"Love is the Message, the Message is Death": Πώς το συγκινητικό έργο του Arthur Jafa για τη μαύρη κοινότητα κατέληξε στην Αθήνα

Η διεθνής επιμελήτρια και ιδρύτρια του θεσμού Greece in USA, Σωζήτα Γκουντούνα, μας μιλάει για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας που φέρνει το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του «Πειραιάς Artport II», αλλά και τις επερχόμενες δράσεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διευθύνει.

Arthur Jafa Love is the Message, the Message is Death

"Πώς θα ήταν η Αμερική αν αγαπούσαμε τους μαύρους όσο και την κουλτούρα των Μαύρων;". Μία από τις ηχηρότερες δηλώσεις στο βίντεο του Arthur Jafa μας κάνει να αναρωτιόμαστε τη θέση μας απέναντι στην αφροαμερικανική κοινότητα, αλλά και τη βία και την περιθωριοποίηση της. Ο Arthur Jafa, γνωστός σε αρκετούς για τα βίντεο κλιπ του Kanye West, της Solange και του Jay-Z, επικεντρώνει τις καλλιτεχνικές του εξερευνήσεις στη μαύρη ταυτότητα, είτε κάνοντας αναφορά στη μακρόχρονη πολιτισμική ιστορία της ή στην καταπίεση και τον ρατσισμό που τόσα χρόνια ανέχεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βίντεο "Love is the Message, the Message is Death" (2017). 

Arthur Jafa Love is the Message, the Message is Death

Το επτάλεπτο βίντεο, ντυμένο με τους χιπ-χοπ ρυθμούς του "Ultralight Beam" του Kanye West, είναι ένα συγκινητικό πρότζεκτ που ανιχνεύει την αφροαμερικανική ταυτότητα μέσα από ένα ευρύ φάσμα εικονογραφίας. Το έργο του Jafa εγκαινιάζεται αύριο, 9/9, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο του "Πειραιάς Artport II".

Arthur Jafa Love is the Message, the Message is Death

Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η Σωζήτα Γκουντούνα, διεθνής επιμελήτρια και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greece in USA, η οποία μας μίλησε για το πώς προέκυψε αυτή η σημαντική συνεργασία με τον καλλιτέχνη και περιγράφει τις επερχόμενες δράσεις που διοργανώνει το Greece in USA.

Ποια στοιχεία, κατά τη γνώμη σας, καθιστούν τόσο ισχυρό το έργο του Arthur Jafa;

Η έρευνα και παρουσίαση μιας ειδικά μαύρης οπτικής αισθητικής ίση με τη δύναμη, την ομορφιά και την αποξένωση της μαύρης μουσικής στην κουλτούρα των ΗΠΑ. H μοναδική κατανόηση του μοντάζ και της αντιπαράθεσης σειράς κινούμενων εικόνων για να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή, σχεδόν σωματική, πρόσληψη. Επίσης, η διατομεακή του πρακτική, που κυμαίνεται από ταινίες και εγκαταστάσεις έως περφόρμανς που αμφισβητούν τις κυρίαρχες πολιτιστικές παραδοχές για την ταυτότητα και τη φυλή.

Πώς έτυχε να έρθετε σε επαφή με τον καλλιτέχνη και πώς εν τέλει επιλέχθηκε ο χώρος της έκθεσης; 

Ήθελα από το 2017 να παρουσιάσω το έργο "Love is the Message, the Message is Death” στην Ελλάδα, αλλά το ιδανικό πλαίσιο δόθηκε με τη συνεργασία μου με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όταν πρότεινα την πλατφόρμα "Artport” στον καλλιτεχνικό διευθυντή. Η παρουσίαση του έργου του Jafa αποκτά σημασία ιδιαιτέρως εκτός μουσειακών χώρων ή χώρων εμπορίου της τέχνης και προκαλεί συσχετισμούς με την παρουσίαση του έργου του Andres Serrano και του John Akomfrah, στο Artport το 2021. Το λιμάνι του Πειραιά και η ιστορία των εργατικών διεκδικήσεων, καθώς και η πρόσφατη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από εξτρεμιστικές οργανώσεις, λειτουργούν επεξεγηματικά για την επιλογή μου να παρουσιαστεί το έργο του Jafa στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.

Arthur Jafa Love is the Message, the Message is Death

Πιστεύετε ότι το βίντεο ως μέσο κατορθώνει να στείλει ένα πιο ηχηρό μήνυμα για την παρουσίαση και την αντιμετώπιση της αφροαμερικανικής κοινότητας όλα αυτά τα χρόνια;

Πιθανώς η δύναμη της μοναδικής αντιπαράθεσης των εικόνων που προσφέρει το μοντάζ στο βίντεο να γίνεται μοναδικό μέσο για την αναπαράσταση των ανισοτήτων, τις οποίες παρατηρούμε διαχρονικά σε ζητήματα ταυτότητας και φυλής. 

Υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κοινό να γνωρίσει στο μέλλον και άλλα έργα του καλλιτέχνη, όπως το βραβευμένο "The White Album";

Στόχος μας είναι να παρουσιαστεί στο μέλλον και το "The White Album", αλλά ελπίζουμε ότι η πρώτη παρουσίαση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, με ένα από τα πιο σημαντικά έργα του, να είναι η αφετηρία και το έναυσμα που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τον ίδιο. 

Έχετε δουλέψει με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες ανά τα χρόνια. Υπήρξε κάποια κομβική συνεργασία που ενδεχομένως άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την τέχνη;

Κομβική συνεργασία υπήρξε με τον Αμερικανό εικαστικό Ρέιμοντ Πετιμπόν λόγω της μακρόχρονης συνεργασίας τεσσάρων ετών, που δεν μπορεί να συγκριθεί με συνεργασίες για επιμέλεια μια έκθεσης ή παραγωγή ενός πρότζεκτ. Η συγκεκριμένη ώσμωση με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τους διεθνείς μηχανισμούς της καλλιτεχνικής πρακτικής και της αγοράς της τέχνης, εφόσον η συνεργασία μου με τον Πετιμπόν συνεπάγεται και τη συνεργασία με τις γκαλερί David Zwirner, Regen Projects LA και Sadie Coles, καθώς και σημαντικών μουσείων (New Museum, Serpentine, Winterthur κ.α.) και ιστορικών τέχνης όπως ο Robert Storr. Ο Πετιμπόν έχει καθορίσει την Αμερικανική ιστορία της τέχνης και θεωρείται ίσως ο πιο εξέχων σύγχρονος Αμερικανός καλλιτέχνης που επικεντρώνεται στο σχέδιο ως το κύριο καλλιτεχνικό του μέσο. 

Σωζήτα Γκουντούνα
Σωζήτα Γκουντούνα

Ως ιδρύτρια του Greece in USA, θεωρείτε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ελληνική τέχνη στην Αμερική; 

Από τους συναδέλφους στην Αμερική παρατηρώ ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατανόηση του τι καθιστά διαφορετική τη σύγχρονη ελληνική τέχνη ή εάν έχει και εκείνη αφομοιωθεί από τις κοινές πρακτικές της διεθνούς σύγχρονης τέχνης. 
Ποια είναι η μεγαλύτερη δράση που έχετε διοργανώσει στο πλαίσιο του Greece in USA;
Θεωρώ ότι ήταν η προσπάθεια μια αντικειμενικής καταγραφής και χαρτογράφησης της τοπικής εικαστικής σκηνής σε ένα θέμα με οικουμενικές και κοινωνικές προεκτάσεις με την έκθεση "Το Δικαίωμα στη Σιωπή". Θα πρόσθετα όμως ότι η πιο σημαντική μας συμβολή είναι ότι προκαλέσαμε με τις δράσεις μας ένα πιο ουσιαστικό και ζωτικό διάλογο για μια νέα στρατηγική για την ελληνική πολιτιστική διπλωματία. 

Τι καινούργιες συνεργασίες περιμένουμε από τον οργανισμό;

Προετοιμάζουμε μια συνεργασία με το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς επίσης με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη για το έργο του "the AfroGreeks", το θέατρο σκιών του Σπύρου Αγγελόπουλου και τον Άρη και Λάκη Ιωνά (Τhe Callas) με τις "Callasettes" και περιοδεία του Galan Trio σε 10 Αμερικάνικα πανεπιστήμια. Επίσης, στις 7 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζουμε το νέο πρόγραμμα art residency με πρώτη μας καλεσμένη την Αμερικανίδα εικαστικό και κινηματογραφίστρια Sarah Singh, η οποία θα μείνει 4 μήνες στην Αθήνα για την υλοποίηση ενός νέου πρότζεκτ με τη συνεργασία Ελλήνων καλλιτεχνών.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.