Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου μέσα από μια βιτρίνα

Η πρώτη σκηνή της χώρας και τα πολυκαταστήματα Attica συμπράττουν για δεύτερη φορά σε ένα εναλλακτικό ταξίδι στα τελευταία 40 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου.

Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου μέσα από μια βιτρίνα

Δεν είναι λίγες οι φορές που το Εθνικό Θέατρο, ο μεγαλύτερος θεατρικός φορέας κι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, έχει επιλέξει να προβάλλει τα έργα του με εναλλακτικούς τρόπους ανά τα χρόνια. Βολτάροντας στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να ανακαλύψει κανείς ένα μικρό «θεατρικό βασίλειο» στον χώρο των Attica, με την προσεκτική επιμέλεια των ανθρώπων του ιστορικού βεστιαρίου και της ενδυματολόγου και σκηνογράφου, Εύας Νάθενα.

Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου μέσα από μια βιτρίνα - εικόνα 1

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τα πολυκαταστήματα Attica το 2017, εκθέτοντας σε βιτρίνες υλικό από παραστάσεις του στην Επίδαυρο. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου η συνεργασία τους ανανεώνεται με μια έκθεση κοστουμιών από μεγάλες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων 40 χρόνων. Στη βιτρίνα, επί της οδού Πανεπιστημίου αλλά και στο νεόδμητο 4ο όροφο του πολυκαταστήματος, θα μπορείτε να θαυμάσετε 13 θεατρικά κοστούμια από 11 επιτυχημένες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου που χρονολογούνται από το 1981 μέχρι το 2015. Ταυτόχρονα, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και ένα βίντεο που θα προβάλλεται στην ίδια βιτρίνα, δείχνοντας την διαχρονικότητα του Ε.Θ. και ενημερώσεις για τις φετινές Επιδαυριακές θεατρικές παραγωγές όπως οι Ιππείς του Αριστοφάνη με την σκηνοθετική υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου και τις Φοίνισσες του Ευριπίδη με την σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Μόσχου.

Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου μέσα από μια βιτρίνα - εικόνα 2

Λίγοι από τους εναλλακτικούς τρόπους που το Εθνικό Θέατρο έχει παρουσιάσει την ιστορία του στο παρελθόν: Πρώτο το 2001 άρχισε να προβάλει το έργο του στο μετρό της Αθήνας. Το 2009 έντυσε τα Notos Galleries, το γειτονικό του πολυκατάστημα, με φωτογραφίες της ανανεωμένης τότε Κεντρικής Σκηνής. Έκανε συνέργειες προβολής στο The Mall Athens για την «Οδύσσεια» του Μπομπ Γουίλσον. Πρώτο το 2010 άρχισε να προβάλει το έργο του στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και αντίστοιχα έκανε στοχευμένες συνέργειες με το Δήμο της Αθήνας, όπως το «Δωμάτιο του Σαίξπηρ» που παρουσιάστηκε σε container στην πλατεία Ομονοίας.

Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου μέσα από μια βιτρίνα - εικόνα 3

Αναλυτικά εκτίθενται:

-Ορέστεια 2001
Σκηνοθεσία Γιάννης Κόκκος
Ενδυματολόγος Λίλη Κεντάκα
Ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, Ρόλος Κλυταιμνήστρα

-Καρδινάλιος της Ισπανίας 1981
Σκηνοθεσία Αλέξης Μινωτής
Ενδυματολόγος Λίζα Ζαΐμη
Ηθοποιός Χρήστος Πάρλας, Ρόλος Λούις Καρντόνα
Ηθοποιός Μπάμπης Γιωτόπουλος, Ρόλος Ντον Φιλίππε

-Τρεις αδερφές 1982
Σκηνοθεσία Μιχάλης Κακογιάννης
Ενδυματολόγος Διονύσης Φωτόπουλος
Ηθοποιός Αννυ Πασπάτη, Ρόλος Μάσα

-Μισάνθρωπος 1993
Σκηνοθεσία Γιάννης Ιορδανίδης
Ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας
Ηθοποιός Ειρήνη Κονίδου

-Φαύστα 1997
Σκηνοθεσία Νίκος Χατζηπαπάς
Ενδυματολόγος Γιώργος Ασημακόπουλος,
Ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου, Ρόλος Φαύστα
Ηθοποιός Σοφία Κακαρελίδου, Ρόλος Κυρία Ιατρού

-Ιππόλυτος 2004
Σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαΐδης
Ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας
Ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, Ρόλος Αφροδίτη

-Η Αυλαία πέφτει 1999
Σκηνοθεσία Μάγια Λυμπεροπούλου
Ενδυματολόγος Νίκος Σαριδάκης
Ηθοποιός Βίκυ Καμπούρη, Ρόλος Ιντα
Ηθοποιός Γιάννα Νικολοπούλου, Ρόλος Φανή

-Βίρα τις Άγκυρες 1997
Σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής
Ενδυματολόγος Γιώργος Ασημακόπουλος
Κοστούμια χορού

-Οι μάγισσες του Σάλεμ 1996
Σκηνοθεσία Νίκος Χαραλάμπους
Ενδυματολόγος Ντόρα Λελούδα
Ηθοποιός Χρήστος Πάρλας, Ρόλος Ντάνφορθ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.