
«Το Αδριάνειο Υδραγωγείο είναι μία φλέβα έμπνευσης που περνάει κάτω από τα πόδια μας στην Αττική. Είναι ένα ρωμαϊκό τεχνικό έργο που ακόμα μεταφέρει νερό χάρη στον τρόπο που συνεργάζεται με την υδρογεωλογία της Αττικής. Είναι ένα υπόδειγμα ανθεκτικής υποδομής σε αρμονία με το περιβάλλον. Είναι και μία υπόγεια υδάτινη ροή κάτω από την φαινομενικά άνυδρη Αθήνα. Η ανάδειξη και αξιοποίηση του ως μνημείο και υδάτινο πόρο από το πρόγραμμα CULTURAL HIDRANT που συντονίζει ο Δήμος Χαλανδρίου, και η πρόθεση να εμπλακούν ενεργά οι πολίτες, ήταν η αφορμή να φτιαχτεί αυτή η παράσταση που εδώ και καιρό ήταν στο μυαλό μας.
Ο “Κάτω Εαυτός” είναι μια διαδρομή κάτω από την πόλη αλλά και μέσα μας. Είναι μια έντονα βιωματική σύνδεση με το μνημείο. Μπορούμε να ταξιδέψουμε στα 20 χλμ. του υδραγωγείου γεμάτο νερό από τις θέσεις ενός θεάτρου; Μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο αθέατο αυτό τεχνητό ποτάμι κάτω από τα πόδια μας με τρόπο που να το νιώσουμε και “δικό μας”; Ο χορός και η έντονα χορευτική μουσική είναι κύριο μέρος αυτής της παράστασης, η γνωριμία με το υδραγωγείο αν και «εικονική» θέλουμε να είναι ολοκληρωμένη ξεκινώντας από το σώμα.

Το κείμενο της παράστασης φτιάχνει ένα φανταστικό ταξίδι ακολουθώντας μηκοτομές του υδραγωγείου από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα (κάποιες από τις οποίες θα δούμε σε βίντεο) και την τεχνική έκθεση από τις εργασίες διερεύνησης και καταγραφής του υδραγωγείου των Παναγιώτη Δευτεραίου και Νίκου Μαμάση. Το Αδριάνειο αποκτά φωνή και σχέση με τον φανταστικό ταξιδιώτη, τον καθένα μας.
Η διαδικασία προετοιμασίας, εκτός από ενδελεχή έρευνα σε διαθέσιμες πληροφορίες και τεκμήρια, περιείχε συν-δημιουργία μουσικής, χορού και λόγου. Η παράσταση συμμετέχει στο 1ο HIDRANT Festival που με τις υπόλοιπες δράσεις του προσκαλεί τους πολίτες να συν-δημιουργήσουν με θέμα το υδραγωγείο. Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου 10-12/9 βρίσκεται εδώ.

Το Αδριάνειο υδραγωγείο παρά κάποια έργα υποδομής του 20ου αιώνα που το διέκοψαν σε διάφορα σημεία, ακόμα καταφέρνει να είναι ένας υδάτινος άξονας που συνδέει στο μήκος του πολύ διαφορετικές γειτονιές μεταξύ τους. Ταυτόχρονα συνδέει θεματικά το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, την πόλη, το περιβάλλον, όπως αναδεικνύεται από την ενασχόληση με αυτό της Πολιτείας / τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΕΥΔΑΠ, της ερευνητικής-εκπαιδευτικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών κλπ.
Ο “Κάτω Εαυτός” είναι μια (θεατρική) πράξη αποκάλυψης μιας ξεχασμένης υπόγειας ροής και ανακάλυψης μιας χαμένης ροϊκότητας στο ευρύ κοινό. Εμπνέεται από τη δυνατότητα του αθέατου αυτού υπόγειου “τεχνητού ποταμού” που ενώνει διαφορετικά “κουτάκια” σκέψης μεταξύ τους».
Περισσότερες πληροφορίες
Ο Κάτω Εαυτός
Ο Θ. Κοσμίδης στα συνθεσάιζερ και άλλα όργανα, η Ειρ. Αλεξίου στο χορό και η Φ. Σχοινά στο μικρόφωνο, μας προ(σ)καλούν να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται κάτω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο του Χαλανδρίου, ένα τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας.