Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα;

Η Κάθριν Χάντερ αναμετριέται με το αρχαίο δράμα στη σκηνή της Επιδαύρου κι ερμηνεύει τον «Προμηθέα Δεσμώτη».

Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα;

Ο απείθαρχος Τιτάνας τιμωρείται από τους θεούς και την ίδια στιγμή που επιβάλλεται με τη δύναμη ταυτίζεται και με τον αδύναμο. Μια μικρόσωμη ηθοποιό με διεθνή καριέρα επέλεξε ο Σταύρος Σ. Τσακίρης να ερμηνεύσει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Η Κάθριν Χάντερ αναμετριέται με το αρχαίο δράμα στη σκηνή της Επιδαύρου (9-10/8) κι ερμηνεύει τον αρχετυπικό ήρωα πλαισιωμένη από τους Νικήτα Τσακίρογλου, Δημήτρη Πιατά, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη κ.ά.

Η πίστη στις μεγάλες ιδέες

Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα; - εικόνα 1

Οι άνθρωποι με ηρωική άποψη για τη ζωή τολμάνε, οποιοδήποτε κι αν είναι το τίμημα των πράξεών τους, αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι στον παραλογισμό της εξουσίας και γι’ αυτό τιμωρούνται. Αυτή είναι και η ουσία του μύθου που συμπυκνώνεται στο επιμύθιο της τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου: «βία και τρόμος κι αδικία η εξουσία».

Αρχετυπική μορφή κατά της τυραννίας, ο Προμηθέας είναι η πρώτη φωνή στην ανθρώπινη Ιστορία που δηλώνει ξεκάθαρα τα «θέλω» του απέναντι στη θεϊκή δύναμη, επιζητώντας το αδύνατο με όποιο κόστος και θέτοντας θέματα επίκαιρα και διαχρονικά. Η ιστορία του κρύβει μέσα της παιχνίδια συνείδησης, ενοχές, νόμους και θεϊκές επιθυμίες και μας κάνει να αναρωτηθούμε πάνω σε τι ακριβώς φτιάξαμε κι εξακολουθούμε να στηρίζουμε τον πολιτισμό μας.

Η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» που σκηνοθετεί ο Σταύρος Σ. Τσακίρης, με την Κάθριν Χάντερ στον επώνυμο ρόλο, έχει στόχο να αναδείξει το φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο της τραγωδίας. Η ιστορία μοιάζει με εφιάλτη, στον οποίο μπλέκονται, εκτός από τον Προμηθέα, οι παρηγορητικές Ωκεανίδες και η –κυνηγημένη από τη θεά Ήρα– Ιώ.

Η υπόθεση

Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα; - εικόνα 2

Ο απείθαρχος Τιτάνας Προμηθέας αμφισβητεί την εξουσία του Δία, χαρίζοντας τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο πατέρας των θεών τον τιμωρεί με αμείλικτο τρόπο. Τον αλυσοδένει σε ένα βράχο στον Καύκασο και δίνει εντολή κάθε πρωί ένα όρνιο να τρώει το συκώτι του, όμως, επειδή εκείνος είναι αθάνατος, τα σπλάχνα του κάθε βράδυ γιατρεύονται.

Οι Ωκεανίδες θρηνούν για το μαρτύριο του Προμηθέα κι εκείνος τους διηγείται πως, αντιδρώντας στο σχέδιο του Δία να τιμωρήσει τους ανθρώπους, τους έκανε δώρο τη φωτιά, τους δίδαξε γραφή, αρχιτεκτονική, μαθηματικά, ιατρική, ναυσιπλοΐα κ.ά. και δεν θα σταματά να καταφέρεται κατά της εξουσίας. Εκεί στην άκρη του κόσμου φτάνει και η τιμωρημένη από την Ήρα, περιπλανώμενη Ιώ, με τον Προμηθέα να προφητεύει το μέλλον της, καθώς συνδέεται και με τη δική του μοίρα: κάποιος απόγονός της θα τον απελευθερώσει ύστερα από πολλά χρόνια.

Η παράσταση

Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα; - εικόνα 3

Πριν από πέντε χρόνια στην ομώνυμη παράσταση του Έκτορα Λυγίζου η Στεφανία Γουλιώτη μοιράστηκε με τον ίδιο τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εικονοποιώντας τη θηλυκή πλευρά του Τιτάνα, παρότι αυτό δεν είναι σύνηθες στο ελληνικό θέατρο. Τώρα, στην παράσταση του Σταύρου Σ. Τσακίρη, τον ομώνυμο ρόλο αναλαμβάνει εξολοκλήρου η σπουδαία Κάθριν Χάντερ. Για τον σκηνοθέτη «μόνο ένας Προμηθέας εξορισμένος στην ερημιά των μεγαλουπόλεων, μόνο ένας αποσυνάγωγος των σημερινών κοινωνιών μπορεί να μας συγκινήσει, περιμένοντας και αναζητώντας τη δική μας λύτρωση από το παράλογο της ύπαρξης».

Η δράση εκτυλίσσεται σε ένα σκηνικό-παγωμένο τοπίο, με έναν κόκκινο στύλο, πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας, να δεσπόζει. Ένας 18μελής θίασος, με προεξάρχοντα τον αφηγητή/Νικήτα Τσακίρογλου, ζωντανεύει τα πάθη του ήρωα, με την ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του υπό τους ήχους μουσικών από τον Καύκασο, την Ελλάδα αλλά και την Ανατολή. Τον ρόλο του Ήφαιστου κρατά ο Δημήτρης Πιατάς, που ερμηνεύει για πρώτη φορά έναν τραγικό ρόλο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης τον ρόλο του Κράτους και ο Γεράσιμος Γεννατάς τον ρόλο του Ωκεανού. Η παράσταση κλείνει τα φετινά Επιδαύρια (9-10/8) και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε διάφορα φεστιβάλ της χώρας.

Ποια είναι η Κάθριν Χάντερ

Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα; - εικόνα 4
Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Κατερίνα Χατζηπατέρα, γνωστή στο κοινό ως Κάθριν Χάντερ, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, γεννήθηκε στην Αμερική, έχει μια δίδυμη αδερφή και όταν ήταν 2 ετών μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Μετά τις σπουδές της στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA) ασχολήθηκε με την τζαζ και το χορό. Έχει στο ενεργητικό της πολλές θεατρικές παραστάσεις σε σπουδαίες σκηνές (Globe Theatre, Theatre de Complicite, Royal Shakespeare Company, Young Vic) καθώς και κορυφαία βρετανικά βραβεία (Ολιβιέ, Σαίξπηρ).

Είναι η πρώτη Βρετανίδα ηθοποιός που ερμήνευσε επαγγελματικά τον «Βασιλιά Ληρ» και μέσα στα χρόνια επωμίστηκε κι άλλους αντρικούς ρόλους. Στην Αθήνα την απολαύσαμε ζωντανά στο «Kafka’s Monkey» (2009) και στην «Κοιλάδα των εκπλήξεων» του Πίτερ Μπρουκ (2014). Το ευρύ κοινό, τέλος, την απόλαυσε στον ρόλο της Αραμπέλα Φιγκ στην πέμπτη ταινία του Χάρι Πότερ «Το Τάγμα του Φοίνικα» (2007) καθώς και στο «Όλα ή τίποτα» του Μάικ Λι.

Περισσότερες πληροφορίες

Προμηθέας Δεσμώτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση που ορθώνεται μπροστά στην εξουσία για να απαιτήσει πρόοδο και γνώση, με την ελληνικής καταγωγής Κάθριν Χάντερ στον ομώνυμο ρόλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).

Για την Kat Valastur, ο χορός είναι μια πράξη ελευθερίας και επαναπροσδιορισμού

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Kat Valastur μιλά για το έργο της "Dive into You", τη συμμετοχή της στο 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την πορεία της στο εξωτερικό, τη σχέση σώματος-χώρου και τους καλλιτέχνες που την εμπνέουν.