Τι έρχεται τον Μάρτιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ιδιαίτερες παραστάσεις και αφιερώματα για την Ημέρα της Γυναίκας και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Μουσείο Μαρία Κάλλας

Η άνοιξη ξεκινά στο Μουσείο Μαρία Κάλλας με ιδιαίτερες παραστάσεις και αφιερώματα για την Ημέρα της Γυναίκας και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το τελευταίο Σάββατο του μήνα, μια ξενάγηση προσκαλεί το ενήλικο κοινό σε ένα ταξίδι στον κόσμο της Κάλλας, ενώ κάθε Πέμπτη, άτομα άνω των 65 ετών ανακαλύπτουν τη μαγεία του μουσείου μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις. Παράλληλα, οι Κυριακές στο Μουσείο συνεχίζονται, φέρνοντας μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στη μουσική και την τέχνη μέσα από πρωτότυπα, διαδραστικά οικογενειακά προγράμματα.

Γένους Θρυλικού | Μουσικοθεατρικό αναλόγιο | Σάββατο 08 Μαρτίου

Το μουσείο μιας γυναίκας θρύλου υποδέχεται γυναικείες προσωπικότητες "γένους θρυλικού".

Γένος θρυλικού

Τι σχέση έχει η Μαρία Κάλλας με την Μαρίκα Κοτοπούλη, την Καλλιρρόη Παρρέν, την Μarie Curie ή την Coco Chanel; Είναι βεβαίως όλες "γένους θρυλικού". Ένα πρωτότυπο μουσικοθεατρικό αναλόγιο "γένους θρυλικού" βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και μουσικό άλμπουμ της Ευσταθίας θα λάβει χώρα στο Μουσείο Μαρία Κάλλας την ημέρα της γυναίκας, Σάββατο 8 Μαρτίου.

Το πολυδιάστατο αυτό έργο της τραγουδοποιού και συγγραφέως κινείται σε συγκεκριμένο θεματικό άξονα: Τραγούδια για εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες του 19ου και του 20ου αιώνα, αγωνίστριες που έκαναν τη δική τους επανάσταση, η κάθε μία στο αντικείμενό της αφήνοντας βαθύ το αποτύπωμά τους στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού.

Συμμετέχουν: Μιμή Ντενίση, Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης, Ζωή Ναλμπάντη
Τραγούδι: Ευσταθία, Πιάνο: Χάρης Μπότσης, Βιολί: Μελίνα Ντελίκου, Τραγούδι - φωνητικά: Angela Fabre

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Μουσείο Μαρία Κάλλας | Παρασκευή 21 Μαρτίου

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, πρώτη ημέρα της Άνοιξης, και υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα για την ποίηση και την τέχνη.

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025, η καταξιωμένη ηθοποιός θα δώσει φωνή στη Μαρία Κάλλας, μέσα από τις επιστολές* της προς σημαντικούς ανθρώπους της ζωής της. Από τα γράμματά της προς τον μαέστρο Tullio Serafin, τον δικηγόρο της Augusto Caldi-Scalcini, τον πρόεδρο του Ωδείου Αθηνών Αριστείδη Κυριακίδη, τον σύζυγο της Battista Meneghini, την καθηγήτρια Elvira de Hidalgo και τον Αριστοτέλη Ωνάση, φαίνεται να ξεδιπλώνεται το προσωπικό της σύμπαν: το πάθος για την τέχνη, οι εσωτερικές συγκρούσεις, οι θρίαμβοι και οι απώλειες. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με απαγγελία ποιημάτων μεγάλων ποιητών.

Η εκδήλωση συνδυάζει την ποίηση με την προσωπική αφήγηση, φωτίζοντας την Κάλλας όχι μόνο ως ιέρεια της όπερας, αλλά και ως μια γυναίκα που έζησε μια σχεδόν "ποιητική" ζωή – με φως, ένταση, και αφοσίωση.

Ξενάγηση για ενήλικες | Σάββατο 29 Μαρτίου

Ξεναγήσεις Μουσείο Μαρία Κάλλας

Το Σάββατο 29 Μαρτίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας πραγματοποιεί ξενάγηση για ενήλικες -μια μοναδική ευκαιρία για τον καθένα να συνδεθεί με την τέχνη και την ιστορία της κορυφαίας υψιφώνου.

Μέσα από μια διαδρομή βιωματικής εμπειρίας, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τον κόσμο της όπερας και της μεγάλης ντίβας, Μαρίας Κάλλας. Οπτικοακουστικά μέσα, ηχητικά τεκμήρια, ιστορικά ντοκουμέντα και νέες τεχνολογίες συνδυάζονται, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στην καλλιτεχνική της κληρονομιά.

Δωρεάν ξεναγήσεις για άτομα άνω των 65 ετών | Κάθε Πέμπτη του Μαρτίου

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, τις Πέμπτες του Μαρτίου, προσφέρει μέσα στην τιμή του εισιτηρίου δωρεάν ξενάγηση στους επισκέπτες άνω των 65 ετών, προσκαλώντας τους να βιώσουν τη μουσειακή εμπειρία και να ανακαλύψουν τη μεγάλη σοπράνο αλλά και την τέχνη της όπερας.

MCM KIDS // Νέοι Δημιουργοί στο Μουσείο Μαρία Κάλλας: Ο Εαυτός Μου | Κυριακή 9 Μαρτίου

"Ο Εαυτός μου” εμπνέεται από την έντονη προσωπικότητα και την αυτοέκφραση της Μαρίας Κάλλας, που ήταν γνωστή για την μοναδική της ταυτότητα και την δύναμη της παρουσίας της στη σκηνή. Μέσα από τη μουσική, η Κάλλας κατάφερε να εκφράσει και να εξελίξει τον εαυτό της, και το πρόγραμμα αυτό προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά και γονείς να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και να εκφραστούν δημιουργικά. Με τη καθοδήγηση της δημιουργού, παιδιά και γονείς θα συνθέσουν χωρίς τη γνώση της μουσικής παιδείας, μικρά μουσικά κομμάτια που εκφράζουν την προσωπική τους ταυτότητα, εμπνευσμένα από τη προσωπικότητα της Μαρία Κάλλας, . Θα πειραματιστούν με ήχους, ρυθμούς και τη φωνή τους, δημιουργώντας έργα που αποτυπώνουν την προσωπική τους ιστορία. Οι συνθέσεις τους θα ηχογραφηθούν σε μορφή MP3, προσφέροντάς τους ένα αναμνηστικό από την εμπειρία της μουσικής έκφρασης και αυτογνωσίας. Το πρόγραμμα ενισχύει τη χαρά της προσωπικής δημιουργίας και την εξερεύνηση της ταυτότητας, φέρνοντας ταυτόχρονα μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στην τέχνη και την αυτοέκφραση μέσα από τη δύναμη της Μουσικής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από τη Μαρκέλλα Σκούρτη.

MCM BABIES // Γνωριμία με το πιάνο και τα χρώματα | Κυριακή 9 Μαρτίου

Μέσα από απλές και παιχνιδιάρικες δραστηριότητες, τα βρέφη θα έρθουν σε επαφή με το πιάνο, εξερευνώντας τους ήχους και τις νότες του με έναν τρόπο που ενθαρρύνει τη μουσική αντίληψη και τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδια που προάγουν την αλληλεπίδραση με τα πλήκτρα του πιάνου, καθώς τα βρέφη ακούν και βιώνουν τις διαφορετικές ηχητικές αποχρώσεις που μπορεί να παράγει το όργανο. Μέσα από την κίνηση, την παρατήρηση και τον ήχο, οι μικροί συμμετέχοντες αναπτύσσουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν βασικούς ήχους και ρυθμούς, ενώ οι γονείς συμμετέχουν ενεργά στην εμπειρία, ενισχύοντας τη σύνδεση με τη μουσική και την τέχνη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μαρία Κάλλας

Μητροπόλεως 44, Κέντρο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

1945: Το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γίνεται αφορμή για έκθεση στο Καπνεργοστάσιο

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από το τέλος του πολέμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/12/2025

Τα απομεινάρια αποκτούν δεύτερη ζωή στην ατομική έκθεση της Ελένης Παπάζογλου

Στην έκθεση "Proposing Everything Twice" δίνεται χώρος και χρόνος σε όσα μένουν στη σκιά του στούντιο.

Πως συνδέεται ένα εργαστήριο σχεδιασμού ήχου με έννοιες των Gilles Deleuze και Félix Guattari;

Στο δεύτερο workshop της σειράς του "InnerLand Project" ο Δημήτρης Μενεξόπουλος εμπλέκει την φιλοσοφία στη δημιουργία ηλεκτρονικής μουσικής.

Το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός υποδέχεται τη Μαίρη Συνατσάκη

Meat and greet με την επιχειρηματία, content creator και παρουσιάστρια στις 13 Δεκεμβρίου.

"Merry and Red" διάθεση στη νέα ομαδική έκθεση της Γκαλερί Σκουφά

Ωδή στο πιο λαμπερό και εμβληματικό χρώμα της εποχής.

Αναλόγιο ποίησης και μουσικό live για την Παλαιστίνη

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος "Αλτάι" φιλοξενεί την εκδήλωση "Το όνομά σου Παλαιστίνη", που περιλαμβάνει αναλόγιο με αναγνώσεις ποιητών από την σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπό γενοκτονία χώρα καθώς και μίνι συναυλία με παλαιστινιακές μελωδίες.

Στις Εκδόσεις Ψυχογιός με νέο μυθιστόρημα ο Απόστολος Δοξιάδης

Tο μυθιστόρημα του συγγραφέα με τίτλο "Γαλανόσκυλος" αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2026.