Μιλώντας για τον "Οριενταλισμό" στο Επί Λέξει

Το βιβλιοπωλείο θα φιλοξενήσει στον χώρο του την παρουσίαση της τελευταίας έκδοσης του βιβλίου-ορόσημο του Έντουαρντ Σάιντ.

Οριενταλισμός

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στις 6:30 μ.μ., στον χώρο του βιβλιοπωλείου Επί Λέξει (Ακαδημίας 32) θα παρουσιαστεί  η τελευταία έκδοση του βιβλίου "Οριενταλισμός" του Έντουαρντ Σάιντ (εκδόσεις Σάλτο, μετάφραση: Φώτης Τερζάκης). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 

Αντώνης Χατζηκυριάκου, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου
Φώτης Τερζάκης, Συγγραφέας, δοκιμιογράφος
Κώστας Λιβιεράτος, Συγγραφέας, εκδότης
Κάρολ Σανσούρ, Ποιήτρια και ιδρύτρια της Dounias

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Λίγα θεωρητικά έργα σημάδεψαν τόσο βαθιά τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα όσο ο "Οριενταλισμός" του αμερικανοπαλαιστίνιου διανοητή Έντουαρντ Σάιντ.

Από το 1978 που εκδόθηκε για πρώτη φορά, το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες κι έχει γίνει έργο-ορόσημο για τους μελετητές της συγκριτικής λογοτεχνίας, των Επιστημών του Ανθρώπου γενικά, και για τους ιστορικούς της αποικιοκρατίας. Ο Σάιντ, θέτοντας στο μικροσκόπιο τους τρόπους με τους οποίους έχει αναπαρασταθεί η αραβομουσουλμανική Ανατολή στη δυτική λογοτεχνία των τελευταίων αιώνων, αλλά και σε άλλους παράλληλους λόγους -επιστημονικούς, γεωγραφικούς, διοικητικούς, κλπ.- που αναπτύσσονται σταθερά από τις δυτικές αποικιοκρατικές δυνάμεις την εποχή της παγκόσμιας επέκτασής τους, έδειξε πώς η "Δύση" σφυρηλατεί την ίδια της την ταυτότητα μέσ' από την κατασκευή του "αρνητικού" της: μιας πλαστά ομοιογενούς και παραπλανητικά υποτιμητικής εικόνας της "Ανατολής", τέτοιας που να δικαιολογεί την υπεροχή και την κυριαρχία του "λευκού ανθρώπου".

Έθεσε ταυτόχρονα ευρύτερου ενδιαφέροντος ερωτήματα, όπως: Με ποια κριτήρια συγκροτήθηκε ο λεγόμενος "δυτικός λογοτεχνικός κανόνας"; Τι καθόρισε την επιβολή της αγγλικής ως παγκόσμιας γλώσσας; Τι συνδέει τις κειμενικές λειτουργίες της αναπαράστασης με τις πολιτικές λειτουργίες της εκπροσώπησης; Από την προβληματική του γεννήθηκε ένας ολόκληρος ακαδημαϊκός κλάδος των ημερών μας, οι λεγόμενες Μετααποικιακές Σπουδές.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Κωνσταντίνος Σακελλαρίου μάς ταξιδεύει στη "Χώρα της Αμφιλογίας"

Ένας νέος καλλιτέχνης που δίνει στις σουρεαλιστικές φόρμες μια νέα προοπτική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2026

Φεβρουάριος με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής

ECHO Rising Stars, Μανώλης Μητσιάς, Άμλετ, ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού αλλά και samba με τους Quilombo μας περιμένουν στο πρόγραμμα αυτού του μήνα.

Μια καλλιτεχνική εγκατάσταση για το δημόσιο χώρο βρίσκει καταφύγιο στην Τοσίτσα 3

Το Dream State μεταμορφώνει το κτίριο σε έναν ζωντανό οργανισμό που αναπνέει, κοιμάται και ονειρεύεται - ανοιχτά, δημόσια, αδιάκοπα.

Φεβρουάριος στην Εθνική Πινακοθήκη με πολλές εκπλήξεις

Εκθέσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις περιμένουν τους επισκέπτες του μουσείου.

Λίγο έμεινε για να δεις αυτές τις εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Finissage για δύο εικαστικά πρότζεκτ που εγκαινιάστηκαν τον Νοέμβριο στο μουσείο.

Πώς θα σας φαινόταν να επισκεφτείτε δύο μουσεία της Αθήνας μέσα σε μια νύχτα;

Αν αγαπάτε τα μυστήρια, τότε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου σας περιμένει μια μοναδική εμπειρία στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Μουσείο Μαρία Κάλλας.

"Η ζωγραφική ως εννοιολογικό μέσο" το θέμα των ομιλιών στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Οι ομιλίες θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στα αγγλικά, είναι δωρεάν για το κοινό και θα επισφραγιστούν με την έκδοση "Conversations Vol. II".