Μορμόλης και Σούπερμαν καταφθάνουν με τη Συντεχνία του Γέλιου

Η ομάδα του Βασίλη Κουκαλάνι συνεχίζει να υπογραμμίζει τον πολλαπλό ρόλο που μπορεί να παίξει το θέατρο κι επιστρέφει δριμύτερη με μια απίθανη κωμωδία και ένα θρυλικό έργο.

Μορμόλης και Σούπερμαν καταφθάνουν με τη Συντεχνία του Γέλιου

Ο χρόνος που πέρασε ήταν δημιουργικός για τον Βασίλη Κουκαλάνι και την θεατρική Συντεχνία του Γέλιου. Μπορεί να απουσίασαν, για λίγο, από τα θεατρικά πράγματα όμως έψαξαν, συζήτησαν κι αναζήτησαν έργα και σκηνικές ιδέες που ποντάρουν όχι μόνο στην διασκέδαση αλλά και στην ανθρωπιστική γνώση. «Μια γιορτή στο Νουριάν», «Ο Βάσος και η Βιβή», «Είστε και φαίνεστε»- σε κάθε παράσταση που έχουμε δει μέχρι σήμερα από την θεατρική Συντεχνία, η αμεσότητα υπήρξε κάτι το μοναδικό.

Αυτό θα συμβεί και φέτος με τα δυο έργα που θα παρουσιάσουν στο Σύγχρονο Θέατρο, την κωμωδία «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Άγγλου συγγραφέα Roy Kift, που βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με αναπηρία (πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου) και την επετειακή παράσταση του θρυλικού «Μορμόλη» του Rainer Hachfeld, με πρωταγωνιστή ένα φανταστικό φίλο των παιδιών που λεει στους μεγάλους όσα δεν τολμούν να πουν οι μικροί (πρεμιέρα 25 Νοεμβρίου).

«Μορμόλης»: σημείο αναφοράς για το παιδικό θέατρο

Μορμόλης και Σούπερμαν καταφθάνουν με τη Συντεχνία του Γέλιου - εικόνα 1

Το έργο του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα Rainer Hachfeld, «Ο Μορμόλης», επέδρασε καθοριστικά στις γενιές παιδιών της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως. Γράφτηκε από τον αδελφό του Volker Ludwig, ο οποίος είχε γράψει τα τραγούδια. Το έργο ανέβηκε το 1969 στο θέατρο Grips, λεγόταν «Mugnog Kinder» και είναι η αφετηρία του είδους θεάτρου του Grips του Βερολίνου και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου.

Στην Αθήνα έκανε πρεμιέρα από την Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου το 1973, μέσα στη δικτατορία και παρόλο που είχε περάσει τη λογοκρισία κατέληξε να είναι μια από τις πιο πολιτικές παραστάσεις για παιδιά. Αρκετά τολμηρή για τους συντηρητικούς θεατές, την εποχή εκείνη, προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με την παιδαγωγική και κοινωνιολογική προσέγγιση του παιδιού- θεατή.

Ο Μορμόλης είναι ο ήρωας που μπορεί να γίνει ό,τι θέλουν τα παιδιά: καπέλο, παπούτσι, ποτήρια κ.ά. και αν αγαπάς τον παιδικό αυθορμητισμό και την φαντασία δεν μπορεί να μην αγαπήσεις και το Μορμόλη. Θα τον δούμε σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη και του Βασίλη Κουκαλάνι με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού σε διασκευή Κώστα Νικολόπουλου και πρωταγωνιστές τους Βασιλική Διαλυνά, Βάσια Λακουμέντα, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο, Αντώνη Χρήστου κ. ά.

Ο Βασίλης Κουκαλάνι είπε στο «α»:

Μορμόλης και Σούπερμαν καταφθάνουν με τη Συντεχνία του Γέλιου - εικόνα 2

«Η ομάδα μας επιστρέφει με δυο έργα που πιστεύουμε είναι επίκαιρα και απαραίτητα για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με αυτόν το γνώμονα επιλέχθηκαν. Με τον ίδιο τρόπο που θεωρήσαμε τον Νουριάν επίκαιρο και χρήσιμο στο ξεκίνημα μας, έτσι και τώρα το κοινωνικό θέμα της αναπηρίας είναι κάτι που μας δίνει έδαφος για γόνιμη κριτική, λυτρωτική σάτιρα, δημιουργικό προβληματισμό και πολύ πολύ γέλιο. Επίσης είναι πάλι η ώρα του Μορμόλη που μπορεί να εξηγήσει με τον καλύτερο τρόπο την προέλευση, το σκεπτικό και σίγουρα την επιμονή μας με αυτό το είδος θεάτρου. Είναι οι ιστορίες στις οποίες τα παιδιά δίνουν λύσεις στα πιο σύνθετα κοινωνικά ζητήματα με κοινό νου, αγάπη, αυθάδεια και μπόλικη πλάκα.»

Η κωμωδία «Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν»

Μορμόλης και Σούπερμαν καταφθάνουν με τη Συντεχνία του Γέλιου - εικόνα 3

Η κωμωδία του Άγγλου Roy Kift που έχει στο επίκεντρο τον ανάπηρο προ-έφηβο Άρη, ο οποίος τσουλώντας με το αμαξίδιό του μέσα στη ζωή και με την παρέα του, φροντίζουν για ζωηρή διασκέδαση. Είναι ταυτόχρονα ένα έργο δυνατών συναισθημάτων, περιέχει μεγάλη πυκνότητα πληροφόρησης και διαφωτίζει αβίαστα και με νηφαλιότητα την καθημερινότητα και τα ζητήματα που προκύπτουν στη ζωή του νεαρού ήρωα με αναπηρία. Ο «Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν» είχε δημιουργήσει την δεκαετία ‘80 και ‘90, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γερμανία (θέατρο GRIPS), ριζοσπαστική τομή στις αντιλήψεις επάνω στο θέμα της αναπηρίας προτείνοντάς την ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και συνέβαλε στην αποδόμηση παγιωμένων συμπεριφορών, προκαταλήψεων και φόβων.

Συνδημιουργοί στην παράσταση που θα δούμε στο Σύγχρονο θέατρο από 14 Οκτωβρίου είναι η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Τη σκηνοθεσία μοιράζονται ο ηθοποιός- σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι και ο ανάπηρος ντοκιμαντερίστας, σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας και τα τραγούδια γράφει ο Φοίβος Δελοιβοριάς. Πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Κατσής, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρία Μοσχούρη, Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης.

Οι παραστάσεις θα είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους και όλες πραγματοποιηθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) και υπέρτιτλους για Κωφές/ους.

Περισσότερες πληροφορίες

Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Έργο-τομή των ’80s-’90s, το οποίο παρακολουθεί τον Άρη, έναν προ-έφηβο με αναπηρία.

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οικόπεδα με θέα

Ο Αμερικανός δραματουργός κάνει ωραίο θέατρο πάνω στον αμοραλισμό του οικονομικού συστήματος και ο Χανιωτάκης το αποδίδει σε μια καλοπαιγμένη, ατμοσφαιρική, αλλά και κάπως νωχελική παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
08/12/2022

"TheARtro": Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει για την πρώτη παράσταση επαυξημένης πραγματικότητας

Παρακολουθήσαμε την πρώτη παράσταση "επαυξημένη" με ψηφιακές πληροφορίες που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα μέσα από το καινοτόμο ερευνητικό έργο "TheARtro" που στοχεύει στην προσβασιμότητα και τον θεατρικό τουρισμό και μιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα και επιστημονική υπεύθυνη με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε.

Στέλιο Ανατολίτη, πόσο κανονική είναι η δουλειά του κωμικού;

Ο γνωστός κωμικός μιλά στο "α" με αφορμή τη νέα του παράσταση "Κανονική δουλειά", η οποία συνεχίζει να παίζεται στο Alhambra Art Theatre με μεγάλη επιτυχία, αλλά και τα δέκα χρόνια που κλείνει φέτος στο stand up comedy.

"Rabbit Hole": Συνεχίζονται οι παραστάσεις του βραβευμένου έργου του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ

Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση βλέπουμε το συναρπαστικό έργο του Αμερικανού δραματουργού, που μιλάει για την επιβίωση και την ελπίδα.

Μια "Άκρως συμπαντική" κωμωδία σε πανελλήνια πρώτη στο Σύγχρονο Θέατρο

Η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, αλλά παράλληλα την αξία και την ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων.

Μη χάσετε τις τελευταίες παραστάσεις για την "Ερμιόνη" του Ανδρέα Στάικου

Για λίγες ακόμα παραστάσεις, το θεατρικό θα παίζεται στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

"Spiritus": Ένα αστικό παραμύθι από τους bijoux de kant στο Θέατρο Μπέλλος

Ένα video art από τους bijoux de kant που χρησιμοποιεί ως όχημα και ανασυνθέτει το παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν για να ανιχνεύσει τις σύγχρονες συναισθηματικές απώλειες και ανάγκες των κατοίκων της μεγαλούπολης.