«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία

To δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που εισάγει τους μαθητές της δευτεροβάθμιας στον κόσμο του θεάτρου.

«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία

Στα πλαίσια του προγράμματος «Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας» θα παρουσιαστεί η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου. Τη διεξαγωγή του προγράμματος, που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2020 και θα συνεχιστεί έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, αναλαμβάνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά. Το πρόγραμμα αυτό προτρέπει ουσιαστικά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πλησιάσουν και να κατανοήσουν την αρχαία τραγωδία, τη σύγχρονη γλώσσα του θεάτρου και τη θεατρική πρακτική. Το σχεδιασμό αυτού του νέου θεσμού στην μουσειοπαιδαγωγική αλλά και στη θεατροπαιδαγωγική εκπαίδευση, επιμελήθηκαν 30 διακεκριμένοι καλλιτέχνες και επιστήμονες από το χώρο της αρχαιολογίας, μουσειολογίας, θεατρολογίας και των παραστατικών τεχνών.

«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία - εικόνα 1

Η εκπαιδευτική δράση του προγράμματος, που θα διαρκεί 2 ώρες, διαιρείται στις 3 παρακάτω ενότητες: Το πρόγραμμα ξεκινά με μια συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τη γέννηση του θεάτρου, τη λειτουργία της τραγωδίας ως δραματικού είδους αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του θεάτρου ως φορέα κοινωνικοπολιτικής εκπαίδευσης στην αρχαία Αθήνα. Αργότερα, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες μαζί με τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς της παράστασης. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές θα λάβουν σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, υποστηρικτικό υλικό, ενώ για τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν, θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για την επιπλέον αξιοποίηση του υλικού. Όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά www.dithepi.gr συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής.

«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία - εικόνα 2

Στην «Αντιγόνη» του Δημήτρη Λάλου πρωταγωνιστούν οι Ελένη Μπούκλη και Μαρία Παπαφωτίου (σε διπλή διανομή στο ρόλο της Αντιγόνης), ο Θανάσης Δόβρης στο ρόλο του Κρέοντα, η Νεφέλη Κουρή στο ρόλο της Ισμήνης, ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης ως Αίμων, ο Πάνος Καμμένος ως Φύλακας, ο Ουσίκ Χανικιάν ως Άγγελος, οι Δημήτρης Ήμελλος και Αστέριος Πελτέκης (σε διπλή διανομή στο ρόλο του Τειρεσία) και οι Μαριάμ Ρουχάτζε, Εύα Φρακτοπούλου, Τάσος Δέδες ως μέλη του Χορού. Η Δήμητρα Λιάκουρα υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Ανρί Κεργκομάρ την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και η Ζωή Χατζηαντωνίου την κίνηση.

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Δημήτρη Λάλου για την «Αντιγόνη»

«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία - εικόνα 3

«Ένας ρημαγμένος λαός μετά από έναν ανελέητο εμφύλιο. Οι αξίες βρίσκονται υπό δοκιμασία. Ο νέος κυβερνήτης θα πάρει μια απόφαση τραγική. Να μην θάψει τον εισβολέα που όμως είναι συγγενής του. Όλος ο λαός σιωπά για την απόφαση του. Εκτός από έναν. Την Αντιγόνη. Αυτή θα κάνει αυτό που το εθιμικό δίκαιο απαιτεί και θα θάψει τον αδελφό της. Μια τιτάνια μάχη μεταξύ Κρέοντα και Αντιγόνης ξεκινά. Μια μάχη που αντηχεί μες στους αιώνες μέχρι και σήμερα. Το εμβληματικό έργο του Σοφοκλή προβληματίζει ως τις μέρες μας για το αν το νόμιμο είναι και δίκαιο. Οι συνέπειες για τους ήρωες θα είναι ολέθριες αλλά και βαθιά λυτρωτικές. Στο τέλος θα καταλάβουμε ότι ο κόσμος είναι ένας γκρεμός και ο άνθρωπος γκρεμός στο χείλος τους γκρεμού».

«Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»: Το νεανικό κοινό καταπιάνεται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία - εικόνα 4

i Η παράσταση θα παρουσιαστεί:

- Στο Αρχαίο Θέατρο Ζέας (Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά) τη Δευτέρα 24/5 και την Τετάρτη 26/5 σε διπλή παράσταση στις 9-11 π.μ. και 11.15-13.15 π.μ.
- Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Πέμπτη 27/5 και την Παρασκευή 28/5 σε διπλή παράσταση στις 9-11 π.μ. και 11.15-13.15 π.μ.
- Καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας Αίγινας, στη Σκάλα Αγκιστρίου και στο Κάστρο Χώρας στα Κύθηρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ακρόαση από το θέατρο Αγγέλων Βήμα με προορισμό τη θεατρική Αυστραλία

Ένα θεατρικό αφιέρωμα στη σύγχρονη δραματουργία της Αυστραλίας ετοιμάζει το Αγγέλων Βήμα για τη σεζόν 2025-26.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).