Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος: "Τα παιδικά μου είδωλα κρατούσαν ένα μικρόφωνο και έκαναν χιλιάδες κόσμο να γελάει"

Ο γνωστός κωμικός δίνει μια πραγματικά ξεκαρδιστική συνέντευξη στο "α" -μετά από 9 χρόνια στην υπηρεσία του stand up comedy- για τη νέα του παράσταση και το πρώτο του ολοκληρωμένο σόλο "Αυτά από μένα" που παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη αλλά και που και πότε αγάπησε την κωμωδία.

Αυτά από μένα - Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος

Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο κωμικός Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος, που γιορτάζει φέτος 9 χρόνια ενασχόλησης με το stand up comedy, ό, τι κάνει περιστρέφεται γύρω από αυτό - είναι το ναρκωτικό και η αναπνοή του! Στη νέα του παράσταση "Αυτά από μένα”, που μετρά ήδη αρκετά sold out και αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο ολοκληρωμένο του σόλο, σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται με τον δικό του μοναδικό τρόπο και θίγει θέματα όπως ο σεξισμός, η ομοφοβία, η αυτοκτονία, το σεξ, οι σχέσεις και η μοναξιά. Θέματα-ταμπού για πολλούς, αφορμή για σκέψη, συζήτηση και όλα τα συναφή για περισσότερους. Μιλάει, επίσης, για το πως μπήκε η κωμωδία στη ζωή του αλλά και που θα τον βρούμε διαδικτυακά εκτός από τη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη όπου θα βρίσκεται σίγουρα μέχρι τις 27 Απριλίου.

Αυτά από μένα - Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος
Χρήστος Κεδράς, StudioReskos©

Ποιος είναι ο απολογισμός σου μετά από 9 χρόνια ενασχόλησης με την κωμωδία; Θα άλλαζες το stand up comedy με κάποιο άλλο επαγγελματικό μονοπάτι;
Ναι, αν είχα την δυνατότητα να επιλέξω μια οποιαδήποτε άλλη δουλειά, σίγουρα δεν θα έκανα κωμωδία. Θα επέλεγα μάλλον να είμαι εισοδηματίας, ιδανικά να έχω 2-3 πολυκατοικίες στο κέντρο και άλλη μια στο Φάληρο και να τις διαχειρίζομαι. Έτσι, σίγουρα δεν θα είχα το άγχος του να γεμίσω ένα θέατρο για να πληρώσω το νοίκι. Άσε που δε θα είχα νοίκι να πληρώσω, αφού θα είχα δικές μου πολυκατοικίες. Κατά τ’ άλλα, η ενασχόλησή μου με την κωμωδία έχει διαμορφώσει τη ζωή μου στο έπακρο καθώς μετά από τόσα χρόνια, όλα όσα κάνω γυρίζουν γύρω από αυτή. 

"Όταν ήμουν μικρός μεγάλωσα για κάποια χρόνια στο Σικάγο. Εκεί, κάποια στιγμή είδα τυχαία στην τηλεόραση τον Έντι Μέρφι και τον Ρόμπιν Γουίλιαμς να κάνουν stand-up κι έπαθα σοκ. Ήταν σα ροκ σταρ αλλά με γέλια”.



Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το stand-up comedy;
Όταν ήμουν μικρός μεγάλωσα για κάποια χρόνια στο Σικάγο. Εκεί, κάποια στιγμή είδα τυχαία στην τηλεόραση τον Έντι Μέρφι και τον Ρόμπιν Γουίλιαμς να κάνουν stand-up κι έπαθα σοκ. Τα παιδικά μου είδωλα κρατούσαν ένα μικρόφωνο και έκαναν χιλιάδες κόσμο να γελάει. Ήταν σα ροκ σταρ αλλά με γέλια. Βέβαια οι γονείς μου έκλεισαν γρήγορα την τηλεόραση γιατί τα κείμενά τους μόνο για παιδιά δεν ήταν. Από τότε, όμως, η κωμωδία είχε καταλυτικό ρόλο στη ζωή μου. Έβλεπα ασταμάτητα κωμικές σειρές, ταινίες και αργότερα με την άνθιση του ίντερνετ και μονολόγους. Έτσι, όταν πήρα χαμπάρι ότι αυτό υπάρχει και στην Ελλάδα, αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου. Αυτό ήταν, ερωτεύτηκα.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την κωμωδία σου;
Τα πολύ καλά αστεία.

 

Αυτά από μένα - Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος
Χρήστος Κεδράς, StudioReskos©

 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα ερωτήματα που θέτει και ενδεχομένως απαντά η παράσταση "Αυτά από μένα”;
Αρχικά, να ξεκαθαρίσω πως η παράσταση δεν απαντάει σε κανένα απολύτως μεγάλο ερώτημα. Αν είχα απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα σίγουρα δεν θα γινόμουν κωμικός αλλά life coach. Τώρα, όσον αφορά τα ερωτήματα που θέτει, είναι αρκετά και διάφορα, και μου αρέσει να πιστεύω πως είναι διαφορετικά για τον καθένα. Σίγουρα στο βάθος υπάρχει ο απύθμενος φόβος μου ότι όλοι μας μέρα με τη μέρα πεθαίνουμε και εν τέλει θα ξεχαστούμε, αλλά σε μια πιο ευχάριστη νότα θίγω θέματα όπως η σεξισμός, η ομοφοβία, η αυτοκτονία, το σεξ, οι σχέσεις και η μοναξιά. Είναι, θαρρώ, μια εύθυμη παράσταση.

Τι σημαίνει για σένα η σχέση με το ζωντανό κοινό;
Την προτιμώ σίγουρα περισσότερο από τη σχέση με το πεθαμένο κοινό, περνάω καλύτερα. Το έχω πει πολλάκις, το stand-up είναι ναρκωτικό. Το δεύτερο καλύτερο που έχω κάνει, για την ακρίβεια. Παίζεις, και πριν καν κατέβεις θέλεις κι άλλο. Είτε παίζεις 5 λεπτά είτε 5 ώρες, σου φαίνεται τίποτα, ένα σφηνάκι. Δεν μπορώ χωρίς αυτό. Ο χρόνος χωρίς παραστάσεις λόγω καραντίνας ήταν από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής μου. Ένιωθα σα να μην αναπνέω.

Συνήθως ξέρεις πότε ένα αστείο θα επηρεάσει περισσότερο το κοινό ή είναι μια διαρκής έκπληξη για εσένα;
Σίγουρα ως κωμικοί έχουμε αστεία που ξέρουμε ότι "χτυπάνε" καλύτερα στο κοινό, αλλά πάντα -μα πάντα- κάποιο αστείο θα με εκπλήξει. Προχτές φαντάσου πήρε χειροκρότημα ένα αστείο που έχω στο χτίσιμο ενός άλλου αστείου, πρώτη φορά από τότε που το λέω. Δεν το πίστευα ούτε εγώ, σκεφτόμουν "περιμένετε ρε, έχει κι άλλο, χειροκροτάτε αργότερα".

Πού αξίζει να σε ψάξουμε στο YouTube;
Μπορεί να με βρει κανείς σε πολλές γωνίες του YouTube. Το μεγάλο μου καμάρι είναι η ποδοσφαιρική εύθυμη εκπομπή "Πρηξομπάλι", μαζί με τον συνάδελφο και φίλο Άλεξ Κένσιν Αποστολόπουλο, στο κανάλι της Jetdrops. Είμαι πολύ περήφανος για αυτή την εκπομπή, την κάναμε όλη από το μηδέν με τον Άλεξ και τα παιδιά της Jetdrops, με πολύ μεράκι και σχεδόν καθόλου μπάτζετ. Εκτός αυτής όμως, και στο κωμικό vidcast "Μες τη μέση", με τον συνάδελφο και για χρόνια συνοδοιπόρο, Πάρι Ρούπο, στο κανάλι του ComedyLab.
Ακόμη, στην εκπομπή "Επικίνδυνες Επιλογές", στο κανάλι του Vodafone CU και σε αρκετά επεισόδια των εκπομπών λογοπαιγνίων "Pitaτάκες" και "Μπυρατάκες" με παρουσιαστή τον Ηλία Φουντούλη, επίσης στο κανάλι του ComedyLab. Αλλά και σε διάσπαρτα σκετσάκια από την εκπομπή "Cinέλθετε", των Διονύση Ατζαράκη και Θωμά Ζάμπρα, εξ ολοκλήρου ανεβασμένη στο YouTube. Και προσεχώς -αν μας κάνει τη χάρη το σύμπαν- στην ήδη πολύπαθη εκπομπή "kanemeaddimeblock" με την Χρύσα Κατσαρίνη, στο κανάλι της ίδιας, μια εκπομπή που μοιάζει καταραμένη γιατί από όταν την ανακοινώσαμε έως τώρα μας έχουν συμβεί τα χίλια δύο και δεν έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε ούτε μισό λεπτό.

Ποιους καλεσμένους περιμένουμε να δούμε μαζί σου στην παράσταση;
Επειδή είμαι αυτός που είμαι, δεν έχω ιδέα. Συνήθως, αποφασίζω λίγες μέρες πριν την παράσταση, ενώ προχτές ξέχασα να ενημερώσω τον έναν και του το είπα δύο ώρες πριν. Κοιτάω να είναι σχετικά νέοι και ανερχόμενοι κωμικοί που μου αρέσουν προσωπικά. Μέχρις στιγμής μου έχουν κάνει την τιμή οι Άγγελος Κυριακίδης, Διογένης Παπαδάκης και Κωσταντής Μπίτσης. Στις επόμενες παραστάσεις θα είναι η Δήμητρα Νικητέα και ο Οδυσσέας Μαυρομμάτης. Τώρα που η παράσταση πήρε παράταση δεν έχω καν σκεφτεί ποιοι άλλοι θα έρθουν αλλά σίγουρα την τελευταία θα ανοίξει ο αγαπημένος μου Οδυσσέας Ντενίζ Ουρέμ, με τον οποίον έχουμε περιοδεύσει την παράσταση μαζί.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Αυτά από μένα

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 85 '

Μια stand-up comedy υπερπαραγωγή, από το μεγαλύτερο όνομα της εγχώριας κωμωδίας. Κυριολεκτικά. Μετά από 9 χρόνια ενασχόλησης με την κωμωδία, τα καλύτερα κείμενα του Κωνσταντίνου Μπούρα-Μπαϊμάκου μαζεμένα σε μια παράσταση. Με ευθύ και άμεσο λόγο, μας θέτει ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τους πάντες κατά καιρούς: Είναι το σήμερα χθες για κάποιους και για τους υπόλοιπους το αύριο σήμερα; Και αν ναι, τότε ποιο είναι το νόημα των πάρτι; Χωρίζουμε μόνοι ή μαζί; Σε τι εξυπηρετούν τα μπαλόνια; Τα ποδήλατα είναι 1312; Γιατί γιορτάζουμε τα γενέθλια; Τι είναι η ζωή; Αν ψάχνετε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα τότε, μαντέψτε! Θα απογοητευτείτε σίγουρα, σοβαρά, ο τύπος δεν έχει ιδέα. Αν όμως θέλετε να δείτε μια κωμική παράσταση ενός ανθρώπου που σας ανοίγεται και σας αφηγείται μια προσωπική ιστορία, με ανησυχίες, εσωτερικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς, αρχή, μέση, τέλος και χιούμορ γλυκόπικρο σαν κερασμένο Martini, τότε έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Ε, κι αν δεν σας αρέσει η παράσταση, έτερον εκάτερον.

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.