Η Φωτεινή Μπαξεβάνη και η αληθινή ιστορία της Κυράς της Ρω

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ερμηνεύει στο Θέατρο Σφενδόνη τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, επονομαζόμενη «Κυρά της Ρω», σ' έναν μονόλογο- πρόκληση.

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη και η αληθινή ιστορία της Κυράς της Ρω

Μπορεί να μην γνωρίζετε που ακριβώς βρίσκεται το νησί Ρω, σίγουρα όμως έχετε ακούσει για την κυρά της. Την Δέσποινα Αχλαδιώτη, επονομαζόμενη «Κυρά της Ρω», μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής, που επί 40 χρόνια (από το 1943 ως το θάνατό της 1983) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα κοντά στο Καστελόριζο. Ο Γιάννης Σκαραγκάς εμπνεύστηκε από την ιστορία της Αχλαδιώτη και έγραψε το βιβλίο η «Κυρά της Ρω» που ανεβαίνει υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Κατερίνας Μπερδέκα με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη.
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 στο Καστελλόριζο και στα 37 της χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει με τον άνδρα της μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω, όπου παρέμεινε και μετά το θάνατο του, τυφλή και ολομόναχη.

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη και η αληθινή ιστορία της Κυράς της Ρω - εικόνα 1
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη

Έχοντας, ήδη κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή (6/10), η Φωτεινή Μπαξεβάνη καλείται να εξιστορήσει την ιστορία της γυναίκας που ύψωσε πρώτη φορά την ελληνική σημαία το 1929 και στην περίοδο της Κατοχής συνέχιζε να την υψώνει κάθε πρωί και να την κατεβάζει με τη δύση του ήλιου μέχρι τα βαθιά της γεράματα.

Κάποιοι τη χαρακτήρισαν και ως «Κυρά της Ρωμιοσύνης» για τον πατριωτισμό που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια που έμενε ολομόναχη στη βραχονησίδα. Η Δέσποινα εγκαταστάθηκε στη βραχονησίδα Ρω, που βρίσκεται τρία μίλια βόρεια του Καστελόριζου και δύο μίλια περίπου δυτικά της Μικράς Ασίας,το 1927 μαζί με τον σύζυγό της τον Κώστα και κάθε μέρα ύψωναν την ελληνική σημαία με στόχο να γίνεται ορατή από τα διερχόμενα πλοία και να υπενθυμίζει στους Τούρκους την ελληνικότητα του νησιού. Εκείνη την περίοδο στην βραχονησίδα, ζούσαν κάποιες οικογένειες. Γρήγορα όμως την εγκατέλειψαν και έτσι η Δέσποινα και ο Κώστας έγιναν οι μοναδικοί κάτοικοι.

Δύο χρόνια αργότερα οι Τούρκοι ενοχλημένοι από την κατάσταση, ανέβηκαν στη Ρω και ύψωσαν τουρκική σημαία. Το ζευγάρι μόλις το αντιλήφθηκε την κατέβασε αμέσως και στη θέση της έβαλαν την ελληνική. Έκτοτε θα ακολουθήσουν πολλές περιπέτειες που ζωντανεύουν στη σκηνή του Θεάτρου Σφενδόνη.

Στο βιβλίο του ο Γιάννης Σκαραγκάς εστιάζει στον απομονωμένο άνθρωπο και την ανεξάρτητη γυναίκα που δεν φοβάται από τις κακουχίες της ζωής και υψώνει το ανάστημά της κόντρα σε καθετί. Ουσιαστικά, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας το έργο του: «είναι ένας απολογισμός χαράς, διάψευσης και πίστης, για την προσπάθεια του ''ασήμαντου" ανθρώπου να δώσει νόημα στη σχέση του με τον κόσμο»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.