"50 Women Over 50": Η ομορφιά της ωριμότητας μέσα από τον φακό της Βάνιας Τλούπα

Η έκθεση δίνει φωνή σε 50 μοναδικές γυναίκες άνω των 50 ετών, προβάλλοντας την αληθινή τους γοητεία και συναισθηματική δύναμη, ξεπερνώντας τα κοινωνικά στερεότυπα που σχετίζονται με την ηλικία.

Βάνια Τλούπα. 50 women over 50

H Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την έκθεση "50 women over 50" της φωτογράφου Βάνιας Τλούπα υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα διαρκέσει έως και τις 12 Οκτωβρίου 2024.

Η έκθεση φωτογραφίας αναδεικνύει 50 ξεχωριστές γυναίκες άνω των 50 ετών, δημιουργώντας έναν ύμνο στην κομψότητα, τη θηλυκότητα και την πληρότητα που συνοδεύουν την ωριμότητα. Κάθε πορτραίτο, απαλλαγμένο από φίλτρα και περιττά στοιχεία, αποτυπώνει την αληθινή γοητεία και τα συναισθήματα αυτών των γυναικών, καταρρίπτοντας τα κοινωνικά στερεότυπα που συχνά συνδέονται με την ηλικία. Μέσα από τον φακό της φωτογράφου, αυτές οι γυναίκες παρουσιάζονται με έναν τρόπο που υπερβαίνει τα στερεότυπα, φωτίζοντας την ομορφιά, την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση που αποκτούνται με τα χρόνια.

Όπως σημειώνει η φωτογράφος: "Η φωτογραφία πορτρέτου είναι μια πρόκληση για μένα, γιατί θέλω να δημιουργώ μια εικόνα που να προκαλεί αίσθηση, να βγάζει το συναίσθημα του ανθρώπου που κάθεται απέναντί μου αλλά και το δικό μου τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο φακός μου είναι εστιασμένος διαρκώς στον άνθρωπο. Αγαπώ τον άνθρωπο, αναζητώ την αλήθεια του μέσα από το βλέμμα, και από αυτή τη διαδικασία εξερευνώ και τον εαυτό μου. Έτσι επιτυγχάνεται το απόλυτο πορτρέτο για μένα. Μετά τα πενήντα, ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ με τη γυναίκα αυτής της ηλικίας και να προσεγγίσω τη γυναικεία φύση, με τη δική μου ματιά. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω ένα project-ύμνο στη σύγχρονη γυναίκα που να αποτελεί την πιο περίτρανη απόδειξη ότι η είσοδος στην ωριμότητα είναι για όλες εμάς η έναρξη ενός προκλητικού ταξιδιού με μια δική του γοητεία".

Η Βάνια Τλούπα είναι η πρώτη γυναίκα Λαρισαία φωτογράφος και κόρη του φωτογράφου με τον οποίο η Λάρισα έχει συνδέσει τη νεώτερη ιστορία της, Τάκη Τλούπα. Σπούδασε την τέχνη της φωτογραφίας στην Αθήνα και έπειτα δημιούργησε το δικό της studio στη Λάρισα, όπου και δραστηριοποιείται σήμερα. Παράλληλα, ασχολείται με τη συντήρηση και αρχειοθέτηση του έργου του πατέρα της, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό και να μπορεί να προβληθεί καλύτερα το πλούσιο έργο του.

Την έκθεση "50 women over 50" θα πλαισιώσει ανοιχτή συζήτηση στις 30 Σεπτεμβρίου, που θα προσεγγίζει ολοκληρωμένα τη γυναίκα των 50 plus. Μέσα από τη ματιά επαγγελματιών, επιστημόνων και, φυσικά, των ίδιων των γυναικών θα γίνει αναφορά σε καίρια και καθοριστικά ζητήματα γύρω από τον ρόλο των γυναικών σήμερα, τα γυναικεία πρότυπα, την ηλικιακή και έμφυλη περιθωριοποίηση, όπως και σε περιπτώσεις καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων στον εργασιακό χώρο. 

Εγκαίνια: 20/9 (7.30 μ.μ.)

Info: Ελληνοαμερικανική Ένωση | 20/9-12/10 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ.-2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Catwoman, η Maleficent και άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες σε μια έκθεση για τα όρια καλού-κακού

Την αμφιθυμία ανάμεσα στο καλό και το κακό μελετά ένας Ισπανός καλλιτέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/12/2025

ΥΠΠΟ: Νέα αφετηρία για τα μουσεία του 21ου αιώνα

Υποδομές, εργαλεία και διαδικασίες ώστε τα μουσεία να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα και στις προσδοκίες του αύριο.

Γιορτινά βιβλιοδώρα στο πωλητήριο του ΕΜΣΤ

Εκδόσεις εμπνευσμένες από τη συλλογή και τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου.

Χριστουγεννιάτικο art brunch σε ένα χώρο τέχνης στο Κουκάκι

Μία ξεχωριστή συνεργασία του DIMY και του Tales in Tiles experience store.

Όταν ονειρευτήκαμε ξανά στον παλιό κινηματογράφο "Αλφαβίλ"

Σαν να ξυπνάς από ένα επιδραστικό όνειρο φεύγεις από την έκθεση "everynight" που τελειώνει σήμερα προκαλώντας συναισθηματικές χαρτογραφήσεις της πόλης του χθες και του σήμερα που έχουν σημασία.

Silent Night με βουβό σινεμά στο ΕΜΣΤ

Χριστουγεννιάτικες προβολές στο CineFIX.

Λίνα Μενδώνη: "Η Ελλάδα αποκτά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που της αξίζει"

Εγκρίθηκαν οι προωθημένες μελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του ΕΑΜ.