Πώς είναι να βλέπεις παραστάσεις από εφήβους για εφήβους;

Οι έφηβοι τόλμησαν και απέδειξαν πολλά στη δεύτερη χρονιά του Εφηβικού Φεστιβάλ στο Εθνικό Θέατρο.

Πώς είναι να βλέπεις παραστάσεις από εφήβους για εφήβους;

Τελικά τι είναι η εφηβεία και τι αντιπροσωπεύουν οι έφηβοι; Μεγάλα παιδιά ή μικρούς «μεγάλους»; Ίσως κάτι κι από τα δύο, το σίγουρο είναι ότι παραμένουν μοναδικοί και αυτός είναι μόνο ο πρώτος λόγος να τους δει και να τους ακούσει κανείς. Για αρκετές μέρες (8-19 Μαΐου) οι έφηβοι ανέβηκαν στη σκηνή τους και έδωσαν ακόμη περισσότερους λόγους να μιλήσει κανείς για αυτούς, έπειτα από την παρακολούθηση σχεδόν όλων των παραστάσεων της δεύτερης χρονιάς του Εφηβικού Φεστιβάλ στο Εθνικό Θέατρο.

Πώς είναι να βλέπεις παραστάσεις από εφήβους για εφήβους; - εικόνα 1
«Γυναίκα: σε 6 εικόνες και 1.088 λέξεις» της Σοφίας Βγενοπούλου

Το Μικρό Εθνικό έχει κάνει μεγάλα βήματα και αποδεικνύει πόσο σημαντικός θεσμός είναι και πρέπει να είναι. Στη γιορτή για το θέατρο της επινόησης φάνηκε πόσο δημιουργικοί και δυναμικοί μπορούν να γίνουν οι έφηβοι, αν οι επαγγελματίες του θεάτρου τους αντιμετωπίσουν με σεβασμό και ειλικρίνεια. Η σχέση της τέχνης και της εκπαίδευσης με τους εφήβους είναι κεντρική στο ενδιαφέρον και τους στόχους των συντελεστών του φεστιβάλ, που όπως τονίζει η υπεύθυνη του, Σοφία Βγενοπούλου: «Έχουμε και θα έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που θα έχουν μάθει να πιστεύουν ότι κάθε αλλαγή που θέλω να φέρω ξεκινά από μέσα μου και γύρω μου, και ότι πολλές μικρές παρεμβάσεις στη ζωή και την τέχνη ενώνονται σε μία μεγάλη.»

Γενναιοδωρία και γενναιότητα, σοβαρότητα αλλά και σοβαροφάνεια, ειρωνεία που σπάει κόκαλα και ένας αυτοσαρκασμός με αφόρητη ειλικρίνεια που κλείνει το μάτι και βάζει το θεατή στη θέση του. Έπιασα τον εαυτό μου να ανατριχιάζει, να συγκινείται, να γελάει ασταμάτητα ή να φοβάται, ενώπιον αυτών των νέων ανθρώπων που έχουν τόσα να πουν. Βλέποντας θεατρικές συνθήκες, ρυθμούς και ποιότητες στις δουλειές που παρουσιάστηκαν χρειαζόταν να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου, για να σιγουρευτείς ότι μπροστά σου έχεις παιδιά γυμνασίου και λυκείου.

Πώς είναι να βλέπεις παραστάσεις από εφήβους για εφήβους; - εικόνα 2
«Δον Ζουάν. Ο έφηβος» της Κατερίνας Σκουρλή

Κι αν πολλές φορές οι έφηβοι νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή για να πουν όσα θέλουν, παραστάσεις σαν το βουβό εργαστήρι «Στο ασανσέρ» του Θανάση Μεγαλόπουλου, αποδεικνύουν πώς μόνο τα σώματα μπορούν να μιλήσουν. Αν πάλι, ο κόσμος νομίζει πως η εφηβεία είναι μόνο έρωτες και σαλιαρίσματα τότε ο «Δον Ζουάν. Ο έφηβος» της Κατερίνας Σκουρλή έρχεται να το ανατρέψει, γιατί όλες οι αρετές του μυθικού εραστή δεν είναι αρκετές για να βοηθήσουν τον έφηβο πρωταγωνιστή να διαχειριστεί τις ορδές κοριτσιών που ζητούν να τις κάνει γυναίκες. Πάνω από όλα όμως, η εφηβεία είναι οι «Ελέφαντες» της Αρτέμιδος Μάνου, δηλαδή όλα αυτά για τα οποία δεν θέλει κανείς να μιλήσει, όλες οι σκέψεις, όλοι οι φόβοι και όλες οι επιθυμίες που εκφράζει μια ομάδα γεμάτη παιδιά γυμνασίου.

Πώς είναι να βλέπεις παραστάσεις από εφήβους για εφήβους; - εικόνα 3
«Ελέφαντες» της Αρτέμιδος Μάνου

Ο ελέφαντας, ακόμη κι αν κρυφτεί πίσω από την κουρτίνα, παραμένει εκεί, καλώντας τα παιδιά να αναμετρηθούν μαζί του, δηλαδή με τον εαυτό τους, με το σώμα τους που αλλάζει, τις τρίχες που εμφανίζονται στα πιο απίθανα σημεία και με το άβολο συναίσθημα που τα καλεί απλώς να τους βρίσουν όλους, ενώ θέλουν να μάθουν μόνο αν υπάρχουν ή πώς να υπάρξουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ζιζέλ" από την Οδησσό στη σκιά της Ακρόπολης

Το όνειρο κάθε χορεύτριας είναι να ερμηνεύσει τη "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ. Το χορογραφικό αριστούργημα της ρομαντικής περιόδου, ζωντανεύει από το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού στο Ηρώδειο, την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
30/09/2022

Έχει φώς η σκιά; Η Αλεξάνδρα Καζάζου απαντά στο Θησείον

Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus "Ο Ξένος" από την Transatlantic Group παρουσιάζεται στο Θησείον - Ενα θέατρο για τις τέχνες.

"Μπεντ": Έρχεται το σπουδαίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν στο θέατρο Χώρα

Το αριστούργημα του αμερικανού συγγραφέα που έχει ως θέμα τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών στη ναζιστική Γερμανία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Στην "Κόκκινη κλωστή" "συνεργάζονται" αντικείμενα κοινής χρήσης και μουσικές νότες

Η ιστορία της απόδρασης μιας γυναίκας από το αφιλόξενο Εδώ και Τώρα και ο πολυτάραχος βίος της ξετυλίγονται σαν όνειρο σε μια μοναδική περφόρμανς.

"Τι είδε ο μπατλερ" στο θέατρο Άλμα;

Μια ξέφρενη κωμωδία γεμάτη γέλιο και ανατροπές, που σατιρίζει με καυστικό τρόπο τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας.

Η εκφραστικότητα της γλώσσας της σιωπής στην παράσταση "Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ" στο Olvio

Μια από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων ετών επανέρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Olvio.

"Κανονική δουλειά": O Στέλιος Ανατολίτης επιστρέφει με την τρίτη του σόλο παράσταση

Κείμενα για τη δουλειά, κουβέντα με τον κόσμο, ευτράπελα σε δημόσιες υπηρεσίες και μουσική κωμωδία.