Ένα σημαντικό αφιέρωμα για τον Φραντς Κάφκα εγκαινιάζεται στη Νέα Υόρκη

Το The Morgan Library & Museum φιλοξενεί πλούσιο αρχειακό υλικό από τη Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν.

Φραντς Κάφκα © The Morgan Library & Museum

Από 22 Νοεμβρίου 2024 έως 13 Απριλίου 2025, το The Morgan Library & Museum στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει έκθεση για τον Φραντς Κάφκα, με χειρόγραφα, επιστολές, ημερολόγια και φωτογραφίες που αφορούν τον σπουδαίο δημιουργό. Το πλούσιο αρχειακό υλικό είναι δανεισμένο από τη Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν της Οξφόρδης, στης οποίας τη συλλογή βρίσκεται και το αρχικό χειρόγραφο της εμβληματικής "Μεταμόρφωσης". 

Στην έκθεση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, γράμματα και καρτ ποστάλ που ο Κάφκα έστελνε στην αδελφή του, Ottla, καθώς και τα προσωπικά του ημερολόγια, στα οποία συχνά έγραφε και τα λογοτεχνικά του κείμενα, όπως τη "Δίκη". Το αφιέρωμα παρουσιάζει επίσης σχέδια του συγγραφέα και οικογενειακές φωτογραφίες.

Παράλληλα η έκθεση εξετάζει την κληρονομιά του Κάφκα, από τα περίπλοκα χειρόγραφά του μέχρι τη μεταθανάτια δόξα του, αλλά και την επιρροή του στον κόσμο των τεχνών. Έτσι, το μουσείο εκθέτει και επιλεγμένα έργα ιστορικών καλλιτεχνών, όπως το πορτραίτο του Κάφκα από τον Άντι Γουόρχολ, το οποίο ήταν μέρος της σειράς "Ten Portraits of Jews of the Twentieth Century" (1980).

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Depression Era": Ένα βιβλίο αποτυπώνει την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης

Ο τόμος θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ρομάντσο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/12/2025

Bazaar Κεραμικών Reloaded!

Παράταση για το παζάρι κεραμικών στο Vlastaris Antiques με νέες αφίξεις σε μοναδικά κομμάτια από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο του 19ου και 20ού αιώνα.

"L’Infini terrible": Η σαγηνευτική φρικαλεότητα στην τέχνη του Χρήστου Οικονόμου

Η πρώτη ατομική παρουσίαση του καλλιτέχνη στη Roma Gallery.

1945: Το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γίνεται αφορμή για έκθεση στο Καπνεργοστάσιο

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από το τέλος του πολέμου.

Τα απομεινάρια αποκτούν δεύτερη ζωή στην ατομική έκθεση της Ελένης Παπάζογλου

Στην έκθεση "Proposing Everything Twice" δίνεται χώρος και χρόνος σε όσα μένουν στη σκιά του στούντιο.

Πως συνδέεται ένα εργαστήριο σχεδιασμού ήχου με έννοιες των Gilles Deleuze και Félix Guattari;

Στο δεύτερο workshop της σειράς του "InnerLand Project" ο Δημήτρης Μενεξόπουλος εμπλέκει την φιλοσοφία στη δημιουργία ηλεκτρονικής μουσικής.