Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για την απομάκρυνση Λούκου

Ο κύβος ερρίφθη: Ο επικεφαλής του ΥΠΠΟ μετά τον οικονομικό έλεγχο που διεξήχθη στο Φεστιβάλ Αθηνών μιλά για «ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ» και  ζητά την απομάκρυνση του Γιώργου Λούκου από τη θέση του προέδρου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για την απομάκρυνση Λούκου

Σχετικά με την υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει, για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να δοθεί τέλος στην επικρατούσα ασάφεια, να επισημάνει τα εξής: Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, αμέσως μόλις έλαβε γνώση του θέματος που αφορά στη ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ στον δημόσιο οργανισμό Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., κατόπιν έρευνας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), αναζήτησε, ως κατά νόμο εποπτεύουσα αρχή, το εν λόγω πόρισμα. Σημειώνεται ότι έως τότε το πόρισμα ουδέποτε είχε διαβιβαστεί στον Υπουργό Πολιτισμού. Σε συνάντηση που έγινε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού με τον Πρόεδρο της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. κ. Γ. Λούκο, ο Υπουργός Πολιτισμού –έχοντας γνώση, πλέον, του πορίσματος- συζήτησε με τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ τις επιπτώσεις του θέματος που είχε δημιουργηθεί για το παρόν και το μέλλον του οργανισμού. Τις ίδιες ημέρες, ο Υπουργός έλαβε γνώση της ανοιχτής επιστολής που του απηύθυναν καλλιτέχνες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σημείωναν: «Η διοίκηση του Φεστιβάλ ανακοίνωσε πως το θέμα αφορά σε υπόθεση που ξεκίνησε πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον σημερινό πρόεδρο, για την οποία εκείνος ενημερώθηκε καθυστερημένα και στην οποία έθεσε τέρμα μόλις την αντελήφθη [...]. Έτσι καταλήγουμε δυστυχώς να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια σχεδόν συνειδητή προσπάθεια, να σπιλωθούν το ήθος και η προσφορά του Γιώργου Λούκου». Δυστυχώς, αυτό το απόσπασμα της επιστολής τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για την απομάκρυνση Λούκου - εικόνα 1

Συγκεκριμένα:
1.Η ζημία της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. προξενήθηκε από πράξεις ή παραλείψεις που σχεδόν στην ολότητά τους έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας και με την υπογραφή του κ. Λούκου, ως Προέδρου του Δ.Σ. και νομίμου εκπροσώπου της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., ήτοι μετά το τέλος του 2005.
2.Το πόρισμα του ΓΛΚ, που διαπίστωσε ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση από το ΣΔΟΕ.

3.Μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων προσώπων, ένα εκ των οποίων είναι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Γιώργος Λούκος. Η δίωξη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

4.Παραλλήλως, η υπόθεση διερευνάται και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον Υπουργό, ώστε να προβεί στις αναγκαίες διοικητικές ενέργειες, λόγω αρμοδιότητας.

Συνεπώς, δεδομένης της δικαστικής εκκρεμότητας σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης και ανεξαρτήτως κινήτρων και επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων, θέματα επί των οποίων το ΥΠΠΟΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα, όπως και ανεξάρτητα από τη βαθιά εκτίμηση που ο Υπουργός τρέφει για το έργο και την προσφορά του κ. Γιώργου Λούκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. δεν είναι δυνατό να παραμείνει επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού, όσο εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του.

Πολιτικά και διοικητικά, το ΥΠΠΟΑ οφείλει να εγγυηθεί το κύρος του θεσμού και να διασφαλίσει ότι η διοίκηση της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., απαλλαγμένη από οποιαδήποτε υπόνοια κακοδιαχείρισης, θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πολιτιστική αποστολή της, όπως αυτή προσδιορίζεται στον ιδρυτικό της νόμο. Το ΥΠΠΟΑ είναι βέβαιο ότι οι καλλιτέχνες και οι πολλοί φίλοι του Φεστιβάλ θα κατανοήσουν ως πολίτες την αναγκαιότητα αυτής της δύσκολης απόφασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γνωρίστε την χορογράφο Πηνελόπη Μωρούτ

Στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥ.ΦΑ παρουσιάσει η Πηνελόπη Μωρούτ τη χορογραφική της δουλειά "The Box - That dead space between us", ένα χορευτικό "παιχνίδι" που πραγματεύεται μεταξύ άλλων την αναζήτηση αυτοπροσδιορισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2022

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 1 έως 7/12 και ξεχωρίζουν.

Ο γάμος

Ο ρεαλισμός και το ντοκουμενταρίστικο ύφος συναγωνίζονται σε αυτήν τη σκηνική απόδοση του σημαντικού νεοελληνικού έργου, που εκθέτει χωρίς ωραιοποιήσεις την κακοποίηση που επιφυλάσσει η οικογένεια και η κοινωνία στα θύματα βιασμού.

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια

Δυνατές στιγμές και δύο κορυφαίες γυναικείες ερμηνείες σε μια αξιοσημείωτη αλλά και άνιση σκηνική ανάγνωση ενός έργου που συναρπάζει ακόμη, κυρίως για τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας γυναίκας η οποία διεκδικεί με πάθος το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Τάσος Σωτηράκης: "Ποτέ δε λες ποτέ στη ζωή και προχωράς ρισκάροντας"

Το βάπτισμα του πυρός στη σκηνοθεσία έλαβε ο ηθοποιός Τάσος Σωτηράκης με το "Ρίσκο" της Δήμητρας Παπαδήμα στο Olvio κι αυτό έγινε η αφετηρία για μια όμορφη συζήτηση.

O "Παιχνιδοποιός" παίρνει παράταση λόγω επιτυχίας

Το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ "Παιχνιδοποιός" του Γκάρντνερ ΜακΚέυ, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και με πρωταγωνιστές τους Ραφίκα Σαουίς και Γιώργη Παρταλίδη συνεχίζει με επιτυχία στο Μικρό Γκλόρια.

Η "Μελωδία της ευτυχίας" επιστρέφει τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα η Θέμις Μαρσέλου ανεβάζει ξανά ανανεωμένο το διάσημο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ στη σκηνή του θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών με την Νάντια Κοντογεώργη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.