Αλέξανδρος Μυλωνάς: «Μου αρέσει ο τρόπος που ο Βίσνιεκ κάνει να φαίνονται κωμικά τα απολύτως τραγικά.»

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς απαντά σε έξι ερωτήσεις με αφορμή το ανέβασμα του έργου «Ζητείται κλόουν ηλικιωμένος» του Ματέι Βίσνιεκ στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Αλέξανδρος Μυλωνάς: «Μου αρέσει ο τρόπος που ο Βίσνιεκ κάνει να φαίνονται κωμικά τα απολύτως τραγικά.»

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς απαντά σε έξι ερωτήσεις με αφορμή το ανέβασμα του έργου «Ζητείται κλόουν ηλικιωμένος» του Ματέι Βίσνιεκ στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Αλέξανδρος Μυλωνάς: «Μου αρέσει ο τρόπος που ο Βίσνιεκ κάνει να φαίνονται κωμικά τα απολύτως τραγικά.» - εικόνα 1

Πως φαίνεται αλήθεια ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός κλόουν;
Σε όλες τις εποχές ο κλόουν είναι μια μορφή που κινείται έξω από τις συμβάσεις. Ένα πλάσμα που έχει τα πόδια του στη γη και το κεφάλι του στον ουρανό. Δεν είναι ηθοποιός, δεν είναι χορευτής, δεν είναι μουσικός, είναι τα πάντα και τίποτα.
Ποιος συμβολισμός κρύβεται πίσω από την επιλογή αυτών των τριών παλαίμαχων κλόουν;
Όλοι οι ήρωες στο έργο υπερασπίζουν τη δική του προσωπική αλήθεια ο καθένας με απόλυτο πάθος. Ο Πεπίνο, ο κλόουν που ερμηνεύω εγώ πιστεύει πως είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός που η αξία του δεν αναγνωρίστηκε.
Το έργο αφήνει να φανεί μια υπαρξιακή αγωνία;
Η κοινή αγωνία είναι για το τέλος που πλησιάζει. Ο χρόνος που κυλά και που μας αφήνει πίσω.
Τι σας αρέσει στη δραματουργία του γαλλόφωνου Ρουμάνου συγγραφέα;
Δεν είχε τύχει να δω ή να διαβάσω Βίσνιεκ στο παρελθόν. Μου αρέσει ο τρόπος που κάνει να φαίνονται κωμικά τα απολύτως τραγικά. Είναι μια απόφαση να βλέπεις τον κόσμο μ’ αυτά τα μάτια. Το "Ζητείται Κλόουν Ηλικιωμένος" απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία στη Ρουμανία, την πατρίδα του συγγραφέα, επί εποχής Τσαουσέσκου, όπως και όλα τα έργα του. Ο ίδιος γράφει πως αυτό που ονομάζουν κάποιοι θέατρο του παραλόγου, ο ίδιος το έζησε τα χρόνια εκείνα στους δρόμους της πατρίδας του.
Μια συγκίνηση όπως αυτή του θεάτρου μπορεί να μας κινητοποιήσει;
Σε όλες τις περιπτώσεις που οι άνθρωποι συναντιούνται και μετέχουν σε κάτι, η συγκίνηση αυτής της συμμετοχής είναι η μόνη που μπορεί να μας κινητοποιήσει. Το θέατρο είναι φτιαγμένο για να κάνει ακριβώς αυτό.
Στο έργο συνυπάρχουν η κωμωδία, το γκροτέσκ και το παράλογο;
Στο έργο και θα γελάσετε - ελπίζουμε- και θα συγκινηθείτε και όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι αυτά πάνω στα οποία προσπαθούμε να ισορροπήσουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.