Έφυγε από τη ζωή η Ασπασία Παπαθανασίου

Η σπουδαία ηθοποιός Ασπασία Παπαθανασίου, που σφράγισε με την υποκριτική της τη σύγχρονη ερμηνεία του αρχαίου δράματος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.

Έφυγε από τη ζωή η Ασπασία Παπαθανασίου

Για την Ασπασία Παπαθανασίου η ζωή ήταν ένα περιπετειώδες ταξίδι μέχρι τα 102 της χρόνια. Καλλιτεχνικά κατέθεσε συγκλονιστικές ερμηνείες στο αρχαίο δράμα: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Μήδεια, Εκάβη και πρωτοστάτησε στην ίδρυση δύο ιστορικών θιάσων, στο «Λαϊκό Θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη (1959) και στο «Πειραματικό Θέατρο» (1959) με το οποίο περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. Έχει λάβει πάμπολλες διακρίσεις για το καλλιτεχνικό της έργο (πρώτο διεθνές βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι, Χρυσούν Μετάλλιο Τιμής της Αθήνας, το έπαθλο «Μαρίκας Κοτοπούλη», μετάλλιο «Paladino d' argento» ως καλύτερη ηθοποιός το 1963 από την επιτροπή θεατρικών βραβείων του Παλέρμο κ.ά.).

Δραστήρια κοινωνικά και πολιτικά αγωνίστηκε με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ στην κατοχική Αθήνα, αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 σε ένδειξη διαμαρτυρίας κι από το εξωτερικό έλαβε μέρος στις αντιδικτατορικές δραστηριότητες μέσα από τις γραμμές του Πατριωτικού Μετώπου. Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε τους «ΔΕΣΜΟΥΣ», μέσω των οποίων υπερασπίζεται μέχρι σήμερα την έρευνα του αρχαίου δράματος. Η Ασπασία Παπαθανασίου θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του θεάτρου για πολλές δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι σκέφτεται η Έμιλυ Λουΐζου όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα στο "Tick, Tick… Boom!;"

Στη σκιά μιας "βόμβας" που πάει να σκάσει, η Έμιλυ Λουΐζου μιλά για το άγχος της δημιουργίας, τις απαιτήσεις του μιούζικαλ στην Ελλάδα και την τέχνη που επιμένει. Το "Tick, Tick… Boom!" ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ από 6/12.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
02/12/2025

Έξι ξένοι σκηνοθέτες εμπλουτίζουν τη θεατρική Αθήνα

Διεθνής αέρας φυσάει στο ελληνικό θέατρο, καθώς έξι σημαντικοί ξένοι σκηνοθέτες συνεργάζονται φέτος με Έλληνες καλλιτέχνες. Εσείς μπορείτε να απολαύσετε τις παραστάσεις τους, ενώ η Uber θα φροντίσει για τη μετακίνησή σας, με την υπηρεσία προκράτησης Uber Reserve.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Ένας χειμώνας γεμάτος συγκίνηση, ένταση και σάτιρα

Τέσσερις παραστάσεις, τέσσερις μοναδικές θεατρικές εμπειρίες που υπόσχονται να σας καθηλώσουν, να σας συγκινήσουν και να σας ταξιδέψουν σε κόσμους απρόβλεπτους και μαγικούς.

'Ατυχές πήδημα ή Παλαβό πορνό' για λίγο ακόμα στο ΠΛΥΦΑ

Το "Ατυχές πήδημα ή Παλαβό πορνό" στο ΠΛΥΦΑ μετρά πλέον αντίστροφα προς την ολοκλήρωσή του. Το έργο που βασίζεται στο σενάριο της ομότιτλης, βραβευμένης ξεχειλίζει από καυστικό χιούμορ και κοινωνική αιχμηρότητα.

Βραβεία "Κάρολος Κουν" και Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2024/25

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Ντέλλα για την παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα" στα Βραβεία "Κάρολος Κουν" και στα Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2024/25.

Σώμα και Λόγος: Διεπιστημονικοί Διάλογοι στον Προθάλαμο Δ του Εθνικού Θεάτρου

Ο Προθάλαμος Δ’ του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει μια μοναδική συνάντηση επιστήμης και μουσικής την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, με τον καρδιολόγο Δρ. Γεώργιο Ντάγγα και τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου σε διάλογο γύρω από την καρδιά.

"Λόλα": Πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση

Η "Λόλα" ανεβαίνει στο Θέατρο Παλλάς με τους Έλλη Τρίγγου, Γιάννη Στάνκογλου και Γιώργο Γάλλο σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ζωντανεύοντας για πρώτη φορά στη σκηνή τη διαχρονική ιστορία του θρυλικού φιλμ νουάρ.