Σπουδαία δραματικά κείμενα ξεχωρίζουν στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ είναι πάντα μία ενδιαφέρουσα επιλογή, ειδικά όταν οι σκηνοθέτες καταθέτουν μια προσωπική προσέγγιση του έργου.

Σπουδαία δραματικά κείμενα ξεχωρίζουν στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ είναι πάντα μία ενδιαφέρουσα επιλογή, ειδικά όταν οι σκηνοθέτες καταθέτουν μια προσωπική προσέγγιση του έργου.

«Ο παίκτης»

Σπουδαία δραματικά κείμενα ξεχωρίζουν στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 1

Η νουβέλα του 1866 συνδέεται με την προσωπική ζωή του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι με παραπάνω από έναν τρόπους, καθώς περιγράφει την εξάρτησή του από τον τζόγο ενώ επιπλέον ο συγγραφέας την ολοκλήρωσε εσπευσμένα προκειμένου να αποπληρώσει ένα χρέος που είχε δημιουργήσει παίζοντας ρουλέτα. Την ιστορία, που διαδραματίζεται στη γερμανική πόλη Μπάντεν, θα ζωντανέψει στη σκηνή η Σοφία Καραγιάννη με σαρκαστική διάθεση και πρωταγωνιστές τους Βασιλική Διαλυνά, Κορίνα Θεοδωρίδου, Ιωσήφ Ιωσηφίδη και Αλέξανδρο Τούντα (104, από 3/4).

«Οι δανειστές - Μια Αυτοβιογραφία»

Σπουδαία δραματικά κείμενα ξεχωρίζουν στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 2

Με σκληρότητα και απόγνωση είναι διαποτισμένο το αυτοβιογραφικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Δανειστές». Το κλασικό δράμα, που φέρνει αντιμέτωπους μια γυναίκα και δυο άντρες με τους οποίους αυτή έχει συνδεθεί ερωτικά, αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία της παράστασης από την ομάδα Ασίπκα. Στην πορεία, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Μπίτος και οι συμπρωταγωνιστές του Ειρήνη Δράκου και Νίκος Καμώντος έχουν ενσωματώσει στην παράσταση προσωπικές επιστολές του συγγραφέα και αποσπάσματα από επιλεγμένα κείμενα. (Αγγλική Εκκλησία, από 29/3)

Περισσότερες πληροφορίες

Οι δανειστές. Μια αυτοβιογραφία

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 95 '

Μια παράσταση βασισμένη στους «Δανειστές» του Στρίντμπεργκ, η οποία χαρτογραφεί τη διάλυση του γάμου της Θέκλας και του Άντολφ όταν δέχονται την απρόσμενη επίσκεψη του Γκούσταβ, πρώτο συζύγου της Θέκλας.

Ο παίκτης

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας έμπνευση από τη μανία του με το τζόγο, ο Ρώσος συγγραφέας υπογράφει ένα από τα σημαντικότερα έργα του, με το οποίο ασκεί σκληρή κριτική στην κατάκτηση του εύκολου χρήματος.

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου

Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου, Σύνταγμα
  • Συναυλίες

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber