Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση «Otherlands».

Otherlands, 2024, Ηραίο Περαχώρας ©ΒΑΣΩ ΠΑΡΑΣΧΗ
    

Το Σάββατο 20 Ιουλίου και την Κυριακή 21 Ιουλίου (7 μ.μ.), ο Atopos διοργανώνει δύο ηχητικές performance στο Ηραίο Περαχώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στο κλείσιμο της έκθεσης, ο Τζεφ Βάγγερ θα παρουσιάσει και θα ενεργοποιήσει ένα ηχητικό γλυπτό κατά τη διάρκεια της ζωντανής performance, εμβαθύνοντας στον ηχητικό χώρο του τοπίου μέσω ενός συγχρονισμού που θα προκύψει μεταξύ των ηχογραφήσεων πεδίου, του ηχητικού γλυπτού και της ανθρώπινης φωνής σε συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου, ενεργοποιώντας και υποστηρίζοντας μορφές σύγκρουσης, αντιπαράθεσης και πάλης μεταξύ φωνών, κραυγών και δονήσεων.

Η έκθεση προτείνει ένα χώρο κριτικής συνάντησης με το "άλλο": γλυπτά του Πέτρου Μωρή και έργα ηχητικής μυθοπλασίας του Jeph Vanger και της Σαβίνας Γιαννάτου διαπλέκονται σε μια αντήχηση όλων όσα υπάρχουν και υπήρξαν σε αυτή τη γη, ανθρώπινα και μη ανθρώπινα σώματα, αρχαιολογικά κατάλοιπα και γεωλογικά υλικά.

Χαμένες ιστορίες και συνδέσεις προαρχαϊκής ιστορίας και μυθολογίας διατηρούν μια άμεση σύνδεση με το υπέδαφος καθώς η έκθεση OTHERLANDS εξερευνά την ετερότητα στο βαθύ χρόνο, ως δομικό συστατικό των συγκρούσεων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε διαπολιτισμικό επίπεδο. Ο βαθύς χρόνος εγγράφεται μέσω της ολίσθησης των τεκτονικών πλακών και των ιχνοαπολιθωμάτων των λιθοφάγων ζώων στις ασβεστολιθικές κολώνες του αρχαιολογικού χώρου. Μέσα στον βαθύ χρόνο είμαστε σε θέση να επαναπροσδιορίσουμε ιστορικές και σύγχρονες συγκρούσεις, καθώς ενδίδουμε σε πιο αργές διαδικασίες δημιουργίας και αποδημιουργίας.Οι απροσδόκητες συναντήσεις με τα γλυπτά του Πέτρου Μώρη στον αρχαιολογικό χώρο και πάνω από την ακτή δημιουργούν μια διαδρομή που συνδέει τις απομυθολογικοποιημένες ιστορίες με το γεωπεριβάλλον.

OTHERLANDS 2024
©ΒΑΣΩ ΠΑΡΑΣΧΗ

Ενώ στο ανώτερο επίπεδο του αρχαιολογικού χώρου μέσα από την ηχητική μυθοπλασία του Τζεφ Βάγγερ και της Σαβίνας Γιαννάτου δημιουργείται μια τοποθετημένη και ενσώματη πρακτική ακρόασης που παρέχει βαθύτερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα και τις επιδράσεις του τοπίου.

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η Στέφη Στούρη σε συνεργασία με τον Atopos.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεάν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στις 24 και στις 30 Δεκεμβρίου η ομορφιά της αρχαίας τέχνης πρωταγωνιστεί σε δημιουργικές δραστηριότητες, αφηγήσεις και κλασικές μελωδίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/12/2025

Φέτος τις γιορτές επισκεπτόμαστε ξανά αγαπημένα μουσεία

Στάσεις στα μεγάλα μουσεία της πόλης για να ανακαλύψουμε θρυλικούς καλλιτέχνες και να έρθουμε σε επαφή με ιδιαίτερα πρότζεκτ σύγχρονης τέχνης.

Έργα του Ηλία Παπαηλιάκη κοσμούν το Μουσείο Βορρέ

Η έκθεση παρουσιάζεται ο πλαίσιο του προγράμματος Τhe 365 Project.

Έλληνες καλλιτέχνες του χθες και του σήμερα σε μία γιορτινή έκθεση

Η τελευταία έκθεση του έτους από την αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος- Δεξαμενή".

Hot Wheels: Τέλος εποχής για την επιδραστική γκαλερί σε Αθήνα και Λονδίνο

Όσα ανακοίνωσαν οι ιδιοκτήτες για το κλείσιμο του χώρου τέχνης.

Δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση "Λίλα Ντε Νόμπιλι, Υλικά Ονείρων"

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης Ερρίκο Σοφρά.