Δέκα επαναλήψεις που δεν πρέπει να χάσετε

Μια δεκάδα παραστάσεων που ανέβηκαν και αγαπήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου, καλωσορίζουν τη φετινή σεζόν.

Δέκα επαναλήψεις που δεν πρέπει να χάσετε

Η τάση των τελευταίων χρόνων που θέλει τη χειμερινή σεζόν να ανοίγει με επιτυχημένες επαναλήψεις φέτος αποκτά ειδικό βάρος, καθώς έρχονται σε μια περίεργη χρονιά για να θυμίσουν στους θεατρόφιλους τη μαγεία του θεάτρου. Στο Βεάκη θα δούμε τη μεγάλη επιτυχία του 2015 «Κατερίνα» με τη Λένα Παπαληγούρα: ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθέτησε το συγκλονιστικό βιβλίο του Α. Κορτώ για την κατάθλιψη, βασισμένο στην αληθινή ιστορία της μητέρας του (από 18/10), ενώ ένα ακόμη γυναικείο σόλο μάς περιμένει στο Alhabra Art Theatre, με το «Τζόρνταν» των Ά. Ρέινολντς - Μ. Μποφίνι: ο Γιάννης Αϊβάζης σκηνοθετεί και η Μαρία Κορινθίου ερμηνεύει την αληθινή ιστορία της παιδοκτόνου Σίρλεϊ Τζόουνς (από 21/10).

Δέκα επαναλήψεις που δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 1
«Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του»

Το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του», μια σύγχρονη κωμωδία για τις σχέσεις που σκηνοθέτησε ο ίδιος και ερμήνευσε ένας νεανικός θίασος, έκανε θραύση πέρυσι και επαναλαμβάνεται (Ήβη, από 15/10), όπως και οι δύο ξένες κωμωδίες με κοινωνικό μήνυμα: η επιτυχία του Σπύρου Παπαδόπουλου «Δείπνο ηλιθίων» για πέμπτη σεζόν στο Κάππα (από 15/10) και η καλοκαιρινή επιτυχία των Δημήτρη Μυλωνά - Σωτήρη Χατζάκη με το «Δάνειο» του Τζ. Γκαλθεράν (Από Μηχανής, από 11/11).

Δέκα επαναλήψεις που δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 2
«Δείπνο ηλιθίων»

Ο «Ρινόκερος» του Ιονέσκο, η πάντα επίκαιρη παραβολή για τη διάβρωση της ανθρωπιάς, έδωσαν πρόσφορο έδαφος στον Γιάννη Κακλέα για μια σύγχρονη, multimedia παράσταση που επαναλαμβάνεται (Κιβωτός, από 16/10), ενώ δύο παραστάσεις μάς θυμίζουν τη μοναδική περίπτωση που ονομάζεται Μποστ: ο Θανάσης Παπαγεωργίου επαναλαμβάνει «Το επάγγελμα της μητρός μου», που διακόπηκε απότομα λόγω του lockdown (Στοά, από 16/10) και ο Νικορέστης Χανιωτάκης μεταφέρει στο Εμπορικόν την ξεκαρδιστική «Μήδεια» με τον Μάκη Παπαδημητρίου στον ομώνυμο ρόλο (από 18/10).

Δέκα επαναλήψεις που δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 3
«Ιστορία χωρίς όνομα»

Στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» θα ξαναδούμε τον μυθιστορηματικό έρωτα της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη στην «Ιστορία χωρίς όνομα» του Στέφανου Δάνδολου, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γάκης, με τους Τάσο Νούσια, Μαρία Παπαφωτίου και Μπέτυ Λιβανού (από 21/10) και, τέλος, το έργο της βασίλισσάς του μυστηρίου Αγκάθα Κρίστι «Ο απρόσκλητος επισκέπτης» επιστρέφει στο Eliart σε σκηνοθεσία του Γιώργου Φρατζεσκάκη και τους Οδυσσέα Σταμούλη, Αννέτα Παπαθανασίου, Σαράντο Γεωγλερή κ.ά. (από 16/10).

Περισσότερες πληροφορίες

Ρινόκερος

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 90 '

Το έργο αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες, που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο. Τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν ως σκλάβο του συστήματος.

Ο απρόσκλητος επισκέπτης

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 90 '

Το κλασικό αστυνομικό έργο του 1957, με διαρκείς ανατροπές και ατμόσφαιρα φιλμ νουάρ, οδηγείται στην αποκάλυψη του δολοφόνου ενός άντρα.

Μήδεια

 • Κωμωδία
 • Διάρκεια: 110 '

Το σατιρικό έργο του Μποστ, με βάση την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε παλιόπαιδα, ενώ ο άντρας της την κεράτωνε με μια καλόγρια.

Ρινόκερος

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 90 '

Το έργο πραγαματεύεται τις κοινωνικές ασθένειες που, χρησιμοποιώντας τις ιδεολογίες ως άλλοθι, αποκτηνώνουν τον άνθρωπο και τον μετατρέπουν σε σκλάβο του συστήματος.

Το δάνειο

 • Κωμωδία
 • Διάρκεια: 90 '

Στην κωμική πλευρά των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας απελπισμένος άντρας απειλεί τον τραπεζίτη ότι θα αποπλανήσει τη γυναίκα του, αν δεν εγκρίνει το πολυπόθητο δάνειο.

Δείπνο ηλιθίων

 • Κωμωδία
 • Διάρκεια: 100 '

Ένας κακομοίρης γκαφατζής εισβάλλει στο οργανωμένο σύμπαν ενός μεγαλοεκδότη και το διαλύει σε μια στιγμή.

Όποιος θέλει να χωρίσει... να σηκώσει το χέρι του

 • Κωμωδία
 • Διάρκεια: 90 '

Ο Γιώργος Καπουτζίδης, μετά τις αξέχαστες επιτυχίες του στη μικρή οθόνη, δοκιμάζει τις δυνάμεις του και στο σανίδι. Στην ξεκαρδιστική του κωμωδία συνυπάρχουν ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια, ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό. Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα πλημμυρίζει (κυριολεκτικά) συνθέτουν το παζλ μίας έξυπνης και ευαίσθητης κωμωδίας, στην οποία οι ήρωες θα αναγκαστούν, λίγο πριν βουλιάξουν οριστικά, να πουν την αλήθεια. Όλοι σε όλους.

Τζόρνταν

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 90 '

Αυτός ο μονόλογος βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Σίρλεϊ Τζόουνς, της παιδοκτόνου και αποτυχημένης αυτόχειρα, που συντάραξε την κοινή γνώμη της Βρετανίας στα ’80s.

Ιστορία χωρίς όνομα

 • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
 • Διάρκεια: 105 '

Ο θυελλώδης έρωτας του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα μεταφέρεται στη σκηνή μέσα από τη θεατρική διασκευή (των Κ. Γάκη και Αν. Φουντά) του ομώνυμου βραβευμένου βιβλίου.

Κατερίνα

 • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
 • Διάρκεια: 75 '

Στο μυθιστόρημα που αφορά τη μητέρα του συγγραφέα κι έχει τα χαρακτηριστικά βιογραφίας, η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αφηγείται τη ζωή της.

Το επάγγελμα της μητρός μου

 • Δραματοποιημένο Διήγημα
 • Διάρκεια: 90 '

Το έργο ανήκει στη συλλογή των μικρών ευθυμογραφημάτων του σατιρικού συγγραφέα «Πεζά κείμενα 1960-1965» και μιλάει για την απόφαση μιας μητέρας να γίνει πόρνη.

Ήβη

Σαρρή 27

Κάππα

Κυψέλης 2

Βεάκη

Στουρνάρη 32

Στοά

Μπισκίνη 55

Κιβωτός

Πειραιώς 115

Εμπορικόν

Σαρρή 11

Eliart

Κωνσταντινουπόλεως 127

Alhambra Art Theatre

Στουρνάρη 53

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Sexy laundry

Απολαυστικοί και συγκινητικοί είναι ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Ρένια Λουϊζίδου σε αυτή τη γλυκόπικρη κωμωδία για τις σχέσεις, όπου ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει κομμάτια του εαυτού του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
07/12/2023

Πρεμιέρες: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 7 έως 13 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

Ο Ανδρέας Πασπάτης αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο εχθρό της κωμωδίας (δεν είναι αυτός που νομίζετε)

Ο stand-up κωμικός, με αφορμή την παράστασή του "Σόλο" στο Άβατον, αποκαλύπτει στο ''α" πώς μπήκε μέσα του το μικρόβιο της κωμωδίας και τι τελετουργικό ακολουθεί πριν ανέβει στη σκηνή, ενώ κάνει και μια relatable εξομολόγηση off the record.

Το "The Humans" συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και προσθέτει επιπλέον εορταστικές παραστάσεις

Γραμμένη με ένα φρέσκο μείγμα ντοκιμαντερίστικου νατουραλισμού και θεατρικής τόλμης, η τραγικωμωδία του Στίβεν Καράμ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, αποτυπώνει την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης με ακρίβεια, συμπόνια και απαράμιλλη αυθεντικότητα.

"Εύθραυστον": Ένας μονόλογος προς τη Φρίντα Κάλο στον Πολυχώρο Vault

Ένα έργο στο οποίο η συγγραφέας και ερμηνεύτρια Αγγελική Τσαμπάζη απευθύνεται σε μια γυναίκα σύμβολο, με την οποία ταυτίζεται, ζητώντας τη βοήθειά της.

"Φακντ-απ": Οι πρώτες φωτογραφίες της νέας παράστασης του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" είναι εδώ

Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα της νέας παράστασης του Τάσου Ιορδανίδη για τη Gen Z, που σκηνοθετεί η Θάλεια Ματικά, με τον Διονύση Παπανδρέου και την Αφροδίτη Λιάντου στους ρόλους δύο νέων σε ένα κέντρο αποκατάστασης ψυχικών νοσημάτων.

Τελευταίες παραστάσεις για τη "Σεβάς Χανούμ" του Κωνσταντίνου Ρήγου στο θέατρο Σημείο

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επαναπροσέγγισε και επανασύστησε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη θρυλική τραγουδίστρια, με την Κωνσταντίνα Μιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο.