"Spe Meliore Moriendi": Ένα δημιουργικό πάντρεμα εικαστικών, περφόρμανς και μουσικής

Η σύνθετη δράση τέχνης του Μάριου Φούρναρη αποτελεί μέρος της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Spe Meliore Moriendi

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μάριος Φούρναρης παρουσιάζει την Κυριακή 30 Απριλίου στον κήπο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ελευσίνας το διαθεματικό έργο/δράση με τίτλο "Μυστήριο 92 Spe Meliore Moriendi". Μία διακαλλιτεχνική συνέργεια εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής σε συνεργασία με τους μουσικούς Γεωργία Μπαλαμπίνη και Mislav Režić. 

Το έργο θέτει στο προσκήνιο το εφήμερo της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την αντίστιξη συμβολικών αναπαραστάσεων του μυθικού κόσμου και της αναγέννησης. Η καλλιτεχνική πρόταση συμπεριλαμβάνει τρία μέρη: το γλυπτικό περιβάλλον, την περφόρμανς και τη μουσική. 

Spe Meliore Moriendi

Οι γλυπτικές εγκαταστάσεων του Μάριου Φούρναρη, οι οποίες παραπέμπουν στη φύση και τις συνθετικές δομές κατοικίας του προγλωσσικού κόσμου, συνθέτουν νοηματικά το πλαίσιο μιας μετάβασης στη διαπολιτισμική και διανθρώπινη αξία του μύθου, μέσω του στοιχείου του Άλλου του μη δυτικού. Το αισθητικό αποτέλεσμα των γλυπτικών συνθέσεων εμφανίζεται ως αντιπαραβολή στο νοηματικό περιεχόμενο του πλαισίου της αγγλικής αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της συναυλίας. 

Η Γεωργία Μπαλαμπίνη και ο Mislav Režić παρουσιάζουν ένα μουσικό έργο, που ξεπερνά τα όρια της κλασικής σύνθεσης συνδυάζοντας φωνή και ηλεκτρική κιθάρα, ένα όργανο πιο γνωστό από τη ροκ ή την τζαζ μουσική. Το μουσικό πρόγραμμα, που αποτελείται από έργα των John Dowland (1563 – 1626) και Henry Purcell (1659 - 1695), παρουσιάζεται σε ένα νέο σύγχρονο φως με τη χρήση διαφόρων ηχητικών εφέ κιθάρας, βρόχους και αυτοσχεδιασμούς φωνής και κιθάρας, που τρέχουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, διασυνδέοντας τα εκτελούμενα κομμάτια σε μια συνεχή δομή. 

Spe Meliore Moriendi

Ανάμεσα στο εικαστικό και το μουσικό σκέλος του έργου, με βάση το λιμπρέτο της μπαρόκ όπερας του Henry Purcell Διδώ και Αινείας (1689) (απόδοση κειμένου στα ελληνικά από τον Παναγιώτη Αδάμ), ο Μανώλης Μαμαλάκης (σκηνοθεσία), η Δανάη Γιαννουλάκη (ενδυματολογία και μάσκες) μαζί με τους συμμετέχοντες στη δράση, δημιουργούν ένα αυτοσχεδιαστικό θεατρικό δρώμενο με ενδεχομενικό χαρακτήρα. Τα διλήμματα που τίθενται στη πλοκή του έργου, ανάμεσα στην αγάπη και την προδοσία, την πρόοδο και την παράδοση, την καταστροφή του "παλαιού κόσμου" και τη δημιουργία της "Νέας Τροίας", μεταφέρονται στο φυσικό τρίπτυχο κύκλο, δημιουργίας – καταστροφής – αναγέννησης της τέλεσης των Μυστηρίων, με σκοπό την αφύπνιση μιας νέας συνείδησης για τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τη φύση και την κοινωνία.

Συμμετέχοντες: Καλλιόπη Αναγνωστοπούλου, Ευαγγελία Ανερούση, Μαίρη Δετοράκη, Άννα Κανάκη, Αθανασία Παναγοπούλου, Αναστασία Πετροπούλου, Κατερίνα Ρώτα, Φωτεινή Στεργίου, Θωμαή Τσιρώνα, Αναστασία Χατζάκη

Εκτέλεση - Οργάνωση παραγωγής: MENTOR

Info: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας | 30/4 | Περφόρμανς: 8 μ.μ., Συναυλία: 8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όλα όσα δεν θα χάσουμε στο 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου ως τη λήξη του

Δείτε τις εκδηλώσεις (στρογγυλά τραπέζια, θέατρο σκιών, συναυλία, παιδικό εργαστήρι) που θα γίνουν στο Πεδίον του Άρεως ως και 21 Σεπτεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Stanley Whitney επιστρέφει στην Ελλάδα

Ο Whitney είχε παρουσιάσει έργα του στη χώρα μας στο πλαίσιο της Documenta 14, το 2017.

Αφιέρωμα σε ένα μοναδικό ελληνικό μνημείο ετοιμάζει το Μουσείο Ακρόπολης

Το μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025.

Στο Dum Dum Records θα βρεις τους πιο παράξενους δίσκους βινυλίου

Καρέ-καρέ η ιδιαίτερη έκθεση τέχνης που φιλοξενεί το νέο στέκι του Παγκρατίου.

Μία "επικίνδυνη" έκθεση σύγχρονης τέχνης έρχεται στην Κυψέλη

Η Ελίζα Κρικώνη μελετά την έννοια του κινδύνου, την ανάγκη για κάλεσμα βοήθειας και τους πιθανούς μηχανισμούς επιβίωσης.

Ανακαλύπτοντας την αρχαία ιστορία του Πειραιά

Δράσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι δράσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο στο κεντρικό κτίριο και το παράρτημα του μουσείου στην Ύδρα.