Είναι απειλή για τις τέχνες η είσοδος του ψηφιακού κόσμου; Ένα βιβλίο απαντά

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Νήσος το βιβλίο της Βασιλική Λαλιώτη "Στα ίχνη της ανθρώπινης φύσης | Ψηφιακή επιτέλεση και μετανθρωπισμός".

Στα ίχνη της ανθρώπινης φύσης

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Νήσος το βιβλίο της Βασιλική Λαλιώτη "Στα ίχνη της ανθρώπινης φύσης | Ψηφιακή επιτέλεση και μετανθρωπισμός". Διαβάστε περισσότερα για το δοκίμιο στη συνέχεια.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γιατί η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιτελεστικές τέχνες, όπως το θέατρο, η μουσική, η performance art, θεωρείται συχνά απειλητική για τη ζωντανότητά τους, δηλαδή για τη φυσική ενσώματη παρουσία καλλιτεχνών και κοινού στον ίδιο φυσικό χώρο και χρόνο; Διερευνώντας τη συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από αυτό το ερώτημα, η συγγραφέας διαπιστώνει ότι οι απόψεις που διατυπώνονται στο πεδίο των σπουδών επιτέλεσης (και άλλα συναφή αντικείμενα), μολονότι πολλές και διαφορετικές, είναι συνήθως θεμελιωμένες στο δίπολο πραγματικότητα-δυνητικότητα, και εγκλωβισμένες στις αντιφάσεις που προκύπτουν από αυτό.

Η συζήτηση φανερώνει μια αγωνία, η οποία αφορά όχι την οντολογία της επιτέλεσης, αλλά την οντολογία του ανθρώπου, και ανακυκλώνει, στα σύγχρονα τεχνοπολιτισμικά συμφραζόμενα, προβλήματα (επιστημολογικά, ηθικά και πολιτικά) που συνδέονται με το γνωστό δίπολο φύση-πολιτισμός. Το βιβλίο αξιοποιεί προβληματισμούς ανθρωπολόγων, το έργο των οποίων εντάσσεται (ρητά ή άρρητα) κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, σε ποικίλα ρεύματα του μετανθρωπισμού, και προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο κατανόησης της ψηφιακής επιτέλεσης: ως πεδίο ανάδυσης νέων ενσώματων υποκειμένων, τα οποία συγκροτούν και κατοικούν νέους χώρους και χρόνους, και συνεπώς αμφισβητούν περαιτέρω, στο επίπεδο τόσο της ζώσας και βιωμένης εμπειρίας όσο και της γνώσης αυτής της εμπειρίας, επίμονες βιολογικές και ουσιοκρατικές εννοιολογήσεις του ανθρώπου και της φύσης (του).

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βασιλική Λαλιώτη σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Ντάραμ. Έχει διδάξει στο ΕΑΠ και στο ΕΚΠΑ (Τμήμα Μουσικών Σπουδών) όπου σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας της επιτέλεσης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν τη μελέτη επιτελεστικών τεχνών όπως η μουσική και το θέατρο: τη συγκρότηση εθνικών/εθνοτικών ταυτοτήτων και τις πολιτικές της μνήμης, τη μετανάστευση, τη δημοφιλή κουλτούρα, τη σχέση μεταξύ της (μεθ)οριακότητας και της ενσυνειδητότητας ως συλλογικής πρακτικής. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει σε ερωτήματα που θέτουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στο πεδίο των επιτελεστικών τεχνών και στην ανάδειξη της συμβολής της ανθρωπολογίας στη μελέτη αυτού του πεδίου. Έχει επιμεληθεί τον τόμο Ψηφιακές τεχνολογίες και τέχνες (2022), είναι συγγραφέας των βιβλίων Το σάουντρακ της ζωής μας. Σύγχρονα θέματα στη μελέτη της δημοφιλούς μουσικής (2016) και "…γιατί κυλά στο αίμα μας". Από το αρχαίο δράμα στο φλαμένκο. Επιστρέφοντας την ανθρωπολογία στο πεδίο της εμπειρίας (2010, συσσυγγραφή), και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις εκθέσεις που πρέπει να δεις πριν κατεβάσουν αυλαία

Πρωτότυπα εγχειρήματα από γυναίκες εικαστικούς και μία ομαδική έκθεση που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/09/2025

"Οι μεταλλάξεις": Νέο σουρεάλ και χιομοριστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Carnivora

Ο Χόρχε Κομενσάλ αφηγείται την παράδοξη ιστορία ενός δικηγόρου που δεν μπορούσε πια να μιλήσει εξαιτίας μιας αρρώστιας κι έτσι ανατράπηκε η ζωή του.

"Spiritus Loci": Πώς εξερευνάς την "επιδερμίδα" του τοπίου;

Γλυπτικά και ζωγραφικά έργα διερευνούν την εννοιολογική κατασκευή του τοπίου.

Τρεις συγγραφείς μιλούν για τη ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη

Με αφορμή την έκθεση "Χρώμα Κόκκινο" στην γκαλερί Citronne.

"Soft Walls": Ένα πολυεπίπεδο πρότζεκτ αφιερωμένο στη φωτογραφία

Η φωτογραφική ομάδα blink παρουσιάζει το αποτύπωμα μιας τριετούς φωτογραφικής διαδικασίας.

Τι δεν θα χάσουμε στο πρώτο τριήμερο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Συναυλία με τους Vanila Swing, πάρτι, δραστηριότητες για παιδιά όπως παράσταση μάγου και έκθεση Playmobil, και όλα όσα κάνουν άχαστο το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ 5-7/9.

Μία διεθνής έκθεση τέχνης κάνει στάση στο St. George Lycabettus

Το "Crosslines" για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Global Tour 2025- Europe.