Το βιβλίο «Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής

Η πενταετής έρευνα του Τομ Βολφ πάνω στην προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας εσωκλείεται σε μια χαρτόδετη έκδοση, πάνω στην οποία βασίστηκε η παράσταση «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» που είδαμε στο Ηρώδειο.

Το βιβλίο «Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Τομ Βολφ, δημιουργός της παράστασης «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» που είδαμε στο Ηρώδειο στα τέλη Σεπτεμβρίου με πρωταγωνίστρια την σινεματική σταρ Μόνικα Μπελούτσι, επιστρέφει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 4 Νοεμβρίου (7 μ.μ.) για την παρουσίαση του βιβλίου του μέσα από το οποίο γεννήθηκε ο θεατρικός μονόλογος. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις» και κυκλοφορεί ήδη από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Ανδρέα Παππά.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Μπακουνάκης, ο μουσικολόγος και διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αλέξανδρος Χαρκιολάκης και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας Τομ Βολφ. Τη συζήτηση συντονίζει ο συγγραφέας Χάρης Βλαβιανός.

Το βιβλίο «Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής - εικόνα 1

O Τομ Βολφ, δημιουργός της ταινίας «Maria by Callas», επιμελητής της φερώνυμης έκθεσης, ιδρυτής και ψυχή του Fonds de Dotation Maria Callas, που κύριο μέλημά του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη των προσωπικών αρχείων της Κάλλας, αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους κατεξοχήν ειδικούς πάνω στην προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας. Μετά από πενταετή έρευνα συγκέντρωσε 350 ως επί το πλείστον αδημοσίευτες επιστολές και τις δύο απόπειρες της ντίβας της όπερας να γράψει τα απομνημονεύματά της (το 1957 και το 1977). Αυτό το υλικό το οποίο ήταν διασκορπισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσε τον πυρήνα της αποκαλυπτικής παράστασης αλλά και την αφορμή για να εκδοθεί αυτό το βιβλίο χάρη στο οποίο εκπληρώνεται η ευχή της Μαρίας Κάλλας να εκδοθεί η αυτοπροσωπογραφία της με τα δικά της λόγια. Από τα δύσκολα παιδικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη έως τα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής στην Αθήνα, και από τα πρώτα της βήματα στον κόσμο της όπερας έως την παγκόσμια αναγνώριση, τα σκάνδαλα και τις προσωπικές της δοκιμασίες, ως την εξιδανικευμένη αγάπη της για τον σύζυγό της και τον παθιασμένο έρωτά της για τον Ωνάση, όσα έγραψε η ίδια η Μαρία Κάλλας ξεδιπλώνουν την ταραχώδη ζωή της είτε σε πιο προσωπικό επίπεδο ως μια ευαίσθητη και εύθραυστη γυναίκα είτε ως ένας θρύλος της όπερας σε συνεχή αγωνία για την κατάσταση της φωνής της, έως και τον πρόωρο θάνατό της, σε ηλικία μόλις 53 ετών, στη μοναξιά του παρισινού διαμερίσματός της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Maria by Callas» σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής Filmtrade στον κινηματογράφο Δαναό. Μετά το τέλος της προβολής ο Τομ Βολφ θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.


Για την προσέλευσή σας στην παρουσίαση του βιβλίου είναι απαραίτητη η προμήθεια μηδενικού εισιτηρίου. Οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων από δώδεκα (12) ετών και άνω, εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.