Δύο κορυφαία βιβλία της Shirley Jackson κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εφιαλτικές περιπέτειες και γοτθικές ιστορίες από τη θρυλική Αμερικανίδα συγγραφέα.

Shirley Jackson

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν στα ελληνικά δύο αριστουργηματικά βιβλία της Αμερικανίδας συγγραφέως Shirley Jackson.

"Η λοταρία και άλλες ιστορίες"

Μετάφραση: Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

Η λοταρία και άλλες ιστορίες Shirley Jackson

Στα άδυτα των σπιτιών μιας ήσυχης πόλης, το κακό καραδοκεί εκεί που δεν το περιμένεις. Μία από τις πιο εφιαλτικές συλλογές ιστοριών του 20ού αιώνα. 

Γνωστή ως πρωτοπόρος του σύγχρονου ψυχολογικού τρόμου, η Shirley Jackson, μια από τις μεγαλύτερες Αμερικανίδες συγγραφείς του 20ού αιώνα, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της τόσο στη λογοτεχνία όσο και στην ποπ κουλτούρα, καθώς βιβλία της έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Σε αυτά τα διηγήματα αποκαλύπτεται το λογοτεχνικό εύρος της Shirley Jackson, μιας απαράμιλλης στιλίστριας του τρόμου, που ξέρει πώς να παίζει μαεστρικά με το αλλό­κοτο, το φρικιαστικό αλλά και το αστείο, μιας παραμυθούς που το ταλέντο της "στοιχειώνει" τη λογοτεχνία μέχρι και σήμερα.

"Τα διηγήματα του βιβλίου προέρχονται από τις συλλογές "H λοταρία και άλλες ιστορίες" (1949) και Σκοτεινές ιστορίες (2016) και στην πλειοψηφία τους θυμίζουν στιγμιότυπα δίχως αρχή και τέλος, δίχως συμβατικά ικανοποιητική, τελεσίδικη κατάληξη. Οι εξηγήσεις αποφεύγονται, ιδίως όσον αφορά το παράδοξο στοιχείο· η Jackson δεν προσπαθεί να αναλύσει παρά μονάχα να ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο το ανοίκειο αλληλεπιδρά με το άτομο και το κοινωνικό σύνολο, για να δημιουργήσει γραμμές φυγής, αφορμές για αποξενώσεις των εμπλεκομένων από τη ληθαργική επήρεια του γνώριμου". -Από το σημείωμα του μεταφραστή

"Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο"

Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη

Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο Shirley Jackson

Το βιβλίο που σφράγισε την αναγέννηση του γκόθικ μυθιστορήματος στον 20ό αιώνα. Ένα αριστούργημα για την απομόνωση και την παράνοια. 

Η Μέρικατ Μπλάκγουντ ζει με τη μεγαλύτερη αδερφή της Κόνστανς και τον θείο Τζούλιαν. Μερικά χρόνια πριν, στο τεράστιο οικογενειακό σπίτι ζούσαν εφτά Μπλάκγουντ. Ένα τρομερό βράδυ όμως μια μοιραία δόση αρσενικού βρέθηκε στο βαζάκι με τη ζάχαρη. Η Κόνστανς αθωώθηκε για τους φόνους, αλλά η Μέρικατ θέλει να την προστατεύσει από την περιέργεια και την εχθρότητα των χωρικών. Κι έτσι οι τρεις τους περνούν ευτυχισμένοι τις μέρες τους σε απόλυτη απομόνωση. Μέχρι τη στιγμή που ο ξάδελφος Τσαρλς εισβάλλει στη ζωή τους, εποφθαλμιώντας όχι μόνο τη συμπάθεια της Κόνστανς αλλά και την περιουσία τους. Τα φυλαχτά της Μέρικατ δεν αρκούν για να διαφυλάξουν την εύθραυστη ηρεμία του σπιτιού και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τον διώξει. Το "Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο", αυτός ο περίτεχνος σκοτεινός λαβύρινθος, είναι ίσως το κορυφαίο επίτευγμα της λαμπρής καριέρας της Shirley Jackson.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Παράταση αιτήσεων για το νέο residency του Ιδρύματος Γ.& Α. Μαμιδάκη

Το Ίδρυμα Γ.& Α. Μαμιδάκη καλεί δημιουργούς και ερευνητές της Τέχνης, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας σε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας για έρευνα και συλλογική δημιουργία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/08/2025

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις τέσσερις εκθέσεις τέχνης

Ο Αύγουστος φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος του, μαζί με τέσσερις ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις.

Προσβασιμότητα και πυροπροστασία στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντος

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στη βελτίωση της περιήγησης, της ασφάλειας και της καθολικής προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο στο Γραμματικό.

Έφυγε από τη ζωή ο μαρξιστής στοχαστής Ευτύχης Μπιτσάκης

Διαβάστε την ανακοίνωση των εκδόσεων Άγρα για την απώλεια της σημαντικής πνευματικής μορφής καθώς και τη νεκρολογία του ΝΑΡ, του οποίου ήταν μέλος.

Οι νέες γκαλερί που ανανεώνουν την εικαστική σκηνή της Αθήνας

Μια λίστα με τους χώρους τέχνης που πρόσφατα άνοιξαν τις πόρτες τους και θα μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον την επερχόμενη σεζόν.

Στα Κανάρια δεν βγάζουν μόνο μπανάνες και ξενοδοχεία αλλά και ωραία λογοτεχνία

Δύο βιβλία, ο "Σουπερόσαυρος της Μέργερ ελ Μεγντάνι και "Η κοιλιά του Γαϊδάρου" της Αντρέα Αμπρέου από τις εκδόσεις Carnivora, μας ταξιδεύουν στα Κανάρια αλλιώς.

Η "Μπιενάλε της Γάζας" στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της γενοκτονίας

Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην παλαιστινιακή τέχνη.