Μεγάλο αφιέρωμα για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς

Πλήθος διανοούμενων και ακαδημαϊκών συμμετέχουν στη διεθνή συνάντηση «Η επιστροφή του Διονύσου» που πραγματοποιείται προς τιμήν του Θόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς.

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς

Πλήθος διανοούμενων και ακαδημαϊκών συμμετέχουν στη διεθνή συνάντηση «Η επιστροφή του Διονύσου» που πραγματοποιείται προς τιμήν του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Έλληνα σκηνοθέτη, Θόδωρου Τερζόπουλου, από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου στους Δελφούς.

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς - εικόνα 1

Οι Δελφοί είναι ένας τόπος μοναδικός, ο οποίος ακόμη φέρει την αίγλη που εξέπεμπε κατά την αρχαιότητα, όταν θεωρούνταν ο ομφαλός της γης και αποτελούσε την έδρα της Δελφικής Αμφικτυονίας, του αρχαιοελληνικού τρόπου οργάνωσης και συνεννόησης των πόλεων. Εκεί, πραγματώνει, από το 1977, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών την ιδέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου, με σημείο αναφοράς τις Διεθνείς Συναντήσεις Αρχαίου Δράματος. Την ευθύνη των Συναντήσεων αυτών, της σημαντικότερης εκδήλωσης που διοργανώνει το Κέντρο, είχε ο Θόδωρος Τερζόπουλος τις περιόδους 1985-1989 και 1995-2004.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης μαζί με σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου όπως οι Πίτερ Στάιν, Πίτερ Χολ, Ταντάσι Σουζούκι, Σπύρος Ευαγγελάτος κ.ά. ερεύνησαν θεατρικούς δρόμους μέσα από την παρουσίαση επιλεγμένων θεατρικών παραγωγών και τη διοργάνωση συμποσίων, στα οποία καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις και σχολές γύρω από το αρχαίο δράμα. Συμπληρώνοντας σαράντα χρόνια ζωής και δράσης, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών οργανώνει, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την «Επιστροφή του Διονύσου», μια διεθνή συνάντηση προς τιμήν του Έλληνα σκηνοθέτη.

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς - εικόνα 2

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είναι ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της εποχής μας, διακεκριμένος διεθνώς για την ενασχόλησή του με τα θεμέλια της δραματικής τέχνης ευρύτερα. Έχει συνεισφέρει στη μελέτη της θεατρικής έκφρασης, σε όλες της τις εκδοχές, εξερευνώντας την κινησιολογία, το ρυθμό της αναπνοής, την εκφορά του λόγου. Οι παραστάσεις του πάντοτε αποτελούν μια πολυεπίπεδη εμπειρία, μια μαθητεία πάνω στην ανάκληση βιωμάτων και συναισθηματικής μνήμης. Σε 2.100 ανέρχονται οι παραστάσεις του, σε 30 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο διδάσκεται η μέθοδός του, ενώ σε 9 γλώσσες έχουν εκδοθεί βιβλία για το έργο του.

Σ’ εκείνον και την αναγνωρισμένη διεθνώς μέθοδό του που έχει αναπτύξει τα τελευταία 33 χρόνια, από την ίδρυση του θεάτρου Άττις στους Δελφούς (1985) και από την παγκόσμια πρεμιέρα των εμβληματικών «Βακχών» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών (1986), είναι αφιερωμένη η διεθνής συνάντηση. Μάλιστα, το αρχαίο θέατρο Δελφών ξανανοίγει για την παράσταση των «Τρωάδων» σε δική του σκηνοθεσία, ενώ ταυτόχρονα στην κωμόπολη της Φωκίδας έρχονται κάποιοι από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες, διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με το θέατρο. Οι συναντήσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών είναι ανοιχτές για το κοινό, οπότε αν σας ενδιαφέρει καλό είναι να οργανώσετε το ταξίδι σας από τώρα.

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς - εικόνα 3

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Στις 5/7 εγκαινιάζεται η φωτογραφική εγκατάσταση «Η επιστροφή του Διονύσου» σε επιμέλεια της φωτογράφου Γιοχάνα Βέμπερ και του γλύπτη-αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Κόκκινου, ενώ ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης παρουσιάζει την ηχητική εγκατάσταση «ΕΝΟΠΑΙ». Στις 6/7 πραγματοποιείται η ανοιχτή παρουσίαση της Μεθόδου του Θόδωρου Τερζόπουλου από τον ίδιο και το συνεργάτη του Σάββα Στρούμπο, καθώς και από 14 δασκάλους που τη διδάσκουν σε χώρες του εξωτερικού. Στις 6-7/7 παρουσιάζονται οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη να ερμηνεύει την Εκάβη. Συμμετέχουν έντεκα ηθοποιοί από έξι χώρες και έξι Κασσάνδρες, προερχόμενες από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μοστάρ, Ιερουσαλήμ).

Η παράσταση θα ξεκινήσει με το φως της ημέρας και μόνο κατά το τελευταίο μέρος θα γίνει χρήση γενικού θεατρικού φωτισμού. Στη συνέχεια (7-8/7) πραγματοποιείται το Συμπόσιο στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών «Η Επιστροφή του Διονύσου. Από τις Βάκχες στις Τρωάδες». Ανάμεσα στους ομιλητές οι Ανατόλι Βασίλιεφ, Εουτζένιο Μπάρμπα, Φρέντι ντε Κρέους, Γιαν Φαμπρ, Φρανκ Ράντατς, Χανς-Τις Λέμαν, Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιώργος Σαμπατακάκης, Καλλιόπη Λεμού κ.ά. Η λήξη γίνεται με τη μουσική παράσταση «Ο Οδοιπόρος και η σκιά του» με τον διεθνή βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό και τον Γιάννη Τσανακαλιώτη στο πιάνο. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν ντοκιμαντέρ καθώς και βιντεοσκοπημένες παραστάσεις. Η παράσταση του Σαββάτου 7 Ιουλίου θα παρουσιαστεί σε live streaming από το www.sgt.gr.

Συνάντηση κορυφής

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς - εικόνα 4

Θεόδωρος Τερζόπουλος
Με το έργο του, στρέφει το θέατρο πίσω στον πυρήνα του: το σώμα του ηθοποιού, τον αέναο αυτοσχεδιασμό, τον θεό Διόνυσο. Το βιβλίο «Θεόδωρος Τερζόπουλος και Θέατρο Άττις - Αναδρομή, Μέθοδος, Σχόλια» έχει ήδη εκδοθεί στα ρωσικά, γερμανικά, τουρκικά, κινεζικά, κορεάτικα και ιταλικά και είναι υπό έκδοση στα πολωνικά, αγγλικά, φαρσί και στα μανδαρίνικα.

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς - εικόνα 5

Ανατόλι Βασίλιεφ
Ο ρωσικής καταγωγής σκηνοθέτης, παιδαγωγός και ερευνητής κι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου θεάτρου έχει εμβαθύνει στη μελέτη των δομών ενός έργου, μέσα από τη μεθοδολογία της «Étude», και ενδιαφέρεται για τους τρόπους με τους οποίους ο εσώτερος βίος μιας ιδέας μπορεί να φανερωθεί με ένα συνδυασμό μουσικότητας και λόγου.

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς - εικόνα 6

Εουτζένιο Μπάρμπα
Εδώ και μισό αιώνα έχει ανατρέψει τα δεδομένα της υποκριτικής τέχνης, εισάγοντας, ήδη από το 1979, μια νέα επιστήμη, τη Θεατρική Ανθρωπολογία. Έχει διερευνήσει ενδελεχώς τις θεατρικές παραδόσεις της Ινδίας και της Ασίας και έχει δηλώσει πως «η Ανατολή και η Δύση δεν μπορούν πια να είναι χωρισμένες».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ακρόαση από το θέατρο Αγγέλων Βήμα με προορισμό τη θεατρική Αυστραλία

Ένα θεατρικό αφιέρωμα στη σύγχρονη δραματουργία της Αυστραλίας ετοιμάζει το Αγγέλων Βήμα για τη σεζόν 2025-26.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).