Στο Βεάκειο θα δούμε την επιθεώρηση των Δεληβοριά-Καραντζά

Η επιθεώρηση του Φοίβου Δεληβοριά και του Δημήτρη Καραντζά είναι ένα από τα big events του καλοκαιριού που θα εγκαινιάσει την θερινή σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Στο Βεάκειο θα δούμε την επιθεώρηση των Δεληβοριά-Καραντζά

Ένας κι ένας είναι οι συνεργάτες της νέας μεγάλης παραγωγής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «1821 - η επιθεώρηση» (τίτλος υπό διερεύνηση). Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Αστερής, Γλυκερία Μπασδέκη, Κώστας Μανιάτης, Κώστας Κωστάκος, Κέλλυ Παπαδοπούλου και Φοίβος Δεληβοριάς, μια δυνατή συγγραφική ομάδα και οι Eλένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρρος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κουκουράκης, Γιάννης Κλίνης, Βάσω Καβαλιεράτου, Πάνος Παπαδόπουλος, Ηλίας Μουλάς, Ιωάννα Πιατά, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, μια εξίσου δυνατή ερμηνευτική ομάδα με guests τους Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Καβογιάννη, Μάρθα Φριντζήλα, Χρήστος Λούλης θα αξιοποιήσουν στα κείμενα την υποκριτική τους στόφα για να μας κάνουν να γελάσουμε, να στοχαστούμε και να ταξιδέψουμε με τη δημιουργική ιδέα που συνέλαβαν ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς.

Μετά από τόσο μεγάλο διάστημα σιωπής θέλουμε το θέατρο ν’ ανεβάσει ένταση και να φέρει νέες, ωραίες, πρωτότυπες και γενναίες ιδέες. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από την αρχή της καραντίνας δημιούργησε ένα κόσμο ελπίδας και ανοιχτόκαρδης συνεργασίας μέσα από δράσεις του: μια από αυτές ήταν η «Μετακίνηση 7» στο πλαίσιο της οποίας είδαμε το βιντεάκι-προάγγελος της επιθεώρησης που ετοιμάζουν δυο ορμητικοί καλλιτέχνες, ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς. Η παράστασή τους αναπροσαρμόζει την επιθεώρηση στα δεδομένα της εποχής μας. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε ποιος/ ποιοι ακριβώς θα δεχθούν τις επιθεωρησιακές βολές τους, γεγονός είναι πως η παράσταση δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Οι δυο καλλιτέχνες, όπως μας αποκάλυψαν, δεν φιλοδοξούν να ξανατραγουδήσουν το «"χαίρε, ω χαίρε”, χωρίς να εμποδίζονται από τα “περασμένα μεγαλεία” και το “διηγώντας τα να κλαις”» θέλουν όμως να θέσουν ερωτήματα όπως το τι συνιστά αυτό που λέμε εθνική ταυτότητα, πώς και γιατί «χρησιμοποιούμε» την Ιστορία κι αν είναι εφικτή μια επανάσταση εν έτει 2021. Κοιτάζοντας το παρελθόν, η επιθεώρηση, αυτό το βαθύτατα λαϊκό θεατρικό είδος, σε κρίσιμες ιστορικοπολιτικές περιόδους «μιλά» μοναδικά τις αλήθειες, τους καημούς και τους πόθους του λαού και διδάσκει πολλά στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία. Περιμένουμε λοιπόν την new age επιθεώρηση, που σηματοδοτεί την αρχή μιας συνεργασίας: το Βεάκειο αμφιθέατρο θα είναι από φέτος η σταθερή καλοκαιρινή σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".