"Μένγκελε": το δυνατό δράμα του Θανάση Τριαρίδη έρχεται στον Φούρνο

Η Χρύσα Καψούλη σκηνοθετεί το έργο που καθιέρωσε τον συγγραφέα ως μία από τις σημαντικές, ιδιοσυγκρασιακές φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Μένγκελε

Με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο "Όνειρο για δυο πρόσωπα σε ένα βαγόνι", το "Μένγκελε" του Θανάση Τριαρίδη, διαδραματίζεται σε ένα βαγόνι τρένου, όπου γνωρίζονται δύο άγνωστοι μεταξύ τους: ένας άνδρας και μία διδακτορική φοιτήτρια ιστορίας που ασχολείται με τη βιογραφία του Γιόζεφ Μένγκελε, του γιατρού που πραγματοποιούσε βάναυσα πειράματα στους κρατούμενους του Άουσβιτς στο όνομα της ιατρικής έρευνας. Ξεκινώντας να παίζουν ένα παιχνίδι ρόλων για να περάσει η ώρα, υιοθετούν ο καθένας διαφορετική ταυτότητα: ο άνδρας γίνεται ο Μένγκελε και η γυναίκα η Εσθήρ, η εγγονή μιας εβραιοπούλας που επέζησε των πειραμάτων και τώρα έρχεται για να τον εκδικηθεί. Από εδώ ξεκινάει ένα οδυνηρό ταξίδι στην άβυσσο της ανθρώπινης φύσης, που ξεδιπλώνεται σε ένα πολυεπίπεδο κείμενο που θέτει καταιγιστικά ερωτήματα σχετικά με το σκοτάδι της ψυχής, τον παραλογισμό του έρωτα, τα όρια του πολιτισμού, και βάζει στο επίκεντρο μία πολλαπλή αναμέτρηση ταυτότητας, φύλων, συνειδητού και ασυνείδητου.

Μένγκελε

Πρόκειται για το τρίτο έργο του Τριαρίδη, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη σκηνή από τον Κώστα Φιλίππογλου, το 2013-14, με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τη Μυρτώ Αλικάκη στους ρόλους. Η Χρύσα Καψούλη θα αναμετρηθεί μαζί του, σκηνοθετώντας την Κορίνα Τριανταφύλλου και τον Θεόφιλο Μανόλογλου, σε σκηνογραφία/video art/εικαστική επιμέλεια των Χριστόφορου Κώνστα & Χρήστου Μαγγανά (@XSQUARE DesignLab) και φωτισμούς του Αποστόλη Τσατσάκου.

Μένγκελε

Στο δελτίο τύπου διαβάζουμε: Ένα ταξίδι με τρένο, που διασχίζει τους αιώνες. Ένα ονειρικό παιχνίδι ανάμεσα σε έναν γοητευτικό άντρα και μια όμορφη νέα γυναίκα. Συναντιούνται στο κουπέ, φλερτάρουν μεταξύ τους, φλερτάρουν με την ιστορία, φλερτάρουν με τον θάνατο. Ένα παιχνίδι ταυτοτήτων μεταμορφώνει αυτόν στον Μένγκελε, τον σατανικό γιατρό, τον Άγγελο του Θανάτου του Άουσβιτς-Μπίρκεναου και αυτήν στην Εσθήρ Κοέν μια Εβραία θύμα του. Ένα γαϊτανάκι έρωτα και θανάτου, που ξετυλίγεται από τη δυστοπία του τότε, στη δυστοπία του σήμερα, μια ιστορία που φωτίζει το σκοτάδι, αποκαλύπτοντας την πραγματική μας φύση.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 24/2 στον Φούρνο. Είναι αφιερωμένη στην Εσθήρ (Στέλλα) Κοέν, τη γηραιότερη Ελληνίδα Εβραία επιζήσασα του Άουσβιτς, που απεβίωσε την 1η/12/20.

Περισσότερες πληροφορίες

Μένγκελε, όνειρο για δύο πρόσωπα σε ένα βαγόνι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα παιχνίδι ρόλων με πρωταγωνιστές έναν άντρα και μια γυναίκα ζωντανεύει μνήμες από το ζοφερό παρελθόν στο εργαστήρι πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε, του διαβόητου γιατρού του Άουσβιτς.

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τότε, τώρα, πάντα": Πότε ξεκινά η νέα επιθεώρηση από τον Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Άλσος

Ο μετρ του είδους θα ξεκαλοκαιριάσει στο Θέατρο Άλσος με νέα επιθεώρηση και ταλαντούχους συνεργάτες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

"The philanthropist": Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν με τη νέα τους παράσταση

Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" υποδέχεται ξανά το μουσικοθεατρικό σχήμα που αφηγείται σκοτεινά παραμύθια χρησιμοποιώντας μουσική, χορό, κουκλοθέατρο και animation.

"Ηρακλής Μαινόμενος": Δαδακαρίδης, Γουλιώτη, Γάλλος πρωταγωνιστούν στην σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2024 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.

"801,5 μ.": Θέατρο ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Ιωαννίνων, έρχεται για λίγες παραστάσεις από την Ήπειρο στην Αθήνα.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).