Μια οπτικοακουστική εγκατάσταση στα Εξάρχεια "μυρίζει βούτυρο"

Εύα Στεφανή, Κατερίνα Οικονομάκου και Ζάφος Ξαγοράρης διερευνούν τι σημαίνει να είσαι παιδί σε καιρό πολέμου.

μυρίζει βούτυρο Ζάφος Ξαγοράρης, ηχητική εγκατάσταση

Η Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το τμήμα Επικοινωνίας και Μ. Μ. Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζουν την οπτικοακουστική εγκατάσταση "Μυρίζει Βούτυρο!" που διερευνά τι σημαίνει να είσαι παιδί σε καιρό πολέμου. Η σκηνοθέτις Εύα Στεφανή, η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου και ο εικαστικός Ζάφος Ξαγοράρης καταγράφουν προσωπικές ιστορίες από τη γερμανική κατοχή. Πώς βίωσαν τα ελληνόπουλα το τραύμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ποιες μνήμες τα ακολουθούν μέχρι σήμερα; Πώς θα μπορούσε να ειπωθεί η ιστορία μιας ταραγμένης περιόδου μέσα από τις αισθήσεις των παιδιών; Ενενηντάχρονοι αφηγητές και αφηγήτριες ανακαλούν γεύσεις, ήχους, μυρωδιές, εικόνες των παιδικών τους χρόνων. Οι βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες τους διαλέγονται με σπάνια πλάνα του Άγγελου Παπαναστασίου από την Αθήνα της κατοχής από το Κινηματογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου, ενώ μία κινητή εγκατάσταση αναμεταδίδει, οξύνοντας ή συμπληρώνοντας, ήχους της προβολής.

Η εγκατάσταση φιλοξενείται στον χώρο Circuits + Currents (Ναυάρχου Νοταρά 13 & Τοσίτσα) και είναι επισκέψιμη 8-11 Οκτωβρίου, 5-8 μ.μ., 12 Οκτωβρίου 11 π.μ. - 2 μ.μ.. Τα εγκαίνια της εγκατάστασης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. Ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο υπεύθυνος του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Γιάννης Κοροδήμος θα μιλήσουν για την εμπειρία των παιδιών στα χρόνια της κατοχής, την ιστορία των αισθήσεων και τον Άγγελο Παπαναστασίου, τον μοναδικό Έλληνα που εν μέσω κατοχής κατάφερε να κινηματογραφήσει μέσα από ένα κονσερβοκούτι.

Η οπτικοακουστική εγκατάσταση "Μυρίζει Βούτυρο!" αποτελεί επιστέγασμα του προγράμματος Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο πόλεμος, η κατοχή και το παιδικό παιχνίδι που δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο μαρτυριών με την υποστήριξη της SNFPHI και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.  

Στο βίντεο εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά οι: Λελέ Βογιατζή, Γιαννης Βογιατζής, Δημήτρης Κονταργύρης, Αντέλα Κουκουμπάνη-Στεφανή, Θανάσης Λεβέντης, Βασιλική Μέντζου, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, Φρόσω Πρωτόπαππα, Τζένη Ρουσσέα, Μανιώ Σοφούλη-Κοντουμά, Αθηνά Σφυρή, Χαρίκλεια Τσαλίκη, Ελένη Φαρμάκη-Πατακιά, Lucy Nicholas Kacandes.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Circuits and Currents

Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"ανίΝ": Το πορτέτο μιας γυναίκας σε 32 ιστορίες

Κυκλοφορεί από τις ΑΩ Εκδόσεις το νέο βιβλίο της Όλγας Πατσούρα Λένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/08/2025

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δωρεάν είσοδος και ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του μουσείου.

Νέα εποχή για τις εμβληματικές "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου στη Θεσσαλονίκη

Οι διαδικασίες συντήρησης για το γνωστό, υδροκινητικό έργο θα ξεκινήσουν άμεσα.

Οι εκθέσεις που αξίζει να δεις πριν τελειώσει το καλοκαίρι

Οκτώ στάσεις σε γκαλερί και μουσεία της πόλης για να απολαύσουμε με την ησυχία μας όσες εκθέσεις δεν προλάβαμε μέσα στη χρονιά, αλλά και να "κρυφτούμε" από τον αφόρητο καύσωνα μέχρι να μας αποχαιρετήσει το καλοκαίρι.

"Η ιστορία της σεξουαλικότητάς μου": Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Νήσος

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Τόμπι Λακμάκερ, που έχει ως πρωταγωνίστρια μια νεαρή γυναίκα που δεν αισθάνεται καλά με τη θηλυκότητά της.

Αυτά είναι τα υποψήφια βιβλία για το Booker 2025

Ανακοινώθηκαν τα δεκατρία βιβλία της μακράς λίστας του σημαντικού βραβείου για την αγγλλόφωνη λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας του "Μικρού Πρίγκιπα" έγραψε για τη "Γη των ανθρώπων"

Το βιβλίο του συγγραφέα του οποίου τα ίχνη χάθηκαν (και δεν βρέθηκαν ποτέ) σαν σήμερα, 31/7, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.