"Moods & Memories": 5 γυναίκες φέρνουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες στην Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί φιλοξενεί στον χώρο της περιλαμβάνει σχέδια σε χαρτί και κολάζ από τις Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνη Ευσταθίου, Έλενη Μπαγάκη και Uman.

Moods & Memories

Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "Moods & Memories" με πέντε καλλιτέχνιδες της γκαλερί. Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια σε χαρτί και κολάζ από τις Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνη Ευσταθίου, Έλενη Μπαγάκη και Uman.

Στη σειρά έργων Chameleon της Nel Aerts καμουφλαρισμένα μονόφθαλμα πλάσματα παρουσιάζονται σε διαφορετικά χρώματα και διαθέσεις. Aυτές οι μοναχικές φιγούρες, είτε όρθιες, είτε αιωρούμενες απεικονίζονται να ονειρεύονται, να αναπολούν, να αναστοχάζονται, να στεναχωριούνται ακόμα και να βαριούνται. Οι έννοιες του εαυτού, της ταυτότητας και της μεταμφίεσης αποτελούν μεταξύ άλλων τα θέματα της πρακτικής της Aerts, συχνά μέσα από τραγικούς, ωστόσο, χιουμοριστικούς φανταστικούς χαρακτήρες. H Nel Aerts (1987, Turnhout, Βέλγιο) δουλεύει σε διάφορα μέσα όπως ζωγραφική, σχέδιο, κολάζ, γλυπτική, ταινία και περφόρμανς.

Moods & Memories

Η Tamina Amadyar παρουσιάζει μια νέα σειρά από ακουαρέλες που αποτυπώνουν διαφορετικούς περιπάτους σε πόλεις με κτίρια που έχουν για την ίδια αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Κάποια κτίρια βρίσκονται στο Βερολίνο και κάποια στο Dessau, την πόλη που γεννήθηκε το Bauhaus. Η χρήση ακουαρέλας δίνει στις προσόψεις των κτιρίων μια πιο αφηρημένη όψη που μπορεί να προέρχεται από μια μακρινή ανάμνηση. Η Tamina Amadyar (1989, Καμπούλ, Αφγανιστάν) χρησιμοποιεί κυρίως ως μέσο τη ζωγραφική.

Moods & Memories

Η σειρά σχεδίων με ραπιδογράφο της Ειρήνης Ευσταθίου με τίτλο Domestic stratigraphies προέρχεται από φωτογραφίες από πεζούλες που βρίσκονται σε πλαγιές των Κυκλάδων, πάνω σε λιθογραφίες μοτίβων από τραπέζια Φορμάικας (δημοφιλή στην Ελλάδα τις δεκαετίες '70 και '80). Τα έργα αποτελούν ένα διαλογισμό πάνω στην εργασία και στη δημιουργία, και στα ίχνη μιας μικρής αλλά ζωτικής ιστορίας του τοπίου. Η αντιπαράθεση αυτών των δύο πολύ διαφορετικών μοτίβων προτείνει τη γη ως οικιακό χώρο και τη μνήμη της εργασίας στη γη ως μνημειακή. Η πρακτική της Ειρήνης Ευσταθίου (1980, Αθήνα, Ελλάδα) ξεκινά με τη συλλογή αρχειακού υλικού, καθώς και υλικού που προέρχεται από σκόπιμες περιπλανήσεις, ως έναν τρόπο για να επαναδιηγηθούν μικρές ιστορίες και να σχολιάσουν τη συλλογική μνήμη.

Η Ελένη Μπαγάκη παρουσιάζει μια σειρά από κολάζ με τίτλο Feeling that way. Χρησιμοποιώντας υλικό και εικόνες που έχει συλλέξει από vintage ερωτικά περιοδικά, γυμνές γυναίκες απεικονίζονται στην φύση. Τα μέρη του σώματός τους είναι ελαφρώς καλυμμένα πίσω από λουλούδια και φυτά, μετατοπίζοντας την έννοια της γυναικείας σεξουαλικότητας. Η πρακτική της Ελένης Μπαγάκη (1979, Χανιά, Ελλάδα) βασίζεται σε φεμινιστικές θεωρίες και διερευνά πώς η αυτοβιογραφική αφήγηση μπορεί να συσχετιστεί με το συλλογικό και το πολιτικό μέσω διαφόρων μέσων όπως κείμενο, ήχος, κολάζ, ζωγραφική, γλυπτική ή βίντεο.

Moods & Memories

Το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο της Uman εκδηλώνεται στα ενστικτώδη σχήματα και ζωντανά χρώματα που συναντώνται στα έργα μικρών διαστάσεων σε καμβά και σε χαρτί της έκθεσης. Αυτοβιογραφικές μορφές, λαϊκά στοιχεία, φυλαχτά και εικόνες από ζώα, μετατρέπονται μέσα από αναμνήσεις και μια βαθύτερη αναζήτηση της αίσθησης του ανήκειν, σε αφηρημένα σχήματα και ελεύθερες χειρονομίες. Η Uman (1980, Σομαλία) είναι μια αυτοδίδακτη καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα όπως τη ζωγραφική, το σχέδιο και τη γλυπτική.

Εγκαίνια: 9/12 (6-9 μ.μ.)

Info: Ελένη Κορωναίου | 9/12/22-4/2/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Παρ.: 12-6 μ.μ. Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Moods & Memories

  • Μεικτά Μέσα

Οι καλλιτέχνιδες Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνη Ευσταθίου, Έλενη Μπαγάκη και Uman στήνουν τα σχέδιά τους σε χαρτί και κολάζ στον χώρο της Ελένη Κορωναίου και πάνω σε αυτά απεικονίζουν μελαγχολικά μονόφθαλμα πλάσματα, αστικές περιπλανήσεις σε δρόμους όπου η αρχιτεκτονική του Bauhaus κυριαρχεί, κομμάτια από πεζούλες σε πλαγιές των Κυκλάδων, γυμνές γυναικείες μορφές από vintage ερωτικά περιοδικά, αλλά και αφηρημένα σχήματα και ελεύθερες χειρονομίες, τα οποία κρύβουν αναμνήσεις και μια βαθύτερη αναζήτηση της αίσθησης του ανήκειν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φαντάσματα μιας χαμένης κληρονομιάς 'στοιχειώνουν' το Μουσείο Ακρόπολης

Είδαμε το πρότζεκτ "Allspice", με το οποίο ο φημισμένος καλλιτέχνης Michael Rakowitz διερευνά ζητήματα απώλειας, επαναπατρισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
12/05/2025

Δύο ερωτευμένοι στρατιώτες πρωταγωνιστούν στο νέο βιβλίο του Ίκαρου

Το "In Memoriam" είναι το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Άλις Γουίν και μιλά για τον έρωτα δύο νεαρών αντρών μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα του Πρώτου Παγκοσμίου.

Άρωμα Ιταλίας από τα νέα βιβλία των εκδόσεων Πατάκη

Ο "Κήπος με τις πικροδάφνες" και οι "Ηλίθιες προθέσεις μου" είναι τα δύο βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν.

Τι ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Στοχεύοντας σε μουσεία "γεμάτα ζωή", ο δήμος Αθηναίων γιορτάζει την ημέρα με ελεύθερη είσοδο αλλά και δράσεις για μικρούς και μεγάλους σε Τεχνόπολη, Πινακοθήκη, Μουσείο Κάλλας και Πάρκο Ελευθερίας.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (12-18/5)

Ο κατακερματισμένος κόσμος της εικόνας και της μνήμης, επιστροφή για το ΕΜΣΤ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε τις επόμενες μέρες.

Το graphic novel για τη ζωή του Θανάση Βέγγου παρουσιάζεται στο Comicdom Con Athens 2025

Στην παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Μικρών Ήρως θα παρευρεθούν οι δημιουργοί του Σπύρος Δερβενιώτης και Θανάσης Πέτρου, καθώς και ο Δημήτρης Πιατάς και ο Στάθης Καμβασινός.

Ραντεβού στο Επιγραφικό Μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι "Μουσεία και Κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή".