Πέθανε ο Γιώργος Σκούρτης

Ο αγαπημένος θεατρικός συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Πέθανε ο Γιώργος Σκούρτης

Ο λογοτέχνης, ο ποιητής, ο στιχουργός αλλά, πάνω απ’ όλα, ο θεατρικός συγγραφέας που αποτύπωσε με μοναδική διορατικότητα και ευστοχία την ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας δεν μένει πια εδώ. Από το πρώτο του έργο, τους «Νταντάδες» που έκαναν πρεμιέρα στο θέατρο Τέχνης εν μέσω της δικτατορίας (1970) συνταράζοντας το κοινό της εποχής, ο Σκούρτης συστήθηκε ως ο συγγραφέας που τολμά και καταφέρνει να αρθρώσει κοινωνικοπολιτικό λόγο χωρίς να προδίδει στο ελάχιστο τις αισθητικές απαιτήσεις της τέχνης που υπηρετεί.

Χρησιμοποιώντας εξίσου τον ρεαλισμό των προκατόχων του όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και τα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής του, όπως του θεάτρου του παραλόγου, οδηγήθηκε στο δικό του ύφος, σε μια γλώσσα σκληρή, αποκαλυπτική, που φέρει συνάμα μια ιδιάζουσα ποιητικότητα. Έγραψε περισσότερα από είκοσι θεατρικά έργα (και επίσης στίχους, ποιήματα, μυθιστορήματα και σενάρια), που απαρτίζουν ένα πολυεδρικό δραματουργικό παζλ με επίκεντρο την πάλη του (μοναχικού) ατόμου απέναντι στην –ορατή ή αόρατη- εξουσία και αρθρώνουν μια προειδοποιητική κραυγή αγωνίας για τον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο άνθρωπο.

Η «Απεργία», τα «Κομμάτια και θρύψαλα», οι «Εκτελεστές», η «Δίκη του Σωκράτη», το «Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο», όπως και όλα τα υπόλοιπα έργα του, γραμμένα κατά τη διάρκεια σαράντα και πλέον χρόνων αποτελούν μια ζωντανή, αιχμηρή, συχνά οδυνηρή καταγραφή της πορείας που ακολούθησε η γενιά της Μεταπολίτευσης· ανεβασμένα στο Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό, το ΚΘΒΕ, αλλά και από θιάσους του ελεύθερου θεάτρου αποτελούν μια σπουδαία παρακαταθήκη που μας υπενθυμίζει από σκηνής ότι ο δρόμος για την προσωπική ελευθερία είναι μακρύς και επίπονος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ποντικοπαγίδα": Νέες Φωτογραφίες από τον ανανεωμένο θίασο

Νέα πρόσωπα μπαίνουν φέτος στο καστ της επιτυχημένης παράστασης σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή που ξεκινά σε λίγες μέρες, η οποία μεταφέρει το θρυλικό μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι από τα 50’s σε μια απομονωμένη πανσιόν στην Ελλάδα κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90’.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
29/09/2022

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.