Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ανοιχτά για το κοινό θα είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μνημείο Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς.

Μνημείο για Πέσοντες του Μπλόκου Κοκκινιάς

Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με ανοιχτά για το κοινό, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μνημείο Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς, προσκαλώντας τους πολίτες να επισκεφθούν αυτούς τους ιστορικούς χώρους ανήμερα της επετείου και να ανακαλύψουν από κοντά σημαντικά κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Οι χώροι θα είναι ανοιχτοί από τις 10.00 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης υπογραμμίζει: 

"Τιμούμε την Αντίσταση των Ελλήνων ανήμερα της επετείου με πράξεις μνήμης και σεβασμού. Και οι δυο ιστορικοί χώροι, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μνημείο Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς θα είναι ανοιχτοί για το κοινό ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και για τρεις ώρες θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια ουσιαστική αναδρομή στην ιστορία και να γνωρίσετε εκθέματα που αναδεικνύουν τη θυσία, την αλληλεγγύη και τον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία".

Στο Μνημείο Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102Α, 2104922587) ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα από την οποία πέρασαν οι προς εκτέλεση αγωνιστές, τον χώρο των αργαλειών του παλιού υφαντουργείου στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, τα αποτυπώματα των εξοστρακισμένων σφαιρών στους τοίχους, τις φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τα γλυπτά που φιλοτέχνησαν για το μνημείο ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής, δείγματα του γερμανικού οπλοστασίου και καλλιτεχνικές φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης. 

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας-Ρέντη (Π. Τσαλδάρη 185-187, 2104934838) φιλοξενούνται πλήθος ιστορικών κειμηλίων, πολεμικών τεκμηρίων και αρχειακού υλικού, ψηφίδες που ανασυνθέτουν την ηρωική περίοδο 1941-1944. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τη σημαία του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, δείγματα στρατιωτικής εξάρτυσης και οπλισμού των ανταρτών του ΕΛΑΣ,  στρατιωτικό υλικό, φωτογραφίες αγωνιστών και ηγετικών μορφών της αντίστασης, φωτογραφικό υλικό του ΕΛΑΝ, σπάνια χαρτογραφικά δεδομένα, εφημερίδες της εποχής και του αντιστασιακού τύπου, παρτιτούρες τραγουδιών της Αντίστασης, κείμενα που αποτυπώνουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εποχής, το καταστατικό της ΕΠΟΝ,  πολύγραφο, κούκλες από το κουκλοθέατρο του βουνού. Ακόμη, φιλοξενείται ο πίνακας του Θ. Στεφόπουλου Ο ΕΛΑΣ μετά τη μάχη. Το Μουσείο κοσμούν, επίσης, καλλιτεχνικές φωτογραφίες για την Αντίσταση του Σπύρου Μελετζή

Και στους δυο χώρους πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων, που περιλαμβάνουν αφήγηση ιστορικού, ξενάγηση και προβολή ντοκιμαντέρ. Διοργανώνονται, επίσης, εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ακόμη, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο YouTube ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο ιστορικό γεγονός του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Τα γυρίσματα έγιναν, μεταξύ άλλων χώρων, στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Οι επιμελητές της Μάντρας και του Μουσείου μιλούν για το Μπλόκο της Κοκκινιάς, και αφηγούνται την ιστορία ενός από τα πιο αιματοβαμμένα μπλόκα την περίοδο της Κατοχής.

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βραβείο Eisner για το graphic novel "Ο δρόμος"

Το κόμικ των εκδόσεων Anubis βραβεύτηκε από τον θεσμό που ξεχωρίζει τα καλύτερα αμερικανικά graphic novels.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/08/2025

"ανίΝ": Το πορτέτο μιας γυναίκας σε 32 ιστορίες

Κυκλοφορεί από τις ΑΩ Εκδόσεις το νέο βιβλίο της Όλγας Πατσούρα Λένη.

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δωρεάν είσοδος και ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του μουσείου.

Νέα εποχή για τις εμβληματικές "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου στη Θεσσαλονίκη

Οι διαδικασίες συντήρησης για το γνωστό, υδροκινητικό έργο θα ξεκινήσουν άμεσα.

Οι εκθέσεις που αξίζει να δεις πριν τελειώσει το καλοκαίρι

Οκτώ στάσεις σε γκαλερί και μουσεία της πόλης για να απολαύσουμε με την ησυχία μας όσες εκθέσεις δεν προλάβαμε μέσα στη χρονιά, αλλά και να "κρυφτούμε" από τον αφόρητο καύσωνα μέχρι να μας αποχαιρετήσει το καλοκαίρι.

"Η ιστορία της σεξουαλικότητάς μου": Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Νήσος

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Τόμπι Λακμάκερ, που έχει ως πρωταγωνίστρια μια νεαρή γυναίκα που δεν αισθάνεται καλά με τη θηλυκότητά της.

Αυτά είναι τα υποψήφια βιβλία για το Booker 2025

Ανακοινώθηκαν τα δεκατρία βιβλία της μακράς λίστας του σημαντικού βραβείου για την αγγλλόφωνη λογοτεχνία.