Παράσταση για την Ημέρα της Μητέρας στα Δημοτικά Σφαγεία Ταύρου

Μια περφόρμανς σε σκηνοθεσία του Θανάση Δόβρη που μιλά για την έμφυλη βία και το γυναικείο ζήτημα σε μία ημέρα κομβική για τις γυναίκες.

Μάγισσες/Σφαγεία: Το γεύμα Πάτροκλος Σκαφίδας©

Για πρώτη φορά μετά την καταστροφική φωτιά  που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων των Δημοτικών Σφαγείων Ταύρου, ο εμβληματικός χώρος ανοίγει τις πόρτες του την Κυριακή 8 Μαΐου (9 μ.μ.) για την παρουσίαση της σκηνικής σύνθεσης του Θανάση Δόβρη "Μάγισσες/Σφαγεία: το  γεύμα"
Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο της βραβευμένης συγγραφέως Νατάσας Σίδερη (Α’ βραβείο στον διαγωνισμό θεατρικής γραφής MYTHOS?! του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με το Θέατρο του Ρέγκενσμπουργκ,  βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου περιοδικού "Ο Αναγνώστης"). Ερμηνεύει η ηθοποιός Νικόλ  Δημητρακοπούλου σε σύμπραξη με το duo hedi (η μεσόφωνος Αναστασία  Κότσαλη κι ο ακορντεονίστας Κώστας Ζιγκερίδης, σταθεροί συνεργάτες της  Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Μάγισσες/Σφαγεία: Το γεύμα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Οι "Μάγισσες" της εποχής μας, που γράφτηκαν με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, συνδιαλέγονται με μπαρόκ  μουσικά σπαράγματα και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Αντλώντας υλικό  τόσο από ιστορικές καταγραφές έμφυλης βίας που τελέστηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσο και από την ελληνική προφορική παράδοση (το  δεύτερο μέρος της παράστασης συνομιλεί με την παραλογή "Του Γεφυριού  της Άρτας"), καθώς και την σύγχρονη παράδοξη "ελληνικότητα", το έργο  αναδεικνύει τα γυναικεία ζητήματα που ενσκήπτουν μέσα από αφηγήσεις του  παρελθόντος ως ολοζώντανα αιτήματα του παρόντος.

Μάγισσες/Σφαγεία: Το γεύμα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πρώτο σταθμό αποτέλεσε η υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου. Με σημείο αναφοράς τα εμβληματικά γλυπτά του καλλιτέχνη, η παράσταση εντάχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την εξάλειψη της βίας  κατά των γυναικών.

Σε συνέχεια της πρώτης αυτής παρουσίασης, η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε την performance για να παρουσιαστεί την Ημέρα της Μητέρας, στις 8 Μαΐου, στα  Δημοτικά Σφαγεία Ταύρου. Πιστή στη λογική της δημιουργίας ενός έργου που θα παραμένει μονίμως εν εξελίξει, η παράσταση συνομιλεί εκ νέου με τον ιστορικά φορτισμένο αυτό χώρο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα και Γιατροί του Κόσμου συνεργάζονται για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας

Αλληλέγγυο στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας στέκεται το Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα του Νίκου Δαφνή και σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου οργανώνουν αποστολή αγαθών πρώτης ανάγκης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/02/2023

Το ολλανδικό ZID Theater μάς συστήνεται με το "Rebel"

Η σόλο παράσταση της Naïma Baraka αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας kickboxer και γίνεται η αφορμή για να γνωρίσουμε το ZID Theater.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς

Μεστή όσο και επώδυνη, η παράσταση που σκηνοθετεί η Σοφία Καραγιάννη με τέσσερις εξαιρετικούς ερμηνευτές ζωντανεύει ένα συνταρακτικό αυτοβιογραφικό αφήγημα και παραδίδει σπουδαία μαθήματα θεάτρου και ζωής.

Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου

Μια πλούσια κληρονόμος επιχειρεί να απαλλαχθεί από τον προικοθήρα σύζυγό της, που σχεδιάζει να τη δολοφονήσει προκειμένου να αποσπάσει την περιουσία της. Βασισμένη στο νουάρ "Διπλό παιχνίδι", η διασκευή του καλλιτεχνικού διδύμου αποζημιώνει τους φαν του είδους και όχι μόνο.

"The Internationals": Μία θεατρική σάτιρα για τον πόλεμο και το έθνος

Το έργο του Κοσοβάρου Γιετόν Νεζίραϊ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ακτίνας Σταθάκη.

Πόθος, έρωτας και φλαμένκο στο Acropolis Festivals

Ο πιο ερωτικός χορός, το φλαμένκο, αποκαλύπτει το μεγαλείο του ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στην παράσταση "Corazon Flamenco" του Acropolis Festivals.