"Μεταμορφώσεις": Ένα αφιέρωμα στις σύγχρονες μορφές αφήγησης

Το μεγάλο πρότζεκτ σε επιμέλεια της miss dialectic θα διεξάγεται μέχρι τον Μάρτιο του ’23.

Μεταμορφώσεις miss dialectic

Η ομάδα επιμέλειας εκθέσεων και δράσεων σύγχρονης τέχνης miss dialectic παρουσιάζει το διακαλλιτεχνικό πρότζεκτ "Μεταμορφώσεις" που αποτελεί ένα αφιέρωμα στις σύγχρονες μορφές αφήγησης και αναπτύσσεται γύρω από τα παραμύθια και τη σύνδεσή τους με την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από το κάλεσμα και τη συμμετοχή τριάντα οκτώ νέων επαγγελματιών της τέχνης και άλλων συναφών πεδίων του σύγχρονου πολιτισμού, δημιουργείται ένα συλλογικό αφήγημα από τριάντα έργα στο σύνολό τους. Πρόκειται για μια πολυφωνική "σύνθεση" που εισάγει το κοινό σε ιστορίες που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και μέλλον, παίρνοντας διαφορετικές μορφές – σχέδια, κολάζ, σκίτσα, παρτιτούρες, κείμενα, διηγήματα, ποιήματα, ηχητικά έργα, φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, κ.ά. Αφηγητές είναι εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές εκθέσεων τέχνης, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, designers, ενδυματολόγοι και άλλοι σύγχρονοι δημιουργοί. 

Μεταμορφώσεις miss dialectic

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιαννίκος Βασιλούλης, Εύα Βασλαματζή, Πάκυ Βλασσοπούλου, Δανάη Γιαννόγλου, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Μυρτώ Κατσιμίχα, Φάνης Καφαντάρης, Δήμητρα Κονδυλάτου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Καρολίνα Κρασούλη, Παναγιώτης Λουκάς, Ναταλία Μαυρωτά, Ελένη Μπαγάκη, Παναγιώτης Μπάρας, Κοσμάς Νικολάου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Ρήγα, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Εύη Σουγκάρα, Στεφανία Στρούζα, Κατερίνα Π. Τριχιά, Εβίτα Τσοκάντα, Φωτεινή Χανδρά, Κλέα Χαρίτου, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, CLOTHESLINES (Ελευθερία Αράπογλου & Μέτυ Τσουκάτου), Fake Office, hush—hush, Hypercomf, Jacob Moe, Raffaela Naldi Rossano, Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη & Γιάννης Δελαγραμμάτικας). 

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει ένα δημόσιο πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων με περφόρμανς, παρουσιάσεις, αναγνώσεις, που πραγματοποιούνται σποραδικά και νομαδικά. Το εκθεσιακό πρόγραμμα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικά επεισόδια συνολικής διάρκειας έξι εβδομάδων σε διαφορετικά μέρη "δορυφόρους" στο κέντρο της Αθήνας. Οι δράσεις παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022/2023. 

Πυρήνα της δημόσιας έκθεσης αποτελεί ο εργαστηριακός χώρος A FOREST (Καλλιδρομίου 40, Εξάρχεια) που μεταμορφώνεται σταδιακά, ενώ τα έργα που φιλοξενεί εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα. Ο χώρος όπου στεγάζονται οι εκδόσεις DOLCE (Σίνα 62, Νεάπολη) λειτουργεί ως βασικός δορυφόρος του διακαλλιτεχνικού εγχειρήματος, καθώς όχι μόνο φιλοξενεί έργα, που συνυπάρχουν αρμονικά με τα βιβλία του καταστήματος, αλλά και δημόσιες δράσεις (book launch, παρουσιάσεις) που είναι μέρος του πρότζεκτ. 

Για έξι συνεχόμενες εβδομάδες τόσο οι περαστικοί της οδού Καλλιδρομίου και της οδού Σίνα, όσο και οι επισκέπτες των δύο χώρων έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε μια σειρά εκθέσεων που διαδέχονται η μία την άλλη και που μαζί συνθέτουν τις Μεταμορφώσεις. Παράλληλα, στην "τροχιά" του προγράμματος πραγματοποιούνται μεμονωμένες δράσεις και σε άλλους χώρους, όπως και σε υπαίθριες τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής που ορίζουν οι γειτονιές των Εξαρχείων, των Πευκακίων και της Νεάπολης.

Μεταμορφώσεις miss dialectic
© Yorgos Mavropoulos

Το πρώτο "κεφάλαιο" ανοίγει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. στο A FOREST με τις "αφηγήσεις" της Στεφανίας Στρούζα, του Φάνη Καφαντάρη και του Γιαννίκου Βασιλούλη (25.–28.1.). Ακολουθούν οι παρουσιάσεις των έργων της Ελένης Ρήγα, της Εύης Σουγκάρα και των CLOTHESLINES (1.–4.2.), της Εύας Βασλαματζή και της Μαλβίνας Παναγιωτίδη, του Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη και της Καρολίνας Κρασούλη (8.–11.2.), της Χρυσάνθης Κουμιανάκη και των Fake Office και hush—hush (15.–18.2.), της Πάκυς Βλασσοπούλου, της Δήμητρας Κονδυλάτου, της Φωτεινής Χανδρά και του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου (22.–25.2.), ενώ η εκθεσιακή σειρά ολοκληρώνεται μέσα από τη συμμετοχή του Βασίλη Παπαγεωργίου, της Κατερίνας Π. Τριχιά, των Hypercomf και του Jacob Moe (1.–4.3.).

Στον χώρο των εκδόσεων DOLCE παρουσιάζονται τα έργα της Ναταλίας Μαυρωτά, της Ελένης Μπαγάκη και του Παναγιώτη Μπάρα (25.1.–4.3.). Το έργο του Κοσμά Νικολάου παρουσιάζεται σε έναν χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα (22.–25.2.).

Οι ημέρες και ώρες της δημόσιας παρουσίασης της Ναταλίας Μαυρωτά, το book launch της Ελένης Μπαγάκη, όπως και της περφόρμανς της Αγνής Παπαδέλης Ρωσσέτου και του επιτελεστικού περιπάτου των Phantom Investigations (Ινώς Βαρβαρίτη και Γιάννη Δελαγραμμάτικα) θα ανακοινωθούν σύντομα. Η περφόρμανς της Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία και του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου παρουσιάστηκε στον χώρο A FOREST στις 28 Δεκεμβρίου 2022. 

Τα ηχητικά αρχεία των συζητήσεων ανάμεσα στη Μυρτώ Κατσιμίχα και τη Νίνα Παπακωνσταντίνου, στη Δανάη Γιαννόγλου και τη Raffaela Naldi Rossano, του διαλόγου ανάμεσα στην Εβίτα Τσοκάντα και στον Παναγιώτη Λουκά, όπως και της ομιλίας της Κλέας Χαρίτου θα είναι προσεχώς διαθέσιμα διαδικτυακά και ελεύθερα προσβάσιμα στον επίσημο ιστότοπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της miss dialectic.

Σημείο αφετηρίας του πρότζεκτ αποτελεί η ανίχνευση στο παραμύθι και η αναβίωσή του στη σύγχρονη τοπική πολιτιστική σκηνή. Το πρότζεκτ βασίζεται στο ερευνητικό έργο Μεταμορφώσεις. Τέχνες και παραμύθια. Μια σύγχρονη ανθολογία της Ελεάννας Παπαθανασιάδη, μέλους της miss dialectic, γύρω από τα παραμύθια και τις τέχνες, που πραγματοποιήθηκε το 2021 με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. με συμμετέχοντες/ουσες τους/τις Γιαννίκο Βασιλούλη, Εύα Βασλαματζή, Πάκυ Βλασσοπούλου, Στάβια Γριμάνη, Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη, Μυρτώ Κατσιμίχα, Φάνη Καφαντάρη, Δήμητρα Κονδυλάτου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Καρολίνα Κρασούλη, Παναγιώτη Λουκά, Ναταλία Μαυρωτά, Ελένη Μπαγάκη, Παναγιώτη Μπάρα, Κοσμά Νικολάου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλη Παπαγεωργίου, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Ρήγα, Εύη Σουγκάρα, Στεφανία Στρούζα, Κατερίνα Π. Τριχιά, Εβίτα Τσοκάντα, Φωτεινή Χανδρά, Κλέα Χαρίτου, Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου, CLOTHESLINES (Ελευθερία Αράπογλου & Μέτυ Τσουκάτου), Fake Office, hush—hush, Hypercomf, Jacob Moe και Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη & Γιάννη Δελαγραμμάτικα), και μεταμορφώθηκε σε έκδοση – σε σχεδιασμό της Ματίνας Νικολαΐδου.

Μπορείτε να βρείτε τη ψηφιακή έκδοση εδώ.

Εγκαίνια: κάθε Τετάρτη στις 6 μ.μ. 

Info: 25/1-4/3

Ημέρες και ώρες επίσκεψης: 
A FOREST (Καλλιδρομίου 40, Εξάρχεια) | Τετ.-Παρ.: 6-8 μ.μ., Σαβ.: 1-3 μ.μ. & κατόπιν συνεννόησης | Είσοδος ελεύθερη
DOLCE (Σίνα 62, Νεάπολη) | Τρ., Πεμ.: 11 π.μ. – 6 μ.μ. & κατόπιν συνεννόησης | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".