Έφυγε από τη ζωή η Ασπασία Παπαθανασίου

Η σπουδαία ηθοποιός Ασπασία Παπαθανασίου, που σφράγισε με την υποκριτική της τη σύγχρονη ερμηνεία του αρχαίου δράματος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.

Έφυγε από τη ζωή η Ασπασία Παπαθανασίου

Για την Ασπασία Παπαθανασίου η ζωή ήταν ένα περιπετειώδες ταξίδι μέχρι τα 102 της χρόνια. Καλλιτεχνικά κατέθεσε συγκλονιστικές ερμηνείες στο αρχαίο δράμα: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Μήδεια, Εκάβη και πρωτοστάτησε στην ίδρυση δύο ιστορικών θιάσων, στο «Λαϊκό Θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη (1959) και στο «Πειραματικό Θέατρο» (1959) με το οποίο περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. Έχει λάβει πάμπολλες διακρίσεις για το καλλιτεχνικό της έργο (πρώτο διεθνές βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι, Χρυσούν Μετάλλιο Τιμής της Αθήνας, το έπαθλο «Μαρίκας Κοτοπούλη», μετάλλιο «Paladino d' argento» ως καλύτερη ηθοποιός το 1963 από την επιτροπή θεατρικών βραβείων του Παλέρμο κ.ά.).

Δραστήρια κοινωνικά και πολιτικά αγωνίστηκε με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ στην κατοχική Αθήνα, αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 σε ένδειξη διαμαρτυρίας κι από το εξωτερικό έλαβε μέρος στις αντιδικτατορικές δραστηριότητες μέσα από τις γραμμές του Πατριωτικού Μετώπου. Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε τους «ΔΕΣΜΟΥΣ», μέσω των οποίων υπερασπίζεται μέχρι σήμερα την έρευνα του αρχαίου δράματος. Η Ασπασία Παπαθανασίου θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του θεάτρου για πολλές δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γίνε μέλος της κοινότητας του Onassis AiR

Onassis AiR: Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει με νέες ευκαιρίες για τη σεζόν 2026-27.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/02/2026

"Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας": Αποκλειστικές φωτογραφίες από την ιστορία αγάπης που επέστρεψε αλλιώς

Μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες της ελληνικής δραματουργίας ξαναζωντάνεψε στη σκηνή, αυτή τη φορά αλλιώς. Με νέα μουσική, νέα ματιά και αστείρευτη ενέργεια, ο "Αγαπητικός της βοσκοπούλας" των Θοδωρή Οικονόμου και Γιάννη Καλαβριανού παίζεται στο Θέατρο Ακροπόλ και είναι μια σύγχρονη, λαϊκή γιορτή που θα απολαύσετε.

Αγγλόφωνος Μπέκετ στο Theatre Of The No

Από τις 16 Φεβρουαρίου, ο ηθοποιός David Gilliam, απόφοιτος του American Conservatory Theatre του Σαν Φρανσίσκο, ανεβαίνει στη σκηνή του Theatre of the No με την "Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ", τον εμβληματικό μονόλογο του Σάμουελ Μπέκετ.

Μπέρτολτ Μπρεχτ: 7 λόγοι που παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ

Σαν σήμερα, το 1956, έφυγε από τη ζωή ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Μέσα από επτά σημεία θυμόμαστε γιατί το έργο και η σκέψη του συνεχίζουν να καθορίζουν το θέατρο και τη σύγχρονη πολιτική τέχνη.

Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό

Το Θεατρικό Φεστιβάλ του (μάλλον) ομορφότερου νησιού του κόσμου συστήνεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, με μια ανοιχτή παρουσίαση στο Θέατρο Καλλιρόης, τo Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026, στις 20:00.

"Ευρυδίκη" στο Rabbithole: Νέες φωτογραφίες και βίντεο

Σε δραματουργική προσαρμογή της Ηρώς Μπέζου και του Χρήστου Θάνου, η "Ευρυδίκη" του Ζαν Ανούιγ παρουσιάζεται στο Rabbithole. Είναι μια σύγχρονη θεατρική πρόταση που αντλεί από τον μύθο του Ορφέα.

Ηθοποιοί και AI στη σκηνή της Μάρθας Μπουζιούρη: Γιατί αξίζει να δούμε το "Ούρλιαξα στους Θεούς του 0 και του 1"

Η τέταρτη παράσταση – "Σκίτσο" της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε στο Δίπυλον, με τίτλο "Ούρλιαξα στους Θεούς του 0 και του 1" και η δημιουργός της Μάρθα Μπουζιούρη μας δίνει τέσσερις σημαντικούς λόγους για να την δούμε.