Ο συγγραφέας του "Αι Καρυάτιδαι" μας μιλά για το έργο του

Ο Πέτρος Καφαντόγιας έγραψε μια κωμωδία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και μας μιλά γι' αυτήν.

Αι Καρυάτιδαι /Επεισόδιο 1o Όνειρο Αττικής Νυκτός

Τι σας έδωσε το ερέθισμα να παρουσιάσετέ το έργο "Αι Καρυάτιδαι /Επεισόδιο 1o Όνειρο Αττικής Νυκτός";
Από τότε που θυμάμαι, έφηβος ακόμα τη Μελίνα Μερκούρη να διεθνοποιεί το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και να παλεύει μόνη της με τον σνομπισμό των Άγγλων, αλλά και των επόμενων που συνέχισαν (αυτοί τελείως επιδερμικά) να ασχολούνται με το θέμα, αμούστακος ποιητής ξεκίνησα να γράφω επί του θέματος ποιήματα που όμως ντρεπόμουν να τα δημοσιεύσω. Γιατί τότε, η Ελληνική λογοτεχνία δεν ασχολούνταν με τέτοιες πραγματείες. Μεσήλικας πια και αφού επέλεξα ως πεδίο δράσης μου τη θεατρική ποίηση και τινά την κωμωδία σε άσχετο χρόνο είδα στις ειδήσεις τα παιδιά ενός σχολείου από την Κρήτη που πηγαίνοντας εκδρομή στο Λονδίνο επισκέφτηκαν το Βρετανικό μουσείο και όταν έφτασαν δίπλα στην κλεμμένη Καρυάτιδα της τραγούδησαν αν θυμάμαι καλά την "Μικροπαντρεμένη" και την σκέπασαν με τη σημαία μας. Τα πιτσιρίκια αυτά σκέφτηκα είναι τα μόνα που ζήτησαν πίσω τα κλεμμένα μας μάρμαρα με το σωστό τρόπο…. ούτε με φαμφάρες ούτε με κενό πολιτικό (διπλωματικό) λόγο ούτε με παρακάλια και ορκίστηκα στον εαυτό μου πως κάποια στιγμή θα κάνω και έγω κάτι. Άρχισα να διαβάζω μεθοδικά, να αντλώ από διάφορες πηγές πληροφορίες και μετά από τέσσερα χρόνια κατάφερα να το ολοκληρώσω σαν θεατρική Αριστοφανική κωμωδία απέναντι στον αφ’ υψηλού σνομπισμό των Άγγλων. Πως θα ένιωθαν αν εμείς τους κλέβαμε κάτι τόσο πολύτιμο όσο είναι για εμάς τα Γλυπτά το Παρθενώνα …όπως για παράδειγμα τα οστά του Γουίλιαμ Σαίξπηρ από το ταφικό μνημείο του στο Λονδίνο;

Ο συγγραφέας του "Αι Καρυάτιδαι" μας μιλά για το έργο του - εικόνα 1

Το έργο είναι παρωδία με αριστοφανικά στοιχεία;
Έχει στοιχεία αριστοφανικής κωμωδίας. Στο πρόσωπο του Λόρδου Έλλην ο ποιητής του δια της ατόπου ανάστροφης προσωπίας με τον Λόρδο Έλγιν που ρήμαξε την Ακρόπολη της Αθήνας, δεν προσπαθεί ούτε να ειρωνευτεί ούτε να διαβάλει τον εν λόγω Λόρδο. Απλώς αναθέτει όλη τη βρώμικη δουλειά, να κλέψει δηλαδή τα οστά του Σαίξπηρ, σε Έλληνα επαγγελματία τυμβωρύχο. Δεν είναι καν ευγενής και το σημαντικότερο δεν δοξάζεται από κανέναν για την μαγαρισιά που προκαλεί στους Άγγλους,` αντιθέτως απαξιώνεται πλήρως. Είναι απλώς ένας άστεγος, δειλός σαν και εμένα ποιητής, που διανυκτερεύει με άλλους άστεγους πάνω στην Ακρόπολη και όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν στο έργο απλώς τα Ονειρεύεται.

Το όνομα του συγγραφέα Σίμων ο Κυνόκαρδος φαίνεται να είναι ψευδώνυμο. Συστήστε μας τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε αυτήν την ιστορία.
Πράγματι. Το Σίμων ο Κυνόκαρδος είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Σίμωνος του Κυνικού το οποίο και αυτό είναι λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Σίμωνα του Τραγικού κτλ κτλ. Πλάκα κάνω…Στην πραγματικότητα Πέτρο Καφαντόγια με λένε και είμαι άλλος ένας απλός άνθρωπος και πολίτης που κάνει δυο δουλειές για να τα βγάλει πέρα και τις περισσότερες δεν τα βγάζει (πέρα). Η ποίηση και το θέατρο, συγγραφή και δραματουργία είναι το μεράκι μου. Γράφω από μικρός, με τα θεατρικά όμως ασχολούμαι από το 2010.

Ποια πολιτικά πρόσωπα θα θέλατε να δουν την παράσταση και τι θα τους λέγατε;
Μου αρκεί ο τρέχον Βρετανός πρωθυπουργός. Απλώς θα τον ρώταγα: Sir, how would you feel if we did the same to you?

Ποιο είναι το βασικό ελληνικό επιχείρημα για την επιστροφή των μαρμάρων;
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ούτε των Ελλήνων, ούτε των Βρετανών, ούτε των μουσείων ούτε των κρατών ούτε των τυχοδιωκτών πολιτικάντηδων που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες
πάνω στα ερείπια του Παρθενώνα. Ανήκουν στην αισθητική του τόπου που γεννήθηκαν και μόνο σε αυτόν, στην Αττική γη και εδώ πρέπει να επιστρέψουν.

Περισσότερες πληροφορίες

Αι Καρυάτιδαι / Επεισόδιο 1ο Όνειρο Αττικής Νυκτός

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μεγάλη Βρετανία δίνει αφορμή για τη δημιουργία ενός κωμικού έργου που πραγματεύεται το εθνικό αυτό θέμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).

Για την Kat Valastur, ο χορός είναι μια πράξη ελευθερίας και επαναπροσδιορισμού

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Kat Valastur μιλά για το έργο της "Dive into You", τη συμμετοχή της στο 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την πορεία της στο εξωτερικό, τη σχέση σώματος-χώρου και τους καλλιτέχνες που την εμπνέουν.