4 λόγοι για να μην χάσετε τον «Xeno» του Άκραμ Καν online

Ένα δώρο κάνει η Στέγη στους φιλότεχνους. Μεταξύ άλλων μας δίνει την ευκαιρία να δούμε, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, την παράσταση «Xenos» του Άκραμ Καν. Μην το χάσετε.

4 λόγοι για να μην χάσετε τον «Xeno» του Άκραμ Καν online

Ένα δώρο κάνει η Στέγη στους φιλότεχνους. Μεταξύ άλλων μας δίνει την ευκαιρία να δούμε, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, την παράσταση «Xenos» του Άκραμ Καν. Μην το χάσετε.

#1 Τα ερωτήματα

«Τι είναι αυτό που μας καθιστά ανθρώπους; Εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι;». Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θέτει η ίδια η ζωή, αυτό είναι το μέγα ερώτημα που θέτει στην παράσταση «Xenos», ο σπουδαίος χορογράφος-χορευτής Άκραμ Καν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή ήπειρος καταρρέει μπροστά στα μάτια μας κι οι απελπισμένοι μάταια παλεύουν να κρατηθούν στον αφρό των ημερών.

#2 Η παράσταση

Στην παράσταση με τον ελληνικότατο τίτλο «Xenos» εκκινεί από τις εμπειρίες των αποικιακών στρατευμάτων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δική του αέναη μάχη με τις πτυχές του εαυτού του και του ανθρώπου αντικατοπτρίζεται στη χορογραφία του Άκραμ Καν που έκανε παγκόσμια πρώτη στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (Φεβρουάριος, 2018) και έγινε sold out σε χρόνο ρεκόρ. Όσοι εξασφάλισαν εισιτήριο τον απόλαυσαν για τελευταία φορά να χορεύει σε μια παραγωγή μεγάλης διάρκειας. Αν δεν την είδατε μην χάσετε την ευκαιρία να την δείτε online από την Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου (ώρα 9 μ.μ.) έως 16 Μαΐου με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

4 λόγοι για να μην χάσετε τον «Xeno» του Άκραμ Καν online - εικόνα 1

#3 Ο χορογράφος

Ο μπανγκλαντεσιανής καταγωγής Άκραμ Καν είναι ο χορευτής, χορογράφος, δάσκαλος που αναζήτησε στο χορό τον Άνθρωπο ως ουσία και έκφραση. Εξεγερμένος ενάντια στη λογική και την εμπορευματοποίηση της εποχής μας, επιδιώκει να υπηρετεί το όραμά του για τον Χορό, με τη στάση ζωής του. Αν και γόνος οικογένειας με έντονο ακαδημαϊκό υπόβαθρο πιστό στις παραδόσεις του τόπου καταγωγής τους, το Μπαγκλαντές, βρήκε από τα επτά του χρόνια τρόπο έκφρασης στον παραδοσιακό ινδικό χορό κατάκ δίπλα στον διάσημο γκουρού Σρι Πρατάπ Παγουάρ και αισθάνθηκε την ανάγκη να δημιουργήσει μια νέα κληρονομιά και μια νέα γενεαλογία για τον εαυτό του.

# Ο χορός

«Το να ζητάς από κάποιον να μην έχει συναίσθημα είναι ένα συναίσθημα, είναι μια κατάσταση. Αυτή είναι η ομορφιά του χορού. Το μυστήριο του σώματος. Όταν πεις τα λόγια, δεν υπάρχει πια μυστήριο, ξέρεις τι σημαίνουν» έχει δηλώσει σε συνέντευξη του και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την τέχνη του είναι μοναδικός. Κερδίζει το κοινό μόνο γιατί αναπτύσσει συγκλονιστικά τη δική του καινοτόμο γλώσσα κινήσεων όπου ο ίδιος περιγράφει ως «σύγχρονο κατάκ». Αυτό που συγκινεί έντονα είναι η σκέψη και ο προβληματισμός, υπαρξιακός, οντολογικός πίσω από κάθε χορογραφία του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Επετειακή παράσταση του Athens English Comedy Club στο θέατρο Ελιάρτ

Το πρώτο, και μοναδικό, εξ ολοκλήρου αγγλόφωνο comedy club στην Ελλάδα κλείνει τρία χρόνια παρουσίας και γιορτάζει με μία επετειακή παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Out of Spring": Νέες αναγνώσεις στο χορογραφικό έργο του Νιζίνσκι

Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου, η arisandmartha επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του πρωτότυπου έργου.

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

"Ανθρώπινη φωνή": Ένας εξομολογητικός μονόλογος με τη Λουκία Μιχαλοπούλου

Στην "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτό θα απολαύσουμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου, μια ηθοποιό αφοσιωμένη, πολύτιμα δημιουργική και γενναιόδωρη, που έχει συναντηθεί θεατρικά με σημαντικούς καλλιτέχνες και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Θέατρο Tempus Verum: Με ανατρεπτικό ρεπερτόριο τη νέα σεζόν 2022-23

Με σύγχρονη ματιά και νέους δημιουργούς μπαίνει στον θεατρικό χειμώνα ο θεατρικός οργανισμός του Κεραμεικού.