13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Ναυπλιώτου, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Στάνκογλου, Χρήστος Λούλης... Ακόμη και ο Τζίμης Πανούσης θα βρεθεί αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, που διαρκεί από τις 30/6 μέχρι τις 5/8, με παραστάσεις για όλα τα γούστα.

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Ναυπλιώτου, Κώστας Καζάκος, Χρήστος Λούλης... Ακόμη και ο Τζίμης Πανούσης θα βρεθεί αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, που διαρκεί από τις 30/6 μέχρι τις 5/8, με παραστάσεις για όλα τα γούστα. Μπορεί το επίκεντρο να είναι πάντα οι παραγωγές που αναλαμβάνουν το ρίσκο της μεγάλης ορχήστρας του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, δώστε όμως βάση και στις πιο πειραματικές παραστάσεις, που θα παιχτούν στο ανοιχτό θεατράκι με την ονειρική θέα στο λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου. Υπάρχει μια μαγνητική γοητεία στη συγκεκριμένη περιοχή της Αργολίδας και θα τη νιώσετε αν ανταποκριθείτε στις προτάσεις του φεστιβάλ, που φέτος περιλαμβάνουν από θέατρο μέχρι πεζοπορικές διαδρομές και γλέντι με κλαρίνα.

1. Οι «Επτά επί Θήβας» ανοίγουν το φεστιβάλ

Σε μια μάχη χωρίς πραγματικό νικητή ρίχνεται και φέτος ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύοντας τον Ετεοκλή στην τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας», μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά και σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών Επιδαυρίων. Αξίζει να τη δείτε για την ατμόσφαιρα και το ύφος που διαμόρφωσε ο σκηνοθέτης Τσεζάρις Γκραουζίνις αλλά και για την ερμηνεία του Γιάννη Στάνκογλου, ο οποίος στη φετινή παράσταση δεν μοιράζεται τον ρόλο με τον Χρίστο Στυλιανού όπως πέρυσι, ενώ υπάρχει και μια αντικατάσταση: η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου αντικαθιστά τη Νάντια Κοντογεώργη στον ρόλο της Αντιγόνης. (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 30/6-1/7)

2. Ανδροκρατούμενη «Μήδεια»

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο - εικόνα 1

Ο Γιώργος Γάλλος ερμηνεύει τη Μήδεια και την Τροφό, ο Χρήστος Λούλης τον Ιάσονα, τον Κρέοντα, τον Παιδαγωγό, τον Αιγέα και τον Άγγελο και ο Μιχάλης Σαράντης τον Χορό... Η απόφαση του Δημήτρη Καραντζά να πειραματιστεί πάνω στη «Μήδεια» έχει ιδιαίτερο ενδια­φέρον λόγω τόσο της τόλμης όσο και του εξαιρετικού καστ της. Το θέμα της παιδοκτονίας απασχόλησε πολλούς ειδήμονες της ευριπίδειας τραγωδίας, καθώς δεν πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα, αλλά για ένα ταξίδι στα σκοτεινά βάθη της συνείδησης. Ποιο είναι εδώ το ζητούμενο; Να επανεξεταστεί ο μύθος και να δοθούν απαντήσεις από αντρική σκοπιά, σε μια «ψιθυριστή» παράσταση ανασκόπησης. (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 30/6-1/7)

3. «Οιδίπους επί Κολωνώ» ο Κώστας Καζάκος

Ανάμεσα στο ερευνητικό και το κλασικό φαίνεται να ακροβατεί ο Σταύρος Τσακίρης με αυτόν τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», που σηματοδοτεί την τέταρτη κάθοδό του στο αργολικό θέατρο. Ο σκηνοθέτης φέρνει κοντά μας το μύθο του Σοφοκλή ερευνώντας τη φόρμα της αφήγησης με οδηγό την καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο, τον Δημήτρη Λιγνάδη στον ρόλο του Ξένου, που αναλαμβάνει να «ενώσει» το σήμερα με το μύθο, και με ένα καστ υψηλών προσδοκιών, που απαρτίζεται από τους Κόρα Καρβούνη, Τζένυ Κόλλια, Άρη Τρουπάκη, Δημήτρη Ήμελλο, Δημήτρη Λάλο. (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 7-8/7)

4. «Άφιξις»... νέων

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο - εικόνα 2

Αν δεν έχετε ανακαλύψει μέχρι σήμερα την Ιώ Βουλγαράκη, προσέξτε την. Η νέα, ταλαντούχα και αριστούχος σκηνοθέτις της Ρώσικης Ακαδημίας GITIS «εκτόξευσε» τη φήμη της ομάδας Πυρ, την οποία έχει ιδρύσει μαζί με τον Αργύρη Ξάφη και τη Δέσποινα Κούρτη, με παραστάσεις που χρησιμοποιούν απολύτως ισορροπημένα όλα τα μέσα του θεάτρου – ηθοποιούς, αντικείμενα, ακόμη και τη σύμβαση της μαγείας. Με το «Άφιξις» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα επιδαύρια εδάφη μια παράσταση για τη μνήμη, η οποία έχει ως αφετηρία το δράμα της Πηνελόπης και τη Μνηστηροφονία της ομηρικής «Οδύσσειας». (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 7-8/7)

5. Ας βακχευτούμε

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο - εικόνα 3

Κάποιοι ονομάζουν ουτοπία αυτό που ονειρεύονται όσοι βακχεύονται, ο Έκτορας Λυγίζος το λέει ψευδαίσθηση και σε αυτή θα μας οδηγήσει μέσα από τις «Βάκχες». Η μελέτη του πάνω στην τραγωδία του Ευριπίδη ξεκίνησε το 2013 με μια παράσταση για τρεις που επιχειρούσε να διερευνήσει τι σημαίνει διονυσιασμός. Το ίδιο αναζητά και τώρα στην παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, έχοντας περισσότερη γνώση και μεγαλύτερο θίασο: Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Ανέζα Παπαδοπούλου, Ανθή Ευστρατιάδου, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Βασίλης Μαγουλιώτης. (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 14-15/7)

6. Ο Τζίμης Πανούσης εν καιρώ «Ειρήνης»

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο - εικόνα 4

Ο αθυρόστομος κι ευφυής Τζίμης Πανούσης είναι η πιο αριστοφανική περσόνα της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής και δεν μας εκπλήσσει που το Εθνικό Θέατρο τον επέλεξε ως πρωταγωνιστή στην καλοκαιρινή παραγωγή της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη. Μην περιμένετε μια κλασική ανάγνωση της γνωστής κωμωδίας. Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός με λιμπρετίστα τον Δημοσθένη Παπαμάρκου μετέγραψαν την «Ειρήνη» σε μια παράσταση μεταξύ όπερας και θεάτρου και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης ανέλαβε να τη σκηνοθετήσει χρησιμοποιώντας ακόμη και τρισδιάστατες προβολές. Τη μουσική ερμηνεύει ζωντανά η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Δίπλα στον Τζίμη Πανούση (Τρυγαίος) θα δούμε τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο (Ερμής) και τη μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη (Ειρήνη), ενώ συμπράττουν οι καλλίφωνοι ηθοποιοί Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Βασιλική Τρουφάκου, Ηλίας Κουνέλας κ.ά. (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 21-22/7)

7. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου πρώτη φορά στην Επίδαυρο

Σίγουρα έχει βρεθεί πάρα πολλές φορές στην Επίδαυρο, από παιδί, η Κατερίνα Ευαγγελάτου (ως κόρη του ακαδημαϊκού και σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου και της ηθοποιού Λήδας Τασοπούλου), είναι όμως η πρώτη φορά που θα καθοδηγήσει έναν μεγάλο θίασο στο αργολικό θέατρο. Η βραβευμένη σκηνοθέτις­ αυτήν τη φορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια ανερχόμενη ηθοποιό του Εθνικού Θεάτρου, την Κίττυ­ Παϊταζόγλου, η οποία θα ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο στην «Άλκηστη», το αρχαιότερο παραδεδομένο έργο του ­Ευριπίδη (438 π.Χ.). Τον ρόλο του Άδμητου κρατά ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, του Φέρη ο Γιάννης Φέρτης, του Ηρακλή ο Δημήτρης Παπανικολάου, του Απόλλωνα ο Κώστας Βασαρδάνης. (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 28-29/7)

8. Η Στεφανία Γουλιώτη συναντά τον «Κύκλωπα»

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο - εικόνα 5

Με δύο στοιχήματα έχει να αναμετρηθεί ο Παντελής Δεντάκης στη σκηνοθεσία του σατυρικού δράματος του Ευριπίδη «Κύκλωπας»: να αναδείξει το ιδιαίτερο κράμα που αποτελεί το είδος αυτό του αρχαίου δράματος και να αποδείξει αν μπορεί η αγριότητα, την οποία σχολιάζει το έργο, να εκφραστεί μέσα από τη γυναικεία μορφή, καθώς έχει επιλέξει τρεις γυναίκες ηθοποιούς για να ερμηνεύσουν τους ρόλους. Η Στεφανία Γουλιώτη είναι ο Κύκλωπας, η Άννα Καλαϊτζίδου ο Οδυσσέας και η Κατερίνα Λυπηρίδου ο Σιληνός, ενώ τον ­Χορό των Σατύρων αποτελούν οι Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου κι Ελένη Τσιμπρικίδου. (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 21-22/7)

9. Αρχαίο δράμα στα γαλλικά

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο - εικόνα 6

Ο Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι, μια αυθεντία στο παιχνίδι των μεταμφιέσεων, επιστρέφει στη χώρα μας για να κλείσει­ την αυλαία του Μικρού Θεάτρου Αρχαίας Επιδαύρου με μια μινιμαλιστική σκηνική ανάγνωση μόνο για τρεις ηθοποιούς, του εμβληματικού «Προμηθέα Δεσμώτη» και των «Ικετίδων» του Αισχύλου. Η παράσταση θα παιχτεί στα γαλλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους (4-5/8).

10. «Μήδεια» από το Θέατρο Τέχνης

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο - εικόνα 7

Η Μαρία Ναυπλιώτου και ο Χάρης Φραγκούλης δημιουργούν ένα από τα πιο γοητευτικά ερμηνευτικά ζευγάρια αυτού του καλoκαιριού στη «Μήδεια» του Ευριπίδη με την υπογραφή της Μαριάννας Κάλμπαρη, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης. Στην πρώτη της σκηνοθεσία στην Επίδαυρο η Κάλμπαρη επιθυμεί να μιλήσει για το ανεξήγητο του έρωτα και χρησιμοποιεί γι’ αυτό ως ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, όπως τα «Ειδύλλια» του Θεόκριτου, τα «Ονειροκριτικά» του Αρτεμίδωρου, ο «Ερωτικός» του Πλούταρχου, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα κ.λπ. Η παράσταση ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 4-5/8)

11. Ελληνοκυπριακοί «Πέρσες»

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο - εικόνα 8

Τι κι αν ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, μουσικός και ηθοποιός Άρης Μπινιάρης μάς έχει συνηθίσει σε ιδιοσυγκρασιακά θεατρικά projects μικρής κλίμακας; Φέτος κάνει την έκπληξη και παίρνει το επιδαύριο βάπτισμα ως σκηνοθέτης μιας μεγάλης παραγωγής των «Περσών» του Αισχύλου, που θέλει την υπέροχη Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της Άτοσσας. Αυτή η παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου είναι μια παράσταση σύνθεσης ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης που φέρνει μαζί στη σκηνή Ελλαδίτες και Κύπριους ηθοποιούς: Χάρης Χαραλάμπους, Νίκος Ψαρράς, Αντώνης Μυριαγκός κ.ά. (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 11-12/8)

12. Πανηγύρι λήξης με κλαρίνα

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο - εικόνα 9

Με μοραΐτικα κλαρίνα και βιολιά θα πάρει φωτιά το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το Σάββατο 19/8, στη μεγάλη γιορτή λήξης των φετινών Επιδαυρίων. Η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου και ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας θα μετατρέψουν την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου στο μεγάλο αλώνι-χοροστάσι του Χρόνου για να ζήσουμε όλοι –χορευτές, μουσικοί και θεατές– τη συμποσιακή τελετουργία του ελληνικού παραδοσιακού γλεντιού. Τιμές εισιτηρίων: € 5-45.

13. Θέατρο, παιχνίδια και περίπατος

13 λόγοι για να πάμε στην Επίδαυρο - εικόνα 10

Η πεζοπορία στο ιστορικό μονοπάτι γύρω από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με τους ανθρώπους της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος είναι μια από τις νέες προτάσεις του φεστιβάλ. Τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1/7 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί λόγω του καύσωνα. Η πεζοπορία αναβάλλεται για άλλη ημερομηνία, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Μια από τις ωραίες καινοτόμες προτάσεις του φεστιβάλ είναι και τα προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης για τα παιδιά, τα οποία θα γίνονται και φέτος κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Ξενία Επιδαύρου την ώρα της παράστασης στο αρχαίο θέατρο.

(Πληροφορίες: www.greekfestival.gr)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.