Οι πρώτες φωτογραφίες από το «Μισάνθρωπο»

Πάρτε μια πρώτη γεύση από το «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου που σκηνοθέτησε η Ιόλη Ανδρεάδη και σύντομα θα κάνει πρεμιέρα.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το «Μισάνθρωπο»

Πάρτε μια πρώτη γεύση από το «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου που σκηνοθέτησε η Ιόλη Ανδρεάδη και σύντομα θα κάνει πρεμιέρα.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το «Μισάνθρωπο» - εικόνα 1

Αεικίνητη σκηνοθέτις η Ιόλη Ανδρεάδη λατρεύει να στήνει σκηνικές περιπέτειες γύρω από θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξης, την αγάπη και το θάνατο. Μετά τις παραστάσεις «Ίων», «Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν» και «Πώς να γίνεις αμύγδαλο;» που είδαμε φέτος κάτω από τη σκηνοθετική υπογραφή της σειρά έχει ο «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου, που θα κάνει πρεμιέρα 20/4 στο Σύγχρονο Θέατρο. Η Ανδρεάδη πειραματίζεται στη σκηνή με τη φύση της τέχνης και του θεάτρου, παίρνοντας ρίσκα. Στην έμμετρη διασκευή που έκανε με τον Άρη Ασπρούλη και με τη στενή συνεργασία της σκηνογράφου Δήμητρας Λιάκουρα μετέφερε τη δράση του έργου στην «Πινακοθήκη της Σελιμένης».

Η Ιόλη Ανδρεάδη γράφει στο σημείωμα της

Οι πρώτες φωτογραφίες από το «Μισάνθρωπο» - εικόνα 2

«Στην προσέγγιση του «Μισανθρώπου» που επιχειρείται εδώ, όλη η δράση του έργου μεταφέρεται στην «Πινακοθήκη». Σε αυτό το ειδικό δωμάτιο που υπάρχει στο σπίτι της Σελιμένης και στο οποίο προτρέπει τους καλεσμένους της να περάσουν -στην 3η σκηνή της 2ης πράξης- με σκοπό την αποφυγή ενός καβγά που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει, καθώς εκείνοι κουτσομπόλευαν στο σαλόνι με έντονο ύφος. Μόνο που αντί για τους πίνακες που περιγράφονται στο έργο, αυτή τη φορά στα κάδρα θα περάσουν οι ίδιοι οι ήρωές του.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το «Μισάνθρωπο» - εικόνα 3

»Με αυτό τον τρόπο, έξι γιγάντια κάδρα δεσπόζουν, εξαρχής, στο κέντρο της σκηνής. Από μέσα τους ξεπηδούν σταδιακά οι έξι ήρωες του Μολιέρου, για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, οι οποίες συνθέτουν διαλεκτικά για τον καθένα τη μία και μοναδική, αληθινή του όψη».

Τα πρόσωπα του έργου

Οι πρώτες φωτογραφίες από το «Μισάνθρωπο» - εικόνα 4

Άλκηστος ( Μιλτιάδης Φιορέντζης) Η ψυχή που βασανίζεται βαθιά μέσα στη σύγκρουση μεταξύ της πραγματικότητας και της εξιδανικευμένες ηθικής τελειότητας, την οποία αποζητά από τον καθένα και με κάθε κόστος.

Σελιμένη (Βασιλική Τρουφάκου) Ο θηλυκός Δον Ζουάν. Ομορφιά, ευγλωττία, κοινωνική λάμψη. Η νεαρή χείρα με τη μεγάλη κοινωνική επιφάνεια, τους χειραφετημένους τρόπους και τους αμέτρητους θαυμαστές. Αγαπημένο της παιχνίδι: ο Άλκηστος.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το «Μισάνθρωπο» - εικόνα 5

Αρσινόη (Μελίνα Θεοχαρίδου) Ο θηλυκός Ταρτούφος. Γυναίκα με μεγάλη επιρροή στους κοσμικούς κύκλους της εποχής και υπόδειγμα κοινωνικής υποκρισίας. Πρόσωπο χυδαίο και φθονερό, μασκαρεμένο ωστόσο πάντα με το πέπλο της προσποιητής ευγένειας και της θρησκευτικής ευλάβειας.

Ορόντης (Θύμιος Κούκιος) Ο αντίζηλος του Άλκηστου, στη ζωή και την τέχνη. Διεκδικεί επί ίσοις όροις τα μάτια της Σελιμένης και αξιώνει από παντού κολακευτικούς επαίνους για την, μάλλον κακή, ποίησή του.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το «Μισάνθρωπο» - εικόνα 6

Φιλήντας (Ορέστης Καρύδας) Ο καλύτερος φίλος του Άλκηστου. Ψυχή ευγενική, που με θάρρος ασκεί καλοπροαίρετη κριτική στον φίλο του, με σκοπό να κατευνάσει του τρόπους του και τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στην κοινωνική πραγματικότητα.

Ελιάνθη (Δανάη Επιθυμιάδη) Ξαδέρφη της Σελιμένης, υπόδειγμα τιμιότητας, ευγένειας και αμοιβαιότητας. Ερωτευμένη με το ήθος του Άλκηστου – όχι όμως και με τη σκληρότητά του. Παραδίδεται τελικά στον έρωτα του τρυφερού Φιλήντα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο μισάνθρωπος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η υποκρισία, ο έρωτας, το συμφέρον και η αγωνία των ανθρώπων για το φαίνεσθαι μέσα από την πιο πικρή κωμωδία του Μολιέρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.