"Εγώ;": Ένας καταιγιστικός μονόλογος για το πώς ο πόλεμος διαβρώνει την ψυχή

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το μυθιστόρημα του Πέτερ Φλαμ.

Εγώ;

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του Πέτερ Φλαμ "Εγώ;". Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που φανερώνει, μέσα από έναν καταιγιστικό εσωτερικό μονόλογο, το πώς ο πόλεμος διαβρώνει την ανθρώπινη ψυχή. Διαβάστε την περίληψή του στη συνέχεια.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Χανς, ένας καταξιωµένος χειρουργός, επιστρέφει από τα πεδία των µαχών του Α΄ Παγκοσµίου Πολέµου στο σπίτι του, ή µάλλον σε αυτό που υποτίθεται πως ήταν κάποτε το σπίτι του. Όσα έζησε στο µέτωπο έχουν καταστρέψει οριστικά τις βεβαιότητές του, αφήνοντάς του ανεξίτηλη µια αίσθηση αποξένωσης. Η γυναίκα του η Γκρέτε, όπως και οι φίλοι του, τον αναγνωρίζουν, και τη δουλειά του την εκτελεί αξιόπιστα. Μόνο ο σκύλος του µοιάζει να διαισθάνεται κάτι παράξενο. Μήπως τελικά ο πόλεµος έχει µετατρέψει τον Χανς σε κάποιον άλλο; Ή πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο, που έχει παρεισφρήσει στη ζωή του Χανς;

Το 1926 που κυκλοφόρησε το Εγώ;, το πρώτο λογοτεχνικό έργο του Πέτερ Φλαμ, συνάντησε αναπάντεχη επιτυχία. Ο ξέφρενος εσωτερικός µονόλογος επιτρέπει την καταβύθιση στον εσωτερικό κόσµο του πρωταγωνιστή Χανς και καθιστά αυτό το σύντοµο αλλά γεµάτο δύναµη µυθιστόρηµα µια σηµαντική –ιδίως για την εποχή µας– εκ νέου ανακάλυψη που δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέµου στον ανθρώπινο ψυχισµό.

Ένα µυθιστόρηµα που θέτει διαδοχικά ερωτήµατα στους αναγνώστες του. Είµαστε αυτό που ισχυριζόµαστε ότι είµαστε; Μας κάνουν τα βιώµατά µας να γίνουµε άλλοι ή καταφέρνουµε, παρά τις αντιξοότητες, να διατηρήσουµε τον δικό µας εσωτερικό πυρήνα;

Διαβάστε Επίσης



 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Γκρέγκορυ Τζουσντάνις συζητά για το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη

Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες" του ΕΛΙΒΙΠ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2026

Δύο νέες εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus στη Θεσσαλονίκη

Οι εκθέσεις "Martial Raysse. Sinéma" και "Ευρωπαϊκή Pop. Η μάχη των ρεαλισμών και των αφηγήσεων" είναι ένας καλός λόγος για ταξίδι στη συμπρωτεύουσα.

Τρεις καλλιτέχνες "εκθέτουν" το μεσημέρι ως απολεσθέντα χρόνο

Ο Παναγιώτη Κεφαλά, η Νικόλ Οικονομίδου και ο Θάνος Φούντας εξετάζουν τη φύση του χρόνου, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως στοιχείο "ήδη εγγεγραμμένο στο υλικό".

Το ΕΛΙΒΙΠ γιορτάζει με μια έκδοση την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πρόκειται για ένα βιβλίο-αφιέρωμα, σε δίγλωσση έκδοση, για μεταφράστριες και μεταφραστές και παρουσιάζει 29 διαδρομές προς την ελληνική γλώσσα.

Όλα όσα μας περιμένουν αυτόν το μήνα στο ΕΜΣΤ

Απ' όλα έχει ο δεύτερος μήνας του έτους στο ΕΜΣΤ, που παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, εκδόσεων και εκδηλώσεων.

Το Μόναχο φωνάζει "Αντιφασισμός: Tώρα" και η Αθήνα παίρνει σειρά

Bρεθήκαμε στο εναρκτήριο διήμερο του δι-εθνικού προγράμματος "Αντιφασισμός: τώρα" ("Antifascism: Now) από το "Lothringer 13 Halle" και Goethe-Institut πριν αυτό ενεργοποιηθεί και στην Αθήνα και αναμεταδίδουμε.

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη μετά από 30 χρόνια

Θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά έως τις 24 Μαΐου σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ενός πολυσύνθετου καλλιτέχνη.