητές και ομιλήτριες από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και από τον κόσμο των Γραμμάτων και των Τεχνών προσεγγίζουν από τη δική τους σκοπιά τη μορφή της Αντιγόνης συνδέοντάς την με το σήμερα.

Σε όλη την αρχαία γραμματεία δεν υπάρχει γυναικεία μορφή που να μπορεί να σταθεί ισότιμα δίπλα στην Αντιγόνη – να πλησιάζει το ηθικό ανάστημα και το μεγαλείο εκείνης. Είναι η διάδοχος του Προμηθέα στην επικράτεια της ανθρώπινης ελευθερίας, η Κόρη που με την εθελούσια κάθοδό της στον Άδη καθαγιάζει τον κύκλο της ζωής, η Γυναίκα που αρθρώνει δικό της λόγο απέναντι στον κυρίαρχο ανδρικό. Γι᾽ αυτό και δεν έχει υπάρξει εποχή που να μη στάθηκε με δέος και σεβασμό, με θαυμασμό και απορία, μπροστά στη γοητεία της Αντιγόνης: στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική.

Με τη συμμετοχή ξεχωριστών γυναικών θεωρητικών, συγγραφέων, δημιουργών, η συζήτηση με τίτλο "Αντίσταση και φύλο", είναι αφιερωμένη στην έμφυλη διάσταση του έργου. Ο λόγος της Αντιγόνης είναι ένας λόγος αντίστασης στο "κανονικό", λόγος συστατικά σωματικός και συστατικά διαφορετικός. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τα κοινωνικά στερεότυπα και τη βία της δικής μας εποχής απέναντι στο διαφορετικό;

Επίτιμη προσκεκλημένη είναι η Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, Ήντιθ Χωλ, ανοίγοντας την εκδήλωση με την ομιλία της "Η Αντιγόνη και η τυραννία του φύλου" (στα αγγλικά). Τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει ο Διονύσης Καψάλης.

Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, συμμετέχουν: η Αγγελική Σπυροπούλου, Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Κριτικής Θεωρίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου: "Η πρόταση της Αντιγόνης, η ανάγνωση της Βιρτζίνια Γουλφ", η Έλενα Τζελέπη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: "Αντιγόνες: η ποιητική της πολιτειότητας", η Άντζελα Δημητρακάκη, συγγραφέας, θεωρητικός σύγχρονης τέχνης, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου: "Η Αντιγόνη ως δυνατότητα", η Ευαγγελία Ανδριτσάνου, συγγραφέας – ψυχοθεραπεύτρια: "Συμφιλείν: ψυχικός δεσμός και πολιτική θέση στην Αντιγόνη (και πέρα από αυτήν)" και η Έλλη Παπακωνσταντίνου, σκηνοθέτρια - δραματουργός: "Το κορίτσι και η αμφισημία του γίγνεσθαι". 

Συντονίζει η Δήμητρα Κονδυλάκη, δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας, δραματουργός, μεταφράστρια και υπεύθυνη Εκδόσεων του Φεστιβάλ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ωρα εκδήλωσης: 6-8 μ.μ.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Το πρόγραμμα:

7 Ιουνίου "Αντίσταση και φύλο"
22 Ιουνίου "Ερμηνείες και ερμηνεύτριες"
30 Ιουνίου "Νόμος και δίκαιο"
12 Ιουλίου "Ποιήσεις και μεταποιήσεις"

Ελεύθερη είσοδος με δελτίο προτεραιότητας από τα εκδοτήρια της Πειραιώς 260 (από τις 5 μ.μ΄. την ημέρα της συζήτησης)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε έξι από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
02/02/2023

"Ο τόρνος": Μια μαύρη κωμωδία για τη βία με ελληνική υπογραφή στο Olvio

Το έργο του Γιάννη Κεντρωτά που αντλεί από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Ξανθίας.

Το πάρτι της ζωής μου

Η Ελένη Ράντου στο ρόλο της ζωής της γίνεται το επίκεντρο μιας βαθιά συναισθηματικής και επιδραστικής σκηνικής εμπειρίας, που συνυπογράφεται από μια ομάδα εξαιρετικών συντελεστών.

Βρικόλακες

Κλασικότροπη παράσταση που έχει ως κύριο μέλημα να κατεβάσει το σπουδαίο δράμα στην πλατεία, όμως εγκλωβίζεται τελικά σε έναν στεγνό διδακτισμό και μόλις που καταφέρνει να μεταδώσει κάτι από την αιχμηρότητά του.

Στιγμιότυπα από το "Έκτο πάτωμα" του Γιώργου Βάλαρη στο Ακροπόλ

Ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστεί στη μουσική κωμωδία του Αλφρέντ Ζερί που ανεβαίνει σε μια μεγάλη παραγωγή.

Το "Τender Napalm" του Philip Ridley για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή

Σε αυτό το βαθιά ρομαντικό και ερωτικό έργο, ο συγγραφέας θίγει κατά κύριο λόγο ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξάρτησης, σεξουαλικότητας αλλά και βίας εντός μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΠΘ δημιουργούν 3 ομάδες εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Έργο των τριών ομάδων είναι η εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων για τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες.