Αλέξανδρος Μυλωνάς: «Μου αρέσει ο τρόπος που ο Βίσνιεκ κάνει να φαίνονται κωμικά τα απολύτως τραγικά.»

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς απαντά σε έξι ερωτήσεις με αφορμή το ανέβασμα του έργου «Ζητείται κλόουν ηλικιωμένος» του Ματέι Βίσνιεκ στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Αλέξανδρος Μυλωνάς: «Μου αρέσει ο τρόπος που ο Βίσνιεκ κάνει να φαίνονται κωμικά τα απολύτως τραγικά.»

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς απαντά σε έξι ερωτήσεις με αφορμή το ανέβασμα του έργου «Ζητείται κλόουν ηλικιωμένος» του Ματέι Βίσνιεκ στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Αλέξανδρος Μυλωνάς: «Μου αρέσει ο τρόπος που ο Βίσνιεκ κάνει να φαίνονται κωμικά τα απολύτως τραγικά.» - εικόνα 1

Πως φαίνεται αλήθεια ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός κλόουν;
Σε όλες τις εποχές ο κλόουν είναι μια μορφή που κινείται έξω από τις συμβάσεις. Ένα πλάσμα που έχει τα πόδια του στη γη και το κεφάλι του στον ουρανό. Δεν είναι ηθοποιός, δεν είναι χορευτής, δεν είναι μουσικός, είναι τα πάντα και τίποτα.
Ποιος συμβολισμός κρύβεται πίσω από την επιλογή αυτών των τριών παλαίμαχων κλόουν;
Όλοι οι ήρωες στο έργο υπερασπίζουν τη δική του προσωπική αλήθεια ο καθένας με απόλυτο πάθος. Ο Πεπίνο, ο κλόουν που ερμηνεύω εγώ πιστεύει πως είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός που η αξία του δεν αναγνωρίστηκε.
Το έργο αφήνει να φανεί μια υπαρξιακή αγωνία;
Η κοινή αγωνία είναι για το τέλος που πλησιάζει. Ο χρόνος που κυλά και που μας αφήνει πίσω.
Τι σας αρέσει στη δραματουργία του γαλλόφωνου Ρουμάνου συγγραφέα;
Δεν είχε τύχει να δω ή να διαβάσω Βίσνιεκ στο παρελθόν. Μου αρέσει ο τρόπος που κάνει να φαίνονται κωμικά τα απολύτως τραγικά. Είναι μια απόφαση να βλέπεις τον κόσμο μ’ αυτά τα μάτια. Το "Ζητείται Κλόουν Ηλικιωμένος" απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία στη Ρουμανία, την πατρίδα του συγγραφέα, επί εποχής Τσαουσέσκου, όπως και όλα τα έργα του. Ο ίδιος γράφει πως αυτό που ονομάζουν κάποιοι θέατρο του παραλόγου, ο ίδιος το έζησε τα χρόνια εκείνα στους δρόμους της πατρίδας του.
Μια συγκίνηση όπως αυτή του θεάτρου μπορεί να μας κινητοποιήσει;
Σε όλες τις περιπτώσεις που οι άνθρωποι συναντιούνται και μετέχουν σε κάτι, η συγκίνηση αυτής της συμμετοχής είναι η μόνη που μπορεί να μας κινητοποιήσει. Το θέατρο είναι φτιαγμένο για να κάνει ακριβώς αυτό.
Στο έργο συνυπάρχουν η κωμωδία, το γκροτέσκ και το παράλογο;
Στο έργο και θα γελάσετε - ελπίζουμε- και θα συγκινηθείτε και όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι αυτά πάνω στα οποία προσπαθούμε να ισορροπήσουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).

Για την Kat Valastur, ο χορός είναι μια πράξη ελευθερίας και επαναπροσδιορισμού

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Kat Valastur μιλά για το έργο της "Dive into You", τη συμμετοχή της στο 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την πορεία της στο εξωτερικό, τη σχέση σώματος-χώρου και τους καλλιτέχνες που την εμπνέουν.