Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα

Συζητήσεις, εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις αφιερωμένες στο σπουδαίο έργο του Γερμανού δραματουργού, ποιητή και διανοητή. Από τις 30/1 έως τις 12/2.

Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα

Συζητήσεις, εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις αφιερωμένες στο σπουδαίο έργο του Γερμανού δραματουργού, ποιητή και διανοητή. Από τις 30/1 έως τις 12/2.

Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα - εικόνα 1

Έργα επίκαιρα, με σύγχρονη γραφή που αναδεικνύει την ανθρώπινη ύπαρξη. Τι κι αν ο Μπέρτολτ Μπρεχτ δημιούργησε τον προηγούμενο αιώνα, το έργο του μιλά στο σήμερα, το σήμερα το δικό μας αλλά σίγουρα και των επόμενων χρόνων.

Έχοντας τεράστια θητεία στο «διδακτικό» και το «ανθρωπιστικό θέατρο» ως δραματουργός και σκηνοθέτης, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ θεωρείται ο πατέρας του «επικού θεάτρου», μιας νέας θεωρίας – τομή στο σύγχρονο θέατρο, όπου ένα θεατρικό έργο δεν πρέπει να προκαλεί στον θεατή συναισθηματική ταύτιση με την δράση-πλοκή, αλλά αντίθετα πρέπει να προκαλεί λογικό αυτό-στοχασμό και κριτική ματιά για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην σκηνή.

Τα επαναστατικά, αντιεξουσιαστικά του έργα αλλά και τα πολλά ποιήματα που έγραψε έχουν ως πρωταγωνιστές χαρακτήρες ανθρώπινους, που σχοινοβατούν ανάμεσα στην φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά τους, μέσα σε σενάρια που δεν αφήνουν εκτός τη διδαχή και τα μηνύματα, ενώ αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Λαρς φον Τρίερ, ο Ράινε Βέρνερ Φασμπίντερ, ο Ναγκίσα Οσίμα, και ο Ζαν Λουκ Γκοντάρ.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατό του και Robin4Arts τιμά τη μνήμη του διοργανώνοντας το φεστιβάλ "Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα" με τις εξής δράσεις:

Ανοιχτή Συζήτηση

Άνθρωποι των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, διανοητές, μουσικοί, τραγουδιστές και θεατράνθρωποι, αναλύουν το πολυσχιδές έργο του γερμανού δημιουργού, σε μια ανοιχτή προς το κοινό συζήτηση με τίτλο «Όταν θα παρουσιαστώ στου φωτεινού σας μέλλοντος την κεντρική επιτροπή».

30/1, ώρα 8 μ.μ, Ρομάντζο

Ημέρα Μουσικής

H διεθνούς φήμης γερμανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Ute Lemper ερμηνεύει ποιήματα του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική του Κουρτ Βάιλ, ταξιδεύοντάς μας από την μυστηριώδη ατμόσφαιρα των cabaret του μεσοπολεμικού Βερολίνου και την Όπερα της Πεντάρας μέχρι το Τάνγκο.

4/2, ώρα 9 μ.μ, Θέατρο Παλλάς

Ημέρα Workshop

Με αφορμή την συνεργασία τους στην μουσικο-θεατρική παράσταση με το σύνθημα «Των λαών η ανεξήγητη υπομονή» που παρουσιάζεται στις 12/2 στο Gazarte, ο σκηνοθέτης-εικαστικός Andreas R. Bartsch και ο μουσικός διευθυντής και πιανίστας Jörg Mischke δημιουργούν ένα workshop που απευθύνεται σε καλλιτέχνες του θεάτρου και της μουσικής και αποτελεί μια συνεργατική δράση μεταξύ μεταναστών καλλιτεχνών και ελλήνων ηθοποιών, σκηνοθετών και δραματουργών.

11/2, ώρα 11 π.μ, Θέατρο Μορφές Έκφρασης

Ημέρα Θεάτρου

Με το σύνθημα «των λαών η ανεξήγητη υπομονή» έρχεται από το Βερολίνο η πρωτότυπη μουσικό-θεατρική παράσταση που συνενώνει τις «Συνομιλίες Φυγάδων» και το «Αλφαβητάρι Πολέμου» σε κείμενο-ποίηση Brecht, μελοποίηση Hanns Eisler, με ζωντανή μουσική, σε σκηνοθεσία Andreas R. Bartsch.

12/2, ώρα 9 μ.μ, Gazarte

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο "Οίκος των Χοίρων" του Αριστείδη Αντονά στο Θέατρο Φωλιά

Ένα αλληγορικό έργο για όσα συμβαίνουν δίπλα μας κι κάνουμε πως δε βλέπουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/11/2022

Η "Φράνσις" στο Θέατρο Παραμυθίας

Η παράσταση που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, η οποία αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο, έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας.

"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο": Μια λυρική παράσταση για την έμφυλη βία

Η παράσταση του Θανάση Δόβρη ερευνά τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση.

Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.

Η "Τρελή του Σαγιό" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη ταυτόχρονη συμμετοχή κωφών και ομιλούντων ηθοποιών, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας την ομορφιά της γαλλικής κουλτούρας.

Η "Καφρόκρεμα" του Δημήτρη Δημόπουλου για μια τελευταία παράσταση

Ο γνωστός κωμικός στα Κινηματοθέατρα "Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου" για τη βιντεοσκόπηση του τελευταίου του σόλο, πριν περάσει σε νέο υλικό.

Η τραγικωμωδία "Κάθε πέρσι και του χρόνου" παίρνει σάρκα και οστά στο Θέατρο Αλάμπρα

Μια παράσταση σχόλιο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας – πλημμυρισμένη από έξυπνο χιούμορ, φαρσικά στοιχεία και άφθονη μουσική.