Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θεόδωρος Τερζόπουλος

Μια εξαιρετική ευκαιρία μας δίνει η CarouselFILMS: προβάλει το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Θεόδωρου Τερζόπουλου,  "Διόνυσος, η επιστροφή" του Σπύρου Τσιφτσή, στις 11-13 Απριλίου, ώρα 19:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είναι ο  Έλληνας σκηνοθέτης που καταφέρνει να διατηρεί άσβεστη, όσο λίγοι, την ακόρεστη φαντασία και τη διάθεση για δημιουργία. Είναι ο διαπολιτισμικός δημιουργός που διαμόρφωσε νέα αντίληψη σκηνικής προσέγγισης της αρχαίας τραγωδίας, υποδεχόμενος στους κόλπους του αλλοδαπούς ηθοποιούς, πέραν των Ελλήνων, ώστε να εκφράζεται η παγκοσμιοποιημένη άποψή του για την προσέγγιση του αρχαίου δράματος. Το έργο και η φήμη τους ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας!

Διόνυσος, η επιστροφή


Οι παραστάσεις του ανά τον κόσμο –από την Κολομβία μέχρι τη Γερμανία- τα τελευταία 36 χρόνια κρίνονται ως γεγονότα μέγιστης πολιτιστικής σημασίας. Ορισμένες, μάλιστα, όπως οι εμβληματικές "Βάκχες" του 1986 ή το "Μάουζερ" του 2009 θεωρούνται ήδη "ιστορικές". Η μέθοδος του, η βιοδυναμική μέθοδος, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο δουλεύει με τους ηθοποιούς και που είναι επηρεασμένος από τα Αναστενάρια, που πιθανότατα αποτελούν επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διόνυσου, διδάσκεται στις σπουδαιότερες παγκοσμίως Ακαδημίες Θεάτρου, από την Ιαπωνία μέχρι την Κίνα ή τη Ρωσία. Το ντοκιμαντέρ "Διόνυσος, η επιστροφή" του Σπύρου Τσιφτσή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη ζωή και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί ο Τερζόπουλος. Ακολουθεί το παγκόσμιο ταξίδι του σκηνοθέτη, από το χωριό Μακρύγιαλος Πιερίας όπου γεννήθηκε, ο τέταρτος γιος ενός Έλληνα μετανάστη από τη Μαύρη Θάλασσα, στο Berliner Ensemble στο Βερολίνο, στη Ρωσία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη θεατρική του βάση στην Αθήνα, και τέλος, στους Δελφούς, όπου ξεκίνησαν όλα πριν από 36 χρόνια.  Η ταινία έχει λάβει διακρίσεις στο Φεστιβάλ on Art της Πολωνίας (Δεύτερη καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους), το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ( 3o Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μεγάλου μήκους, Βραβείο μοντάζ), World Film Carnival – Singapore Βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο διάσημος κουκλοπαίχτης Ματία Σόλτσε στην Ελλάδα

Ο καλλιτέχνης από τη Σλοβενία έρχεται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" για τέσσερις παραστάσεις και ένα εργαστήρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/03/2023

Οι "The Young Quill" κάνουν ακρόαση στο Θέατρο Μπέλλος

Μετά την επιτυχημένη επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου "Μπέλλος" στην Πλάκα, η θεατρική ομάδα με επικεφαλή την Αικατερίνη Παπαγεωργίου ανακοινώνει ακρόαση για τη νέα της παιδική παράσταση που θα δούμε το καλοκαίρι του 2023 και τον επόμενο χειμώνα.

"Φωτιές ή Η απόγνωση": Η νέα θεατρική ομάδα Ρέκτις εμπνέεται από την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

Βασισμένη στο μονόπρακτο "Κλυταιμνήστρα" από τις "Φωτιές" της κορυφαίας Γαλλίδας λογοτέχνη του 20ού αιώνα καθώς και σε σύγχρονα κείμενα είναι η παράσταση που μιλάει για τη βία κατά των γυναικών, τον έρωτα, την εκδίκηση και την προδοσία. Πρεμιέρα στα τέλη Απριλίου σε avant premiere με το Αθηνόραμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος για τη συνάντηση με τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Όσα ανακοίνωσε η ΠΟΘΑ σχετικά με τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και την προστασία και καταπολέμηση των αδήλωτων και ανασφάλιστων δοκιμών, μεταξύ άλλων.

Αγορίτσα Οικονόμου: "Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να αναγνωρίσουμε τα τραύματά μας"

Μιλήσαμε με την ηθοποιό Αγορίτσα Οικονόμου για το "Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα" του Τόνι Κούσνερ, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος στο Εθνικό Θέατρο (από 31/3), για τα συλλογικά τραύματα, την απαξίωση του πολιτισμού και μια ευχή για να την ακούσει στο σύμπαν…

"Maryland": Μια κραυγή για την κανονικοποίηση της έμφυλης βίας στο WOW Festival

Η θεατρική πλευρά του διεθνούς φεστιβάλ για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα με στόχο την συμπερίληψη και την ενδυνάμωση, μάς συστήνει το έργο της Βρετανίδας Lucy Kirkwood στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Το τραγούδι της Φλέρυς

Ο πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου υπογράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, εμπνευσμένος από την προσωπικότητα της Φλέρυς Νταντωνάκη, και παραδίδει ένα ωραίο, μεστό και ρέον κείμενο, που υπηρετείται με ευαισθησία και συγκίνηση, αν και χωρίς εκπλήξεις, από την Ελένη Κοκκίδου.