«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία

To δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που εισάγει τους μαθητές της δευτεροβάθμιας στον κόσμο του θεάτρου.

«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία

Στα πλαίσια του προγράμματος «Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας» θα παρουσιαστεί η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου. Τη διεξαγωγή του προγράμματος, που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2020 και θα συνεχιστεί έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, αναλαμβάνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά. Το πρόγραμμα αυτό προτρέπει ουσιαστικά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πλησιάσουν και να κατανοήσουν την αρχαία τραγωδία, τη σύγχρονη γλώσσα του θεάτρου και τη θεατρική πρακτική. Το σχεδιασμό αυτού του νέου θεσμού στην μουσειοπαιδαγωγική αλλά και στη θεατροπαιδαγωγική εκπαίδευση, επιμελήθηκαν 30 διακεκριμένοι καλλιτέχνες και επιστήμονες από το χώρο της αρχαιολογίας, μουσειολογίας, θεατρολογίας και των παραστατικών τεχνών.

«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία - εικόνα 1

Η εκπαιδευτική δράση του προγράμματος, που θα διαρκεί 2 ώρες, διαιρείται στις 3 παρακάτω ενότητες: Το πρόγραμμα ξεκινά με μια συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τη γέννηση του θεάτρου, τη λειτουργία της τραγωδίας ως δραματικού είδους αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του θεάτρου ως φορέα κοινωνικοπολιτικής εκπαίδευσης στην αρχαία Αθήνα. Αργότερα, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες μαζί με τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς της παράστασης. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές θα λάβουν σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, υποστηρικτικό υλικό, ενώ για τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν, θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για την επιπλέον αξιοποίηση του υλικού. Όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά www.dithepi.gr συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής.

«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία - εικόνα 2

Στην «Αντιγόνη» του Δημήτρη Λάλου πρωταγωνιστούν οι Ελένη Μπούκλη και Μαρία Παπαφωτίου (σε διπλή διανομή στο ρόλο της Αντιγόνης), ο Θανάσης Δόβρης στο ρόλο του Κρέοντα, η Νεφέλη Κουρή στο ρόλο της Ισμήνης, ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης ως Αίμων, ο Πάνος Καμμένος ως Φύλακας, ο Ουσίκ Χανικιάν ως Άγγελος, οι Δημήτρης Ήμελλος και Αστέριος Πελτέκης (σε διπλή διανομή στο ρόλο του Τειρεσία) και οι Μαριάμ Ρουχάτζε, Εύα Φρακτοπούλου, Τάσος Δέδες ως μέλη του Χορού. Η Δήμητρα Λιάκουρα υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Ανρί Κεργκομάρ την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και η Ζωή Χατζηαντωνίου την κίνηση.

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Δημήτρη Λάλου για την «Αντιγόνη»

«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία - εικόνα 3

«Ένας ρημαγμένος λαός μετά από έναν ανελέητο εμφύλιο. Οι αξίες βρίσκονται υπό δοκιμασία. Ο νέος κυβερνήτης θα πάρει μια απόφαση τραγική. Να μην θάψει τον εισβολέα που όμως είναι συγγενής του. Όλος ο λαός σιωπά για την απόφαση του. Εκτός από έναν. Την Αντιγόνη. Αυτή θα κάνει αυτό που το εθιμικό δίκαιο απαιτεί και θα θάψει τον αδελφό της. Μια τιτάνια μάχη μεταξύ Κρέοντα και Αντιγόνης ξεκινά. Μια μάχη που αντηχεί μες στους αιώνες μέχρι και σήμερα. Το εμβληματικό έργο του Σοφοκλή προβληματίζει ως τις μέρες μας για το αν το νόμιμο είναι και δίκαιο. Οι συνέπειες για τους ήρωες θα είναι ολέθριες αλλά και βαθιά λυτρωτικές. Στο τέλος θα καταλάβουμε ότι ο κόσμος είναι ένας γκρεμός και ο άνθρωπος γκρεμός στο χείλος τους γκρεμού».

«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία - εικόνα 4

i Η παράσταση θα παρουσιαστεί:

- Στο Αρχαίο Θέατρο Ζέας (Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά) τη Δευτέρα 24/5 και την Τετάρτη 26/5 σε διπλή παράσταση στις 9-11 π.μ. και 11.15-13.15 π.μ.
- Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Πέμπτη 27/5 και την Παρασκευή 28/5 σε διπλή παράσταση στις 9-11 π.μ. και 11.15-13.15 π.μ.
- Καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας Αίγινας, στη Σκάλα Αγκιστρίου και στο Κάστρο Χώρας στα Κύθηρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Cock": Μια έξυπνη κωμωδιά για τη σεξουαλική ταυτότητα

Το βραβευμένο βρετανικό έργο του Μάικ Μπάρτλετ "Cock" σκηνοθετεί ο Γιάννης Διαμαντόπουλος στο θέατρο Broadway.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί το "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο

Ένα επίκαιρο και αινιγματικό έργο με θέμα την πατροκτονία σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ξεκίνησε η προπώληση, μάθετε περισσότερα.

Επετειακή παράσταση του Athens English Comedy Club στο θέατρο Ελιάρτ

Το πρώτο, και μοναδικό, εξ ολοκλήρου αγγλόφωνο comedy club στην Ελλάδα κλείνει τρία χρόνια παρουσίας και γιορτάζει με μία επετειακή παράσταση.

"Out of Spring": Νέες αναγνώσεις στο χορογραφικό έργο του Νιζίνσκι

Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου, η arisandmartha επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του πρωτότυπου έργου.

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.