"Χορευτική Πανούκλα / Dancing Plague" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Χορευτική Πανούκλα / Dancing Plague Alex Kat©

‘Εχετε ακούσει για τη "Χορευτική Πανούκλα"; Είναι ένα  ξέσπασμα χορού που συνέβη στις 14 Ιουλίου 1518, στο Στρασβούργο, εκεί όπου σήμερα χτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Μια γυναίκα, η Frau Troffea ξεκινά να χορεύει ασταμάτητα, χωρίς λόγο και χωρίς να ακολουθεί τους ήχους κάποιας μουσικής. Για έξι συνεχόμενες μέρες έπεφτε εξαντλημένη από το χορό και μόλις συνερχόταν συνέχιζε τον παράφρονα χορό της. Τριάντα ακόμη άνθρωποι, την ακολούθησαν οδηγούμενοι από την ίδια ανάγκη, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, πάνω από 400 άτομα ακολούθησαν τη "χορευτική πανούκλα", όπως ονομάσθηκε το φαινόμενο, που σιγά σιγά οδηγούσε τον έναν μετά τον άλλο στο θάνατο λόγω εξάντλησης, καρδιακών προσβολών ή αφυδάτωσης. Οι αρχές της πόλης και οι γιατροί της εποχής απέδωσαν τη χορευτική φρενίτιδα στο υπερβολικά θερμό αίμα που είχε συγκεντρωθεί στον εγκέφαλό τους και προέκριναν μία λύση: να συνεχίσουν να χορεύουν μέχρι η ασθένεια να εγκαταλείψει το σώμα τους. Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος είδε το ιστορικό γεγονός ως μια αφορμή να δημιουργήσει ένα έργο μυθοπλασίας που αναδεικνύει τις κοινωνικές, πολιτικές και οντολογικές του προεκτάσεις. Το ίδιο είχε κάνει και το έργο η "Απαγωγής της Τασούλας" (Υποψηφιότητα Βραβείου "Μελίνα Μερκούρη 2020" για την Ελένη Στεργίου). Στη περίπτωση της παράσταση "Χορευτική Πανούκλα / Dancing Plague" που θα παιχτεί στην Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τις 9 Μαΐου και για 10 μόνο παραστάσεις, κύρια πηγή έμπνευσης για την συγγραφή του αποτέλεσε η ιστορική μελέτη του John Waller "A Time to Dance, A Time to Die: The Extraordinary Story of the Dancing Plague of 1518". Πρόκειται για μια αλληγορία πάνω στα όρια και τις ανεπάρκειες της ανθρώπινης φύσης, τον φόβο του Θανάτου,  την αναπόφευκτη φθορά (σωμάτων και ιδεολογιών), την ενστικτώδη αντίδραση του ανθρώπου στην καταπίεση, στην χειραγώγηση και στην ανέχεια, αλλά και μια σπουδή, ταυτόχρονα, πάνω την σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία της ελευθερίας και στην αναγκαιότητα του "συνανήκειν".  

Χορευτική Πανούκλα / Dancing Plagu

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μάρκελλο "η φόρμα του έργου παραπέμπει -χωρίς να μιμείται- στην αισθητική του Μπρεχτικού Θεάτρου. Το νοηματικό υπόστρωμα της δραματουργίας, οι υπαινιγμοί και οι συνδηλώσεις σχετικά με την σύγχρονη πραγματικότητα, αναδύονται μέσα από την συνύπαρξη καυστικής, σατιρικής Πρόζας, Μουσικής και Τραγουδιού, αλλά και μέσω της εναλλαγής Αφήγησης και Δράσης με όχημα την δυναμική του Ensemble".  Παίζουν οι : Ελένη Στεργίου, Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ilya Algaer,  Μυρτώ Παπά, Σταυρός Ζαφείρης, Λευτέρης Βενιάδης, Κωνσταντίνος Μάρκελλος.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 105 '

Με αφορμή το μυστηριώδες γεγονός της χορευτικής φρενίτιδας που κατέλαβε χιλιάδες πολίτες του Στρασβούργου το 1518, χτίζεται μια αλληγορία για τη φθαρτότητα της ανθρώπινης φύσης.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.