Χορός ακατάλληλος και βακχευμένος

Ίνγκβαρτσεν, Φρέιτας, Βαλσαμάκη: τρεις χορογράφοι που εκπροσωπούν το νέο, το τολμηρό, το ωραίο, έρχονται στην Πειραιώς 260 και εισάγουν, φιλτραρισμένα, στη δουλειά τους δικές τους αλήθειες ή ακόμα και φαντασιώσεις.

Χορός ακατάλληλος και βακχευμένος

Ίνγκβαρτσεν, Φρέιτας, Βαλσαμάκη: τρεις χορογράφοι που εκπροσωπούν το νέο, το τολμηρό, το ωραίο, έρχονται στην Πειραιώς 260 και εισάγουν, φιλτραρισμένα, στη δουλειά τους δικές τους αλήθειες ή ακόμα και φαντασιώσεις.

Χορός ακατάλληλος και βακχευμένος - εικόνα 1
«Bάκχες: πρελούδιο κάθαρσης»

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σώμα και τα νοήματα που παράγονται μέσα από τον σύγχρονο πολιτισμό σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και το φύλο έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των χορογραφιών της Μέτε Ίνγκβαρτσεν. Στο «69 Στάσεις» που θα δούμε στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (1-3/7), η Δανή χορογράφος βρίσκει τον τρόπο να μιλήσει για τη σεξουαλικότητα, διαταράσσοντας την ηδονοβλεπτική κουλτούρα του βλέμματος. Γνωρίζοντας μάλιστα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την κιναισθητική και σωματική νοημοσύνη δεν μας εκπλήσσει που και σ’ αυτήν τη χορογραφία ανεβάζει τους θεατές στη σκηνή με στόχο να καταργήσει τα όρια ιδιωτικού και δημόσιου. Η παράσταση είναι στα αγγλικά χωρίς υπέρτιτλους, δεν υπάρχουν καρέκλες όμως όποιος θέλει έχει τη δυνατότητα να καθίσει στο πάτωμα.

Πέρα από την αισθητική απόλαυση αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις παραστάσεις σύγχρονου χορού είναι η αλληλεπίδραση και η συνεχής αναρώτηση πάνω σε ιδέες, θέματα ή ακόμα και κλασικά κείμενα που λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς. Η χορογράφος Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας από το Πράσινο Ακρωτήρι για παράδειγμα αντλεί έμπνευση από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη –ένα έργο που μπορεί να διαβαστεί και να παρασταθεί με τρόπο που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας– και στήνει μια χορευτική βακχεία. Στην παράσταση «Bάκχες: πρελούδιο κάθαρσης» (5-6/7) μια ομάδα χορευτών και μουσικών σε ένα σκηνικό με επιρροές από την όπερα και τη μυθολογία φτάνει σε μια συνθήκη υπέρτατης ελευθερίας, δραματοποιώντας την αιώνια διαπάλη μεταξύ των δύο πόλων της ύπαρξης: της λαμπερής μορφής του Απόλλωνα και της χαοτικής αμορφίας του Διονύσου.

Αν η παράσταση της Φρέιτας μας φέρνει κοντά στο «εγώ», το «Sync» της Ελληνίδας χορεύτριας-χορογράφου Αναστασίας Βαλσαμάκη, που αυτή την εβδομάδα φιλοξενείται σε έναν από τους χώρους της Πειραιώς 260 (2-3/7), μας οδηγεί στο «εμείς». Με γρήγορες κινήσεις και αγγίγματα, η σωματική επαφή και οι τροχιές των εννέα χορευτών στο χώρο διαμορφώνουν το σκηνικό όχημα πάνω στο οποίο στήνεται και κορυφώνεται η δραματουργία του συνόλου. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 στο Bios με την υποστήριξη του Take Over Greece και συμμετείχε στο Spring Forward Festival 2017 ύστερα από επιλογή του ευρωπαϊκού δικτύου χορού Aerowaves.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ακρόαση από το θέατρο Αγγέλων Βήμα με προορισμό τη θεατρική Αυστραλία

Ένα θεατρικό αφιέρωμα στη σύγχρονη δραματουργία της Αυστραλίας ετοιμάζει το Αγγέλων Βήμα για τη σεζόν 2025-26.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).