Παραστάσεις με στοιχεία group therapy

Γκρουπ Θέραπυ

Το θέατρο δεν είναι όργανο της ψυχανάλυσης, όμως οι  ψυχαναλυτικές ιδέες αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για την τέχνη, το θέατρο. Ο καθρέφτης του θεάτρου, μας αντανακλά μερικές φορές τον ψυχικό μας κόσμο, υπάρχουν έργα στα οποία μπορεί να βρει κανείς ψυχαναλυτικές προεκτάσεις ή παραστάσεις οι οποίες βασίζονται σε κόνσεπτ της ψυχανάλυση. Ο τίτλος της παράστασης "Γκρουπ Θέραπι" της Μαρίας Μάργαρη μας προδιεθέτει για ένα ψυχαναλυτικό session. Στον μονόλογο με στοιχεία stand up, στην πρώτη συνεδρία μιας ομαδικής ψυχοθεραπείας η Βασιλική Παπακώστα–η ηρωίδα, άνεργη ηθοποιός -άγαμη όπως αναγράφεται στο τάξισνετ, σινγκλ όμως στο τίντερ- καταφτάνει αργοπορημένη. Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας καταλήγει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και με ένα τρόπο μπαίνει σε μια αυτοψυχαναλυτική διαδικασία μιλώντας για ό,τι την απασχολεί. Μιλά για ανώδυνα αλλά και επώδυνα θέματα, όπως η έμφυλη βία και η σεξουαλική κακοποίηση. Η Μαρία Μάργαρη γράφει, σκηνοθετεί και παίζει στην παράσταση αυτή, που συμμετείχε στο 4ο φεστιβάλ θεατρικού μονολόγου στο Θέατρο Παραμυθίας, κερδίζοντας το α΄ βραβείο στην κατηγορία της συγγραφής. Θα παιχτεί για τρεις ημέρες 5, 6 & 12 Φεβρουαρίου στο Red Jasper Cabaret Theatre.

Να σου πω μια ιστορία

Να σας θυμίσουμε πως υπάρχει μια ακόμα παράσταση που αγγίζει την ψυχαναλυτική πρακτική και που έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό. Είναι το "Να σου πω μια ιστορία" του Χόρχε Μπουκάι, μια παράσταση της ομάδας Τόπι. Η παράσταση έχει ως βάση το περίφημο βιβλίο του γιατρού, ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ και συγγραφέα και αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που για πρώτη φορά πάει ψυχοθεραπεία και τη συνάντησή του με έναν πολύ ιδιαίτερο θεραπευτή, τον Χόρχε, ο οποίος, αντί για ψυχαναλυτικές αναλύσεις τού διηγείται παραμύθια, μύθους, ανέκδοτα. Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις εκείνος βρίσκει τις λύσεις και τον δρόμο προς την αυτογνωσία. Ο Δημήτρης Πλειώνης που έκανε τη διασκευή, τη σκηνοθεσία και παίζει μαζί με τους  Μαλαματένια Γκότση, Στέλιο Ξανθουδάκη, Δώρα Χουρσανίδου προσέγγισε το έργο σαν μια παράσταση-συνεδρία, όπου ο θεατής είναι μέρος της. Το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, λοιπόν, αποκτά πλοκή και οι σελίδες του ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας σε ένα γοητευτικό θεατρικό εγχείρημα φτιαγμένο με συναίσθημα. Παίζεται στο Bios.

Περισσότερες πληροφορίες

Να σου πω μια ιστορία

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 75 '

Το κοινό γίνεται συμμέτοχος μιας απρόσμενης κωμικής συνεδρίας, όπου οι ρόλοι θεραπευτή και θεραπευόμενου ανατρέπονται, στη δραματοποιημένη εκδοχή του ομώνυμου μπεστ σέλερ.

Γκρουπ θέραπυ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Μια γυναίκα μιλά στο πλαίσιο μιας ψυχαναλυτικής συνεδρίας για το αποτύπωμα που άφησαν στη ζωή της δραματικά συμβάντα, όπως η κακοποίηση.

Bios

Πειραιώς 84

Red Jasper Cabaret Theatre

Κεφαλληνίας 18, Κέντρο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Διαβάστηκε...": Σύγχρονη ελληνική κωμωδία για την περιπλοκότητα των σχέσεων

Στο Red Jasper Cabaret Theatre ανεβαίνει ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που σχολιάζει παιχνιδιάρικα την περιπλοκότητα των ερωτικών και φιλικών σχέσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Το Άρμα Θέσπιδος καλεί σε ακρόαση νέους ηθοποιούς

Ηθοποιούς σκηνικής ηλικίας 25-30 ετών, για την επερχόμενη θεατρική παραγωγή "Του Κουτρούλη ο Γάμος" του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου αναζητά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

O Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Τσορτέκη σε περφόρμανς στην Εθνική Πινακοθήκη

Το ρόλο του Κωνσταντίνου Παρθένη θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσορτέκης στην περφόμανς που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής στο πλαίσιο αναδρομικής έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη.

"Πανεπιστήμιο - Ομόνοια": Ένα νέο ελληνικό έργο για τη βία που δεν είναι πάντα ορατή

Ο Γιάννης Οικονόμου σκηνοθετεί το θεατρικό του με φόντο ένα βαγόνι της κόκκινης γραμμής του μετρό στο θέατρο Άβατον.

Η "Βελανιδιά" είναι μια τολμηρή θεατρική πρόκληση με έναν διαφορετικό καλεσμένο κάθε βράδυ

Σε κάθε παράσταση ένας διαφορετικός guest star ανεβαίνει στη σκηνή του Bios χωρίς πρόβα και έρχεται αντιμέτωπος με την υπνωτίστρια Μαρίνα Αργυρίδου.

"Η ράβδος": Ο Δημήτρης Καταλειφός στο ιστορικό "Αμφιθέατρο" με έργο του Μαρκ Ρέιβενχιλ

Το θεατρικό του επιδραστικότερου εκπροσώπου του "in-yer-face theatre" για τη βία, την εξουσία, τον εκφοβισμό και πολλά ακόμη σημαντικά θέματα, επέλεξε να ανεβάσει ο Γιώργος Σκεύας με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο ηθοποιό.

"Meursault": Ο "Ξένος" του Καμί μέσα από ένα μινιμαλιστικό σύμπαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η σκηνοθέτις Ελένη Παππά, απόφοιτη του πρώτου τμήματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου ανεβάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο λογοτεχνικό αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα.