Τα λονδρέζικα τοπία του Μονέ επιτέλους επαναπατρίζονται

Η Courtauld Gallery ετοιμάζει ένα σημαντικό αφιέρωμα με τα έργα που ο μεγάλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφισε στο Λονδίνο.

Κλοντ Μονέ © Shutterstock

Η έκθεση "Monet and London: Views of the Thames" της Courtauld Gallery σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα σημαντικό τμήμα έργων ζωγραφικής, τα οποία ο Κλοντ Μονέ έκανε στο Λονδίνο, θα παρουσιαστεί στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Μονέ (1840-1926) σχεδίαζε να παρουσιάσει μια έκθεση το 1905, αλλά, έχοντας ήδη πουλήσει 24 από τα έργα του, δεν μπορέσε να δανειστεί αρκετά για την έκθεση στο Λονδίνο. Δυσαρεστημένος με τους πίνακες του Τάμεση που του είχαν απομείνει, ο τελειομανής καλλιτέχνης ανέβαλε την έκθεση, η οποία τελικά δεν έγινε ποτέ. 

"Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να αναπαραστήσει το πρότζεκτ που σχεδίασε ο Μονέ", λέει η Karen Serres, η επιμελήτρια της έκθεσης. Το αφιέρωμα θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει τη σχέση του Μονέ με το Λονδίνο. Ο καλλιτέχνης αγαπούσε τα εφέ που δημιουργούσαν τα φώτα μέσα στην ομίχλη της πόλης, την οποία είχε δει για πρώτη φορά το 1870.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μουσείο Μπενάκη: Πώς ο Δημήτρης Πικιώνης σημάδεψε την ελληνική αρχιτεκτονική

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον Έλληνα αρχιτέκτονα εγκαινιάζεται σήμερα (22/10).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/10/2025

"Ατμόσφαιρες στα πόδια μου": Προβολές για τη βιωσιμότητα της Γης στην Ταινιοθήκη

Βίντεο προτείνουν νέους τρόπους κατανόησης της σχέσης του ανθρώπου με τη γη.

Εικαστικοί αποκαλύπτουν όσα δεν βλέπουμε στα παρασκήνια μιας καλλιτεχνικής παραγωγής

Το "remnants of ongoing activity" προβάλλει επισφαλείς και συχνά αόρατες συνθήκες ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ.

Διάλεξε το επόμενο έκθεμα του Μουσείου Μαρία Κάλλας

Το μουσείο γιορτάζει δύο χρόνια λειτουργίας και καλεί το κοινό να συμβάλλει ενεργά στη μόνιμή του έκθεση.

6 μεγάλες ληστείες σε μουσεία πριν από εκείνη του Λούβρου

Η Μόνα Λίζα, η Κραυγή και άλλα έργα τέχνης που έχουν πέσει θύματα ληστείας ανά τα χρόνια.

Ποιά είναι η Laila Gohar που θα μαγειρεύει συνεχώς επί τρία 24ωρα φασόλια

Η γκαλερί ARCH μένει ανοιχτή για 72 ώρες και μας καλεί σε Table for One με καλεσμένη την αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια που χρησιμοποιεί το φαγητό ως μέσο έκφρασης.

Η έκθεση-υπερθέαμα για τον Βαν Γκογκ ανοίγει σήμερα στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή

Το "Van Gogh: The Immersive Experience" είναι από τις εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.